Jenkei Dániel, 2022.04.20. | Úszás

Szerdától szombatig felnőtt úszó országos bajnokságot rendeznek Debrecenben, amelyen a Vasas SC képviselteti magát a legnépesebb csapattal. Legjobbjaink Cipruson és Törökországban készültek a megmérettetésre.

Néhány éve még nem tűnt realitásnak, mostanra viszont elmondhatjuk a nevezési listát böngészve, hogy a Vasas SC indítja a legtöbb úszót a debreceni országos bajnokságon. A bűvös szám 31, így szinte minden számban láthatunk piros-kék úszókat, elsősorban Dr. Egressy János és Lőrinczi György csoportjaiból. És ez még akkor is egy remekül mutató adat, ha nevezettek között sok az utánpótláskorú versenyző, akik számára elsősorban a tapasztalatszerzésről szól majd a debreceni viadal.

Az biztos, hogy nem ebbe a kategóriába tartozik az olimpikon Gyurinovics Fanni és a rövidpályás Eb-n tavaly negyedik helyet szerző Szabó-Feltóthy Eszter, ahogy az USA-ból a versenyre hazatérő Sós Dánieltől és György Rékától is várhatunk jó eredményeket. A feltörekvő fiatal tehetségeink közül pedig izgulhatunk Bujdosó Zsomborért, Cserfalvi Olafért és Gyurinovics Liliért is. Érdekesség, hogy bemutatkozik Vasas-színekben Szimcsák Míra is, aki az egyik  legtehetségesebb válogatott nyíltvízi úszó.

Az utóbbi években szép sikereket értek el a vasasos váltóink is, a csapatösszetételt látva az egyéni számok mellett ezen a téren is lehetnek reményeink Debrecenben.

A döntők minden nap 17.30-kor kezdődnek majd, az előfutamokra pedig reggel 9-től kerül sor. A pontos program és minden egyéb fontos információ ide kattintva érhető el.

 

Dr. Egressy János vezetőedzőt kérdeztük először a várakozásairól:

- Összességében elmondható, hogy az ob után három komolyabb világverseny lesz még a szezonban, amelyre a legjobbjaink kijuthatnak a mostani időeredményeikkel. Ezek sorrendben a világbajnokság, az Universiade, majd nyár végén az Európa-bajnokság. Ami az én csoportomat illeti, jól sikerült a háromhetes törökországi edzőtábor, igaz Eszter a végére kicsit lebetegedett, de a szombati 200 hátra már százszázalékos lesz. Az lesz a legfontosabb úszása Debrecenben, hiszen a vb-kvalifikáció a cél. Az USA-ból hazatérő két versenyző formája még számomra is talány, hiszen keveset tudtak versenyezni, de bízunk benne, hogy jól fognak úszni. Szimcsák Mira pedig a hosszabb gyorsúszó számokban úszik, ő alapvetően nyíltvízi úszó, esélye van kijutni világversenyekre, és szeptember óta már velünk, a Vasas színeiben edz. Készülünk a váltókra is, tervezzük az összeállításokat Lőrinczi György kollégámmal, elsősorban a női vegyesváltóban, illetve a gyorsváltókban lehet éremesély. 

 

Antalyaban az Egressy-csoport


Lőrinczi György vasasos edzőnk pedig így nyilatkozott az ob rajtja előtti napon

- Egy remekül sikerült ciprusi edzőtáborral fordultunk rá az országos bajnokságra. Összesen tizenkét versenyzővel tudtunk készülni három héten át, szinte luxuskörülmények között, de nagy örömömre a sportolók hamar tudatosították magukban, hogy a felkészülésen van a hangsúly. Összességében remek munkát végeztünk, kiváló időjárási körülmények mellett, specifikusan az országos bajnokságra készülve. Debrecenben összesen huszonnégy versenyző áll rajthoz a csoportomból és mindenkinek megvannak a maga kis céljai. Gyurinovics Fanni szempontjából ez például a budapesti világbajnoki csapatba való bekerülést jelenti, mind 100 gyorson, mind a 4x200-as gyorsváltóban. A formáját elnézve erre minden esélye megvan. Bujdosó Zsombor és Cserfalvi Olaf szinte biztosan ifi Eb-résztvevőnek tekinthető, ennek ellenére szeretném, ha megmutatnák magukat Debrecenben a felnőtt mezőnyben is, és mindkettejüktől egyéni csúcsokat várok. Gyurinovics Lili szempontjából szintén az ifi Eb van célkeresztben, de ugyanez felmerülhet Pajor Eszter, Forgács Bence, Koós Márton, Zbiskó Evelin és Vákár Míra kapcsán is. Számukra komoly értékmérő lehet ez a felnőtt bajnokság, itt kellene első körben jó időket úszniuk.

 


Cipruson a Lőrinczi-csoport


Hirdetések