Gy. Szabó Csilla, 2022.04.25. | Tenisz

Eddigi legnagyobb sikerét érte el a nemzetközi mezőnyben Nemcsek Gréta, a Vasas Körmöczy Akadémia teniszezője. Egyesben korábban még nem jutott korosztályos tornán a döntőbe, a múlt héten, Soroksáron megrendezett U16-os kettes kategóriás tornán viszont meggyőző játékkal menetelt a fináléig. 

Pedig Gréti csak júniusban ünnepli a tizenharmadik születésnapját, a Sori Kupán tehát három évvel idősebbek is lehettek az ellenfelei között.

„Természetesen nagyon pozitívan értékelem a hetet, s nemcsak a számszerű eredmény miatt – nyilatkozta a vasárnapi döntő után klubunk szakembere, Szávay Blanka, aki Gréti edzéseit irányítja a Folyondár utcában. – Az egyik fontos célom az volt, hogy a minél tudatosabb meccselés felé terelgessem. Ennek érdekében minden találkozó előtt egy-két teljesítendő taktikai feladatot adtam neki, amelyeket sikerült is megoldania. A vasárnapi, török leány elleni döntőben már nem tudott annyira a találkozóra fókuszálni, s nem is játszott olyan jól, mint a hét során, de ez érthető volt, hiszen nagyon elfáradt. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy a török kislány remekül teniszezett.”

Ada Kumru, akitől Gréti 6:1, 6:1-es vereséget szenvedett a döntőben papíron is sokkal esélyesebb volt, hiszen a Tennis Europe ranglistáján a 128. helyen áll, vagyis kicsit kevesebb mint hatszáz hellyel előzi meg a Vasas teniszezőjét. Az U14-es kategóriában pedig már a 17., miközben Gréti még csak a 215. De persze a kontinentális összevetés sem mindig mérvadó, hiszen a második fordulóban a torna első kiemeltjét, az olasz Annathea Sarat búcsúztatta 6:4, 6:2-es csatában. A tizenhat esztendős ellenfele pedig még a töröknél is előkelőbb 120. helyezéssel büszkélkedhet.


Nemcsek Gréti a dobogó második fokán Soroksáron

„Az olasz lány ellen nemcsak stabilan, de nagyon okosan is kellett teniszeznem – idézte fel a torna egyik fontos momentumát Nemcsek Gréta.Jól játszottam és nagyon fegyelmezett is voltam. Nem kapkodtam, nem akartam minden áron nyerőt ütni. A legnehezebb meccsem azonban az elődöntő volt, a cseh Dobiasova ellen, akit három szettben sikerült legyőznöm. Szerencsére azon a találkozón is nyugodt és kiegyensúlyozott maradtam. A fináléban talán kicsit túlságosan is izgultam, nagyon gyorsan elment az első szett. De így is nagyon boldog vagyok, hiszen a múlt heti páros döntőt követően, most egyesben is sikerült az utolsó napig versenyben maradnom. Saját magammal szemben egyébként is az volt az elvárásom, hogy minél jobb teljesítményt nyújtsak Soroksáron.”

Szávay Blanka szerint is úgy mentek neki a tornának, hogy Gréti felfelé, idősebbek ellen játszik, így nem lesz nyomás rajta. A Vasas szakembere tudta, hogy amennyiben tanítványa hozza a tőle elvárható szintet, akkor eredményesen fogja felvenni a versenyt a vetélytársakkal. Ez sikerült, éppen ezért nem is lepődött meg a döntős szereplésen.

„A Folyondár utcában tisztában vagyunk Gréti képességeivel, s ebben semmilyen körülmények között sem kételkedünk – tette hozzá Szávay Blanka. – Hogy végül milyen eredménnyel zárunk egy hetet az sok mindentől függ. Most mentálisan végig ott volt, kiegyensúlyozott játékot produkált és nagyon büszke vagyok arra, hogy fizikálisan is felvette a versenyt az ellenfelekkel. De persze tudjuk, a teniszben ez utóbbiban is nagy szerepe van a technikai alapoknak, amelyekre Gréti esetében nem is lehet panasz. Korához képest jó az ütőereje, és a gyorsításokkal sincs probléma. Persze mindig vannak újabb és újabb céljaink, én azt szeretném, ha a játék képe folyamatosan fejlődne. Annak is örültem, hogy a meccseken magát biztatta, és remekül alkalmazkodott az esős pálya okozta nehéz körülményekhez. Ez utóbbi különösen fontos lesz hosszútávon, hiszen egy teniszező életében minden meccs és ellenfél egy újabb kihívás, amelyet a pályán önállóan kell megoldania.”

Mester és tanítványa nem sokáig örülhetett a sikernek, hiszen már vasárnap délután Zágrábba utaztak, egy U14-es Tennis Europe viadalra, amelyen ismét az lesz az elvárás Grétivel szemben, hogy a lehető legjobb formáját hozza, miközben az edzői utasításokat teljesíti.

A Sori Kupán a Vasas játékosai közül Gyene Csengének is drukkolhattunk, ő szabadkártyával került fel a főtáblára. Az első fordulóban azonban egy igen erős ukrán ellenfelet kapott, akitől nagy csatában, 6:7(4), 6:3, 6:2-es vereséget szenvedett.

Nyitó fotó: Magyar Tenisz Szövetség/Trenka Attila


Hirdetések