B.V., 2022.06.10. | Úszás

A január óta a Vasast erősítő Szimcsák Mira nagyszerűen képviselte klubunkat a Portugáliában rendezett utánpótlás nyílt vízi Európa-bajnokságon: az U19-esek mezőnyében induló korosztályos világbajnok sportoló ezúttal egyéniben ezüst-, váltóban pedig aranyérmet nyert.

Óriási sikerrel hangolt a setubali korosztályos nyílt vízi úszó Európa-bajnokságra klubunk 18 éves versenyzője, Szimcsák Mira. Két héttel a kontinensviadal előtt ugyanis nagy meglepetésre megnyerte a piombinói 10 kilométeres Ek-versenyt, ami azért is volt tökéletes felkészülés, mert a tavalyi évhez képest korosztályváltáson esett át, s immár az U19-esek között kell bizonyítania, éppen 10 km-en.

 


A Setubalban remekül szereplő Szimcsák Mira, edzője, dr. Egressy János és persze a váltóarany

 

Ez sikerült is, egyéniben ezüstérmet nyert, a váltóban pedig – Fábián Bettinával, Sárkány Zalánnal és Betlehem Dáviddal közösen – a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Kell-e mondani, hogy ezek után elégedetten értékelte honlapunknak az Európa-bajnokságot?

„Nagyon nehéz verseny volt, nem volt könnyű dolgunk az óriási hullámok és az óceáni áramlatok miatt. Az előzetesen kitalált versenytaktikát nem igazán sikerült használnom, nem terveztem túl sokat elöl menni, ehhez képest valahogyan mégis az élre kerültem a rajt után. Az ötből három körben is vezettem, ami sok erőt kivett belőlem. A negyedik kör elején szinte megálltam, és előrengedtem a többieket, hogy tudjak úgymond pihenni. Elég nehéz volt így, abban bíztam, hogy bekerülök az első hatba. Próbáltam menni a későbbi győztes franciával, ez sajnos végig nem sikerült, a portugál lányt viszont az utolsó harminc méteren hajráztam le az ezüstért, a végén szerencsére az én általam választott ív bizonyult jobbnak. A körülményekhez képest maximálisan elégedett vagyok az eredménnyel. A váltóban első emberként úsztam, a cél az volt, hogy a fiúk lábvízén (az Eb-n a váltóversenyben nincs meghatározott sorrend, így előfordul, hogy fiúk és lányok egyszerre úsznak – a szerk.) tudjak minél többet menni. Jó idő lett belőle, a lányok között talán a legjobb, és a végén természetesen nagyon örültem, hogy aranyérmesek lettünk.”

Mira az Európa-bajnokság után kisebb betegséggel bajlódott, így a következő hónapok pontos programját csak ez után beszéli meg edzőjével, dr. Egressy Jánossal. Hétfőtől újra edzésbe áll, és a fókuszban már a szeptemberi Seychelles-szigeteki utánpótlás-világbajnokság lesz.


Hirdetések