Jenkei Dániel, 2022.04.26. | Tehetségek

Új sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. Az ifjúsági olimpiai bajnok kardvívó Rabb Krisztián keményen dolgozik azért, hogy berobbanjon a felnőtt mezőnybe, bolondul a Jordan-cipőkért, és érdekli az építészet is.

 

Tudtad-e, hogy a Kiki becenvére hallgató sportolónk mit szeret nyaranta csinálni?

A pihenőidőszakban szívesen pattan szörfdeszkára. Még gyerekként szerette meg ezt az extrémnek is titulálható sportot a Balatonon, de azóta már Olaszországban is kipróbálta. Azt mondja, szereti a hangulatát, a vizes közeget, és persze a sebességet. Arra viszont figyel, hogy még véletlenül se sérüljön meg. Ifjúsági olimpiai bajnokunk másik szenvedélye a Jordan-cipők gyűjtése, három éve kezdte el vadászni az egyedi darabokat, folyamatosan figyeli a kínálatot, és vannak olyanok a gyűjteményében, amelyeket hordani is szokott.

 

VILLÁMKÉRDÉSEK KIKIHEZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: egy hajót, amivel egyből otthagynám a szigetet.

Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni: Kendall Jenner amerikai modellt.

 

 

Erősség és gyengeség - minden szempontból gyors, az evésre viszont jobban kell figyelnie

- Az erősségeimnek a gyorsaságomat és a higgadtságomat mondanám, mindkettő nagyon fontos a vívásban. Gyengeségként pedig talán azt említeném, hogy például a táplálkozásban lehetnék kicsit tudatosabb.

 

Edző és tanítványa: az első találkozás és a kikötött cipőfűző

- Kilencévesen jött le először Pasaréten a vívóterembe Krisztián. Az első képem az volt róla, hogy a kezdőcsoport futotta a köröket, ő pedig minden félkörben kiállt cipőt kötni, olyan hosszú fűzője volt. Az edző ezt megunta, és egy idő után kiültette a padra, én pedig ekkor azt mondtam, hogy többet ér, ha kicsit foglalkozom vele.  Így kezdődött a közös munka, és hamar kiderült, hogy nemcsak jópofa kissrác, hanem ügyes is, nagyon tudatosan vívó szeretett volna lenni az elejétől kezdve. Szorgalmas, alázatos tanítvány, aki szeretne jó vívó lenni, de kardban különösen nehéz odakerülni a felnőttek közé, hiszen komoly fizikum is kell hozzá. Ezen a részén is sokat dolgozik Krisztián. Reméljük, hogy előbb-utóbb lesz olyan komoly eredménye a felnőttek között, ami motivációt adhat neki a folytatásra  - mondta el Somlai Béla kardmester, akivel immár tizenegy éve dolgoznak együtt.

 

Civilben - Edző, sportdiplomata, vagy valami egészen más?

-  A Testnevelési Egyetemre járok, szeretnék edzői és sportdiplomáciai végzettséget is szerezni. Mindkét téren el tudom képzelni magamat az aktív pályafutásom után, de azért ez még odébb van. Egyébként, ha sporton kívüli dolgot kell mondani, akkor szeretem az építészetet és a tervezést is.​

 

Szakszemmel - az elmaradt versenyek még harciasabbá tették
Ki mást, mint a háromszoros olimpiai bajnok klub - és edzéstársat, Szilágyi Áront kérdeztük meg Rabb Krisztiánról.
- Kiki esetében a tehetsége egy igen hangos és markáns sikerben mutatkozott meg, amikor megnyerte az ifjúsági olimpiát. Nem volt könnyű helyzetben ezután, hiszen egyrészt megnőttek vele szemben az elvárások, másrészt a covid miatt az utolsó két junior évében gyakorlatilag nem tudott versenyezni, így nem tudta elérni azokat az eredményeket, amelyek igazán önbizalmat adhatnak neki a felnőtt mezőnyben is. Ettől függetlenül nap mint nap azt látom a vívóteremben, hogy nagyon céltudatosan és alázatosan dolgozik, az említett külső negatív körülmények pedig talán még harciasabbá tették. A következő egy-két évben kiderül, mennyire tud berobbanni a felnőttek közé, de egyértelműen ő az egyik olyan potenciális versenyző, aki vérfrissítést hozhat a magyar férfi kardozók mezőnyébe.

 

 

A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések