B.V., 2022.08.09. | Tehetségek

Sorozatunkban klubunk 17 és 23 év közötti kiemelkedő tehetségeit mutatjuk be. Olyan egyéni sportolókkal ismerkedhettek meg, akik korosztályos szinten már értek el komoly nemzetközi eredményt és ott kopogtatnak a felnőtt élsport kapuján. A kardvívó Spiesz Annánál egyelőre a sportpályafutás az első, utána viszont könnyen lehet, hogy orvos lesz belőle.


 

Tudtad-e, hogy egy jó könyv kitisztítja a fejet?

Anna szabadidejében nagyon szeret olvasni, többségében krimiket, amiket általában nagymamája ajánl neki. Azt figyelte meg, hogy ha olvas és jól tanul, akkor az edzések is jobban mennek. Rendszeresen olvas versenyek előtti napokon is, illetve a versenyek reggelén. Ettől tisztul ki a feje.

 

VILLÁMKÉRDÉSEK ANNÁHOZ

Ezt vinném magammal egy lakatlan szigetre: Lakatot, mert akkor már nem lesz lakatlan.
Ha bárkit lehetne, őt hívnám el vacsorázni:  Olga Kharlan ukrán kardvívót.




Erősség és gyengeség: nem stresszel, néha viszont le kell lassítani

Az erősségem, hogy jól tudom kezelni a stresszhelyzeteket és szorgalmasnak is tartom magamat. A gyengeségem, hogy néha túlpörgök. Ez legutóbb a dubaji vb-n fordult elő, nem blokkoltam le, de ha megálltam volna, és lassítom az asszót, akkor más lehetett volna az eredmény. Ez a tapasztalat hiánya, meg kell tanulnom profibban kezelni ezeket a helyzeteket. 
 

Edző és tanítványa: győztes típus

- A Budavári Általános Iskolában ismertem meg még első osztályos korában, a délutáni vívószakkör során találkoztunk. Már ebben az első időszakban látszódott az, hogy minden olyan feladatban, amelyben győzelemre kell törekedni, nagyon elöl van. Harmadik osztályos korától egyesületi keretek között folytatta, rá egy évre nagyon el akart indulni egy diákolimpián, én még korainak tartottam, de végül beleegyeztem. Nem voltam ott a versenyen, de délután kaptam egy fotót, amelyen nagy meglepetésemre aranyéremmel állt. Utána sorra nyerte a korosztályos versenyeket, az idősebb korosztályokban is csipegetett eredményeket. Örülök, hogy a szívproblémái és a nehézségek ellenére kijutott az idei világversenyekre, és a kadet mellett az U23-as korosztályban is nyert aranyérmet – mondta el Annáról edzője, Kósa Miklós.  


Civilben - komoly hivatás...

- A jövőben orvos szeretnék lenni, de ez attól is függ, hogy addig hogyan alakul a vívókarrierem, mert a következő években mindenképpen a sportot helyezném még előtérbe. Nagymamám és nagypapám is orvos, kicsiként gyakran ott voltam velük a rendelőben, én kezeltem a gépet, akkor döntöttem el, hogy én is ezt a pályát szeretném választani. 
 

SZAKSZEMMEL

Katona Renáta, klubunk újdonsült világbajnok kardvívója így beszélt Annáról: 

- Alázatos, tisztelettudó sportolónak ismertem meg, ha elhívom vívni, bármikor eljön. Szerintem a korosztályához képest nagyon gyors, emellett szorgalmas, kitartó és rendkívül maximalista. Ez utóbbi egyébként nem mindig jó, mert néha a felsőbb korosztályokban olyan eredményeket vár el magától, amelyek még nem biztos, hogy reálisak. Látszik, hogy az idősebbek ellen is mindig nagyon meg szeretne felelni.

 


A többi Vasas-tehetséget pedig itt találod: www.vasastehetsegek.hu


Hirdetések