Jenkei Dániel, 2022.05.08. | Birkózás

A 110 éves Vasas birkózó-szakosztályt ünnepeltük vasárnap délelőtt a Fáy utcában.

A Vasas rendezésében, a Fáy utcai Sterbinszky-csarnok ad otthont a mai napon a 2022-es kadet szabadfogású és női országos bajnokságnak.

Ünnepi alkalom ez, hiszen egyrészt kiemelten eredményes korosztályról van szó a Vasas esetében, másrészt az országos bajnokság keretében ünnepeltük a Vasas birkózó-szakosztály alapításának 110. évfordulóját.

Ahogy Kacsó Tibor szakosztály-elnök Göncz Árpádot megidézve kiemelte köszöntőjében: „csak a múlt tiszteletével lehet a jelenben a jövőt építeni.” 

Márpedig van mire emlékezni: a piros-kék birkózók a 11 évtized során 3 olimpiai aranyérmet, 2 olimpiai bronzérmet, 17 világbajnoki érmet, 33 Európa-bajnoki érmet, és közel 200 országos bajnoki érmet nyertek.

Kozma Istvántól Dr. Hegedüs Csabán át Sastin Mariannáig egészen fantasztikus sportemberek, ahogy az alábbi videóösszeállításból is kiderül.

 


Nézd HD minőségben, válts 360p-ről 720p-re!

 

Ancsin László, a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára a múlt nagyságainak méltatása mellett sok sikert kívánt a bajnokságon részt vevő fiataloknak, egyben kiemelte, hogy ő maga is több mint egy évtizeden át birkózott piros-kékben.

Ezután a jelenlegi főtitkár Farkas Tibor korábbi főtitkárral és Bácsi Péter sportszakmai igazgatóval közösen életműdíjat adott át a Vasashoz 1968 óta kötődő Fodor Györgynek.

Szakosztályunk edzője, a szintén több évtizedes piros-kék múlttal rendelkező Baranovszky Lajos elismerő oklevélben részesült. Kacsó Tibor szakosztályelnök és Sastin Marianna szakosztályi társelnök pedig a Vasas birkózás 110. születésnapja alkalmából vett át emlékplakettet a szövetség vezetőitől.

Végül a Vasas család nevében Markovits László klubelnök díjazta a sportág kiemelkedő piros-kék alakjait, elsőként azokat a sportolókat, akik Vasas-színekben nyertek világversenyen érmet a 110 év során. Impozáns a névsor: Sastin Marianna,

Barka Emese, Dr. Hegedüs Csaba, Deák-Bárdos Mihály, Kismóni János, Virág Lajos, Szuromi József, Toma Mihály, Wöller Gergő, Kapuvári Gábor, Doncsecz József és Faragó József.

Az elmúlt évtizedek szakosztályvezetői közül Kollarik Mihály és Bódi Jenő kiváló munkáját ismerték el. Fodor György a klubhűségéért kapott díjat. A Wágner-családot pedig a szakosztályért végzett kiemelkedő munkáért és a birkózóhagyományok megőrzéséért tüntették ki. Az elismerést Wágner Róbertné Maya vette át.

Emellett a XIII. kerületi önkormányzat támogatását is megköszönte a Vasas család, a kerületi vezetést Kastl Egon képviselte az eseményen.

Az ünnepélyes megnyitó után pedig megkezdődtek a szőnyegen a küzdelmek, később természetesen magáról a versenyről is beszámolunk majd a Vasas SC felületein.

 


Hirdetések