Gy. Szabó Csilla, 2022.01.16. |

Kétszer is felállhatott a dobogóra Libanonban, a Vasas SC sífutója, Lágler Kristóf. A közel-keleti országban megrendezett hivatalos FIS-verseny 10 kilométeres számában előbb a második, majd az első helyen végzett. Sportolónk ezzel első téli nemzetközi győzelmét aratta.

Lágler Kristóf boldogan számolt be honlapunknak a sikerről, ám semmiképpen nem szeretné túlértékelni a teljesítményét. A libanoni viadalon ugyanis közel sem voltak olyan komoly ellenfelei, mint mondjuk egy svájci vagy egy osztrák versenyen.

„Nagyon örülök, hogy végre egy győzelmi trófea is bekerülhet a vitrinembe, ilyen értelemben tehát fontos volt ez a néhány nap, szakmai szempontból azonban nem jelenthet mérföldkövet az életemben – értékelte eheti teljesítményét a lehető legobjektívebben Lágler Kristóf, aki az évvégi Tour de Ski lenzerheidei állomásáról már kevésbé kellemes emlékeket őriz, hiszen ott még az időjárás is alaposan megtréfálta. – Csütörtökön jó körülmények között versenyeztünk, idén először mentem tűző napon, amit az arcbőröm meg is érzett. Elképesztően szép ez a libanoni síközpont, a háromezer méteres hóhatár alján vagyunk, s a monszun bizony bővelkedni szokott a csapadékban. Most ehhez képest viszonylag kevés a hó, de a pályák így is jók. A mezőnyben olyan síelők is voltak, akik kizárólag az olimpiai kvalifikáció miatti utolsó esély kihasználására érkeztek, így nagyon is örültem a második helyezésemnek.”


Kristóf egy cseh sífutó mögött és egy argentín előtt beérkezve lett második Libanonban

A folytatásban némileg cserélődtek az ellenfelek, ám a legnagyobb változás az időjárásban következett be. Megérkezett a hóvihar, pár óra leforgása alatt 20-25 centiméter esett, amelyet sűrű köd kísért. A versenyzők alig láttak messzebb másfél méternél, a szervezők pedig nem igazán boldogultak a pályák szakszerű felkészítésével, hiszen még a gépekkel sem igen tudtak mozdulni. Az egyik például az útvonal kellős közepén robbant le, s maradt ott mementóként.

„Izgalmasan folytatódott a libanoni szereplés, s bár elsőként rangsoroltak, a pénteki futamot végül nem tudtam befejezni. Borzasztó körülmények között próbáltunk futni, s az első bukásomat követően, amelyben a bokám is megsérült, inkább az eszemre hallgattam. Nem akartam tovább kockáztatni, az indulók feléhez hasonlóan én is feladtam” – idézte fel a pénteki korántsem mindennapi futamot Lágler Kristóf, aki mindezek ellenére másnap, vagyis szombaton már verhetetlennek bizonyult. Ebben persze annak is nagy szerepe volt, hogy addigra az időjárás is megjavult, a pályákat tökéletesen felkészítették a szervezők, neki pedig sikerült stabilan rögzíteni fájós bokáját.

„Bár nem volt igazán nagy vetélytársam, minden tőlem telhetőt megtettem a győzelemért, és a végére alaposan ki is futottam magamat – osztotta meg véleményét a szombati sikeres futamról Lágler Kristóf. – Összességében azt mondhatom, hogy szépen végigmentem a pályán és ami tőlem elvárható volt, azt megtettem. Hogy milyen formában is vagyok valójában, arról a két hét múlva Csehországban sorra kerülő újabb nemzetközi tornán kaphatok majd reális képet, hiszen ott válogatott áll majd a rajthoz. Most pedig örülök annak, hogy megszereztem az első téli győzelmemet és a FIS-pontjaim számát is gyarapítottam. Az olimpiai részvételt ugye nem sikerült kivívnom, éppen ezért most az a célom, hogy két versenyen is sikerüljön százhúsz pont alatt teljesítenem.”



Lágler Kristóf számára sokáig emlékezetes marad a libanoni győzelem pillanata

Kristóf tavaly már közel járt ehhez a határhoz, s mivel most jó formában is érzi magát, bizakodóan várja a következő versenyeket. Az általa kitűzött célnak pedig azért van különösen nagy jelentősége, mert márciusban el szeretne indulni kedvenc számában, a 15 kilométeres szabadstílusú kategóriában a világkupán. Ám ezt csak akkor tartja megvalósíthatónak, ha igazán rangos versenyeken is be tud jönni a százhúsz pont alá. A Libanonban szerzett könnyebb pontok ugyanis semmit sem változtattak a reális helyzetértékelésén. Még akkor sem, ha a hétfői frissített világranglistán biztosan sokat fog javítani eddigi helyezéséhez képest.

Az olimpiai kiküldetés reményében utazott Libanonba Pónya Sára is, aki a Vasasnál nevelkedett, de ma már a Honvéd Zalka SE versenyzője. Kristóf pedig nemcsak tapasztalatainak megosztásával, de például a sítalpak vaxolásával is segítette korábbi klubtársát, aki el is érte célját, a hétvégén az egyik legjobb versenyét menve biztosította helyét a Pekingben, február 4-én kezdődő téli ötkarikás játékokon.


Hirdetések