Gy. Szabó Csilla, 2022.01.06. | Curling

Jó hangulatban, örömmel vágnak neki vasárnap a finnországi B-csoportos junior-világbajnokságra vezető útnak a Vasas fiatal leány curlingesei, ahol hétfőn az egyik legnagyobb riválisnak számító Lettország ellen mutatkoznak be. A tizennyolc csapatos korosztályos világversenyen a magyar válogatott a C csoportban kapott helyet Németország, Kazahsztán, Lettország, Hollandia és Szlovákia társaságában. (A már zajló fiú korosztályos világbajnokságon tapasztalt koronavírusos megbetegedések miatt a vb szervezői a nemzetközi szövetséggel egyetértésben, cikkünk megjelenését követően úgy döntöttek, hogy a lányok küzdelmeit márciusra halasztják.)

A nyolcas döntőbe az első két helyezett jut automatikusan tovább, valamint a három harmadik közül kettő. Tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt a junior-vb, két évvel ezelőtt viszont szerencsés körülmények között feljutottunk az A-csoportba. Éppen a régi nagy rivális, lett együttessel karoltve, majd vissza is együtt estünk.

„A legutóbbi B-ligás világbajnokságon is a legerősebb csapat ellen kezdtünk, s akkor győzelemmel rajtoltunk, éppen ezért most sem aggódunk a sorsolás nehézsége miatt – véli az együttes skipe-je, vagyis csapatkapitánya, Joó Linda. – Én inkább jó előjelként tekintek rá. Ha egyszer már sikereseb vettünk egy hasonló akadályt, miért ne vehetnénk újból? Egyébként is, aki jön, azt igy is úgy is meg kell verni, ha tovább szeretnénk jutni. Nekik is az első meccsük lesz, nekünk is, senki sincs helyzeti előnyben. A letteken kívül szerintem a csoportunkban a németek lesznek még nagyon kemény ellenfelek, de készen állunk a nagy csatákra. S bár eddig még nem igazán beszéltünk az elvárásokról, számomra a nagy álom a legjobb négy közé kerülés. A csoportból való továbbjutást teljesen reálisnak látom, ha jól elkapjuk fonalat, azzal nem lehet probléma.”

Joó Linda jó formában érzi magát, amiben nagy szerepe van annak, hogy az utóbbi hónapokban az edzéseken túl, igazán jó meccseken is bizonyíthatott. Nagy Laura Karolinával, vagyis helyettesével, a vice-skipe-pel ugyanis a felnőtt Európa-bajnokságon, novemberben bronzérmet nyert magyar női válogatottnak is tagja volt. A Norvégiában megrendezett kontinensviadalon sok hasznos tapasztalatot szereztek, a csapat három másik tagjának, Nagy Lola Olimpiának, Dobor Dia Reginának, és Bartus Annának ezzel szemben idén kevesebb lehetősége nyílt arra, hogy éles helyzetekben is kipróbálja magát. Utóbbi két játékosunk ráadásul iskolai elfoglaltságai miatt a gyakorlásokon sem tudott mindig részt venni.

Úgy érzem, hogy a lehetőségeinkhez képest jól állunk a felkészülésben, ám azt nem mondhatom, hogy erősebbek vagyunk, mint két évvel ezelőtt – beszélt a vb-előkészületek nehézségeiről Jakab Zoltán edző, aki Nagy Gyöngyivel közösen irányítja a csapatot. – Dia és Anna a suli miatt idén kevesebbet tudott edzeni, szeptember óta azonban ők is beálltak a sorba. Linda, Laura és Lola viszont egy percet sem hagytak ki, előbbi kettő pedig az Eb-részvétellel még rá is tett egy nagy lapáttal. Fejlődésük szempontjából nagyon fontos volt, hogy játszhattak a felnőtt kontinensviadalon. Sajnos a koronavírus-járvány miatt előkészületi meccsekre sem igazán volt lehetőségünk, a két ünnep között a horvát leánycsapat járt Budapesten, ám ők nem tartoznak az erősebb nemzetek közé. Rajtuk kívül a fiú gárda ellen tudtunk jégre lépni, ami viszont igen hasznos volt a számunkra. Nagyon összeszedetten és jól játszottak ellenünk, ezért különösen szomorú, ami velük történt Lohjában.”

A fiúk versenyében, amely már január elején megkezdődött, a Team Tatár képviselte hazánk színeit, ám az egyikük pozitív koronavírus-tesztje miatt karanténba helyezett magyar válogatott végül nem kezdhette meg a vb-szereplését. A szerencsétlenül járt együttes példáján okulva, leánycsapatunk is nagyon óvatos a vírussal kapcsolatban, ám Jakab Zoltán szerint százszázalékosan nem tudják kizárni a fertőzés veszélyét, hiszen a játékosok iskolába járnak. A folyamatos tesztelések során eddig még mindenki negatív volt.

„Ami rajtunk múlik, azt megtesszük a biztonság érdekében, a többi már sajnos a szerencse dolga lesz, hiszen a fiúk nagyszerű formában utaztak el, mégsem mutathatták meg mit tudnak – véli Jakab Zoltán, aki csapatával együtt a minimálisra csökkent juniorversenyek számán érezte meg leginkább a koronavírus hatását, s emiatt most az esélylatolgatás is sokkal nehezebb. – Nagyon kevés biztos információnk van az ellenfelekről, a sötétben tapogatózunk. A korosztályos versenyzők esetében két év hatalmas idő, a legjobbak akkor ráadásul már tizenkilenc-húsz éves játékosokkal jöttek a vb-re. Nem tudjuk milyen szintű versenyzők álltak a helyükre. Éppen ezért most leginkább csak magunkra figyelünk. A lányok nagy kedvvel és optimistán edzettek. Az akarat és az odafigyelés láthatóan megvan bennük. Minden azon múlik majd, kint hogyan tesszük össze fejben magunkat. Ha ez jól sikerül, akkor bárki jön is, bátran lépünk ellene jégre.”

S bár a célokat meghatározó nagy beszélgetésre majd csak az indulás előtt kerítenek sort, annyit azért Jakab Zoltán is elárult, hogy a nyolc közé jutás számára is reális elvárásnak tűnik. A négyben végezni már biztosan sokkal nehezebb lesz, hiszen két évvel ezelőtt, egy teljesen optimális felkészülést követően is csak nagy csata árán sikerült ezt elérniük.

A csapatnak azonban van egy titkos fegyvere, amely az összeszokottság, hiszen évek óta együtt edzenek és versenyeznek. Ebben a sportágban pedig ez különösen fontos, néha még az egyéni képességeket is felülírja.

„Sokan új csapattal érkeznek az Eb-re, velük szemben biztosan nagy előny lesz, hogy mi szinte egymás gondolatát is ismerjük – utal a kiváló csapategységre Joó Linda. – Ebben nemcsak az együtt töltött időnek van nagy része, de a pályán kívüli jó kapcsolatnak is. Szívesen alkalmazkodunk egymáshoz, csapatkapitányként mindenkinek meghallgatom a véleményét, s ezeket összehangolva döntünk a fontos helyzetekben. És ami a legfontosabb, vakon megbízunk egymásban. Jól ismerjük a finn helyszínt, én személy szerint nagyon szeretek játszani rajta, jóllehet a jég minden alkalommal másképpen viselkedik. Lelkesek vagyunk, alig várjuk már a kezdést és nagyon szeretnénk jól szerepelni!”


Hirdetések