Jenkei Dániel, 2022.03.18. | Sakk

A Magyar Sakk Szövetség és a Vasas SC szervezésében csütörtöktől vasárnapig emlékversenyt rendeznek a felejthetetlen Káposztás Miklós emlékére. Ott jártunk a megnyitón.

A sakkszövetség Falk Miksa utcai székházában gyűltek össze csütörtökön délután az első alkalommal megrendezett Káposztás Miklós Emlékverseny-sorozat résztvevői, akik U1800 nemzetközi értékszámszerző viadalon tisztelegnek a névadó emléke előtt három napon át.

Káposztás Miklós, klubunk örökös tiszteletbeli elnöke, a Vasas és a magyar sakk igazán jellegzetes egyénisége tavaly márciusban hunyt el.

A megnyitón először Horváth Júlia, a Vasas sakk-szakosztály igazgatója mondott köszönetet a szövetségnek és az anyaegyesületnek, hogy mindenben támogatták a versenysorozat életrehívását.

Szabó László, a szövetség elnöke is kiemelte, hogy a magyar sakk nagy alakjainak emlékét az ilyen eseményekkel lehet továbbörökíteni.

Az eseményen részt vett Markovits László klubelnök és Polgár-Veres Árpád sportszakmai elnökhelyettes is, Dr. Jákó János tiszteletbeli elnök pedig igazán személyes hangvélteű köszöntőt mondott, amit érdemes lent elolvasni.

Ott volt Káposztás Miklós lánya és unokái is, akiket külön köszöntöttek, Káposztás Tünde pedig frappánsan megjegyezte, hogy édesapja pont annyi időt töltött el a Vasasban, mint ahány mező van a sakktáblán. A megoldás hatvannégy.

Nem hiányozhatott Hodosi Lajos sem, sakkozóink hűséges támogatója, aki különdíjat ajánlott fel a versenysorozatra.

Az ünnepélyes pillanatok után pedig csend telepedett a teremre, és elkezdődtek a táblán is az érdemi történések.

 

Dr. Jákó János köszöntője
"Tisztelt Megjelentek!
A Vasas Sport Club a mai napon Káposztás Miklós emlékverseny-sorozatot indít. Köszöntjük a résztvevőket.
Ez lenne a hivatalos rész, de tudom, hogy a Vasas sakk nagymestere, a Vasas Örökös Tiszteletbeli Elnöke, ennek így nem örülne. Hát ez mi? Mondaná.
Nyolcvanadik születésnapján hosszú beszédben értékelte az élete során szolgált Vasas elnököket. Mikor beleszóltam, csak annyit mondott: „több komolyságot doki” De mindenki tudta, hogy az arcán megjelent mosoly inkább azt jelenti, hogy várja, hogy valaki újra megjegyezzen beszédével kapcsolatban valamit, amin megint el tud mosolyogni. Ilyen volt ő.
Királynő lép és leüti gyalogot F4-n. Oh nem, rosszul mondom. A gyalog üti le a királynőt F4-en. Kápi nem a városi intellektus nagymestere volt, hanem a nép közül vált briliáns játékossá. Ő volt maga a gyalog, hogy aztán lassan a Fáy utca királya legyen. Minden nap várták őt a barakkban az alkalmazottak. Finom bókokkal elárasztotta a gyengébb nem képviselőit, a Vasas családi napokon már kora reggel rakosgatta ki a sakk tábláit. A labdarúgó mérkőzéseken ott szurkolt velünk a Vasasnak, de a félidőben legtöbbször közölte Velem: elmegyek a sakk jobb játék és nylon szatyrából kikandikált az esti vacsorának való. Nem lehetett nem szeretni. Úr volt mindig, az embertelenségben is.
Bizony makacs is volt. Úgy halt meg szegény, ahogy élt. Az igazságtalanság, hogy a megrendelt levesben kevesebb van elindította őt, az étterem felé a koronavírus alatt. Összeesett az utcán az igazságának a keresése útján.
Biztos vagyok benne, hogy a hamarosan kezdődő versenyt is az fogja megnyerni, akinek az égi paradicsomból leszól majd, hogy ne azt lépd, hanem ezt. Aki átérzi, hogy micsoda nagyszerű ember volt Kápi, aki 17 éves korától szolgálta szeretett egyesületét a Vasast és abban is biztos vagyok, hogy tudom Kápi ars poeticájának három legfontosabb elemét:
Tisztelettel megbecsülni a gyengébb nemet, a Vasas és a sakk!
Emlékezzünk mindig Káposztás Mikósra. Sakk és Matt, Kápi, maradsz Velünk! Induljon a játék!"

 

 

 


Hirdetések