Jenkei Dániel, 2022.06.11. | Úszás

Madeirán következik az év fő versenye paraúszóink számára, érmes vasasos reményekkel.

Pap Bianka, Száraz Evelin és Tar Réka alkotja a vasasos különítményt a 2022-es paraúszó világbajnokságon, amelyet Madeirán rendeznek június 12. és 18. között.

Paralimpiai bajnokunk, Illés Fanni érthető okokból lesz távol, hiszen hamarosan anyai örömök elé néz, a Vasas Tehetség Rovatban pénteken bemutatott Payer Kata pedig ezúttal nem tudott szintidőt úszni, így ő majd az EYOF-on bizonyíthat.

 

A paralimpia utáni első nagy világversenyen ezzel együtt is bizakodhatunk érmekben, ahogy ezt Szabó Álmos vezetőedző is megerősítette számunkra:

- Párizsi paralimpiai szemüvegen keresztül figyelünk már mindent, e tekintetben a mostani vb is csak egy állomás, de az egyértelmű, hogy ez lesz a szezon főversenye. Az utolsó simításokat Hódmezővásárhelyen végeztük a megszokott kiváló edzőtábori körülmények között, előtte pedig a lányok a paraúszó ob-n is vízbe ugrottak. Annak a versenynek elsősorban az volt a jelentősége, hogy a fiatalok testközelből lássák a paralimpiát megjárt példaképeket. Érezzük egyébként, hogy magasra tettük a lécet Tokióban, és ezt minden egyes alkalommal, így a mostani versenyen is meg kell majd ugranunk, ami nem könnyű feladat. Főleg annak tükrében, hogy a nemzetközi mezőny is átalakul, egyre több a fiatal, és egyre nagyobb a konkurencia. Most is itt lesz szinte minden nagy ellenfél, ami egyébként örömteli, hiszen így pontosan lemérhetjük, hol tartunk. A felkészülés jól sikerült, Pap Bianka 100 háton és 200 vegyesen is ranglistavezetőként érkezik a vb-re, de sokat javult az utóbbi időben 100 és 400 gyorson is. Ő ezen a szinten igazi topúszó, Madeirán pedig elsősorban helyezésekben és nem időeredményekben gondolkodunk vele kapcsolatban. Jó felkészülést csinált, és biztos vagyok benne, hogy ez érmekben is ki fog jönni. Száraz Evelin változatlanul az S6-os kategóriában úszik, ami nem kedvező számára, de úszott a közelmúltban egy világcsúcsot, és ha 100 mellen ki tudja hozni magából a maximumot, akár a dobogóra is odaérhet. Ehhez fejben is maximálisan ott kell lennie. Tar Rékának pedig ez lesz az első vb-je, már az is nagy szó, hogy szintet úszott 100 mellen, nagyon szép munkát végeztek el Pataki Fannival. A cél az, hogy szokja a légkört, próbáljon egyéni csúcsot úszni, ha pedig bekerülne a döntőbe is, az már csak a hab lenne a tortán.


 

- Bizakodó vagyok, jól sikerült a felkészülés, nem hátráltatott semmilyen betegség, folyamatosan tudtam edzeni. Nyilván a sikeres paralimpia után nem volt egyszerű az újrakezdés, ilyenkor mindig kell új motivációkat találni, de nagyon várom már a világbajnokságot. Ezúttal magamhoz képest kevés számban úszom, négyet vállaltam, azokat viszont szeretném nagyon jól megcsinálni – ezt pedig paralimpiai bajnokunk, Pap Bianka mondta el nekünk a verseny előtti napokban.

 


Hirdetések