Gy. Szabó Csilla, 2021.10.13. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia U16-os fiúcsapata augusztus végén Párizsban vendégeskedett, az októberi szünetben pedig az U14-es gárda utazhat a francia fővárosba. A nemzetközi tapasztalatcserét akadémiánk edzője, Kárpáti Dániel szervezte, akivel a két ország kosárlabdázásáról is beszélgettünk.

Franciaországból érkezett a Vasas Akadémiára tavaly nyáron Kárpáti Dániel, aki az elmúlt idényben Katona Róberttel együtt másodedzőként segítette a Harald Stein által irányított U16-os csapatok felkészülését. Idén nyáron változott a felállás, Katona a korosztály A együttesének, Kárpáti pedig a B gárdának lett a vezetőedzője. Utóbbi jó francia kapcsolatainak köszönhetően augusztus végén három napos tornára vitte tizenhat éven aluli játékosainkat Párizsba.

Akadémistáink három meccsből kettőt megnyertek, ám az eredménynél, az értékes nemzetközi tapasztalatok ezúttal sokkal fontosabbak voltak. A Nanterre 92 csapata, amelynél vendégeskedtek, 2011 óta a francia férfi élvonal tagja, 2017-ben FIBA Európa-kupa-győztes volt. A klub érdekessége, hogy a Donnadieu család vezetésével 1987-ben szerveződött újjá egy régi egyesület, amely közel harminc év munkájával jutott a legjobbak közé, s maradt annak máig biztos tagja.

„Ott tartózkodásunk egyik fénypontja volt, amikor Pascal Donnadieu vezetőedző meghívott bennünket a nagy csapat edzésére – elevenítette fel a túra egyik emlékezetes pillanatát Kárpáti Dániel. – A fiúk már a csarnok hangulatából érezhették, hogy rendkívüli élményben lesz részük, s ez így is volt. A torna első meccsét a házigazdák ellen játszottuk, a hat pontos vereségben része volt annak is, hogy az ellenfelek fizikai érettsége láttán a mieink kicsit megszeppentek. Pedig ők egy évvel fiatalabbak voltak nálunk, ám a Párizs környéki szegényebb negyedekből olyan nagy a merítési lehetőségük, hogy a genetikailag legjobb gyerekeket tudják kiválasztani.  A következő két mérkőzést azonban már megnyertük, a harmadikat ráadásul tetemes fölénnyel, a mi srácaink ugyanis nagyon gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez. Ezért különösen nagy dicséret illeti őket. A másodikat az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő együttese, a Charenton ellen játszottuk. Ők egy picit alulértékeltek bennünket, ráadásul igazi csapatként álltunk fel velük szemben. Ami itt ebben a korban még ritkaság számba megy.”


A kosárlabda mellett persze némi városnézésre is lehetősége nyílt a Vasas Akadémia U16-os együttesének Párizsban

A Magyarországon született, de Franciaországban nevelkedett és edzői karrierjét is ott kezdő szakember szerint nagy különbség a magyar és a francia kosárlabdázás között – és ez a nyári tornán is világosan látható volt –, hogy ebben a korosztályban még sokkal kisebb figyelmet fordítanak a csapategységre és a taktikára, az egyéni fejlesztés áll a mindennapok fókuszában. Éppen ezért a meccseken is inkább egy az egyben támadnak, s mivel gyorsak, erősek és magasak, nem is kerülnek emiatt hátrányba. Az együttműködést később tanulják, az U18-as csapatoknál. 

„Franciaországban sokaknak a kitörés lehetőségét jelenti az élsport, s így a kosárlabda is – árnyalta a sportág egyik európai nagyhatalmának számító franciáknál tapasztalható helyzetet Kárpáti Dániel. – A gyerekek korán versenyhelyzetbe kerülnek egymással, és mivel nagyon sokan vannak, mindig az lép feljebb, aki jobb a többieknél. Ezzel szemben Pasaréten minden egyes tehetséget igyekszünk megtartani, mindenki számít és úgy egyengetjük az útját, hogy a maximumot tudja kihozni magából. Az egyéni képzés fontossága mellett azonban valóban nem lehet elmenni, s miközben megőrizzük a mi erősségünket a csapatépítés terén, ebben is lépnünk kell előre. Én néhány hete kezdtem el két tehetséges fiúval, Vajda Zolival és Bartos Gergővel külön is foglalkozni, háromszor jönnek hozzám mostantól egy héten. A terveink szerint a többiek is csatlakoznak majd hozzájuk, sőt szerda délutánonként lesz két speciális óra, amikor a tizenhárom és tizenhat évesek számára csak egyéni képzés lesz. Úgy vettem észre, hogy a fiúk is örülnek a lehetőségnek, értékelik a rájuk szánt időt, energiát és figyelmet. Ez a befektetés azonban később, érett játékosként hozza meg majd igazán a gyümölcsét.”


Kárpáti Dániel (középen) a Vasas Akadémián hasonló szellemben dolgozhat, mint korábban Franciaországban

Kárpáti Dániel nem bánta meg tavalyi döntését, hogy Pasarétre szerződött, az akadémián éppen olyan jól érzi magát, mint szülővárosában. Több mint másfél évtizedes franciaországi edzői tapasztalatai szerinte tökéletesen kiegészítik a Vasas Akadémián jelenleg folyó képzést, sem elméleti, sem gyakorlati téren nem érez különbséget kollégái és közötte. Ebben azonban nagy szerepe lehet annak is, hogy az utánpótlás korosztályok szakmai igazgatója, Nagy Zoltán is Németországból tért néhány éve haza, aki az elmúlt négy esztendő alatt, − a szakosztályigazgató Mészáros Zalán segítségével – nyugat-európaira formálta a pasaréti korosztályos képzést.

„Számomra nagy könnyebbség, hogy ugyanabban a szellemben kell dolgoznom, ahogyan azt én korábban Franciaországban megszoktam. Az általam legfontosabbnak tartott játékelemben, vagyis a védekezésben, jobban különbözünk a hazai vetélytársaktól, mint a külföldiektől. És ez egy nagyon lényeges pont. Az eredményesség mellett fontos, hogy a gyerekek élvezzék, amit csinálnak. Márpedig a védekezésben egy nem kiugróan tehetséges gyerek is hasznosnak érezheti magát. Aki megakadályozza, hogy az ellenfelünk húsz pontot szerezzen, az ugyanolyan értékes tagja a csapatnak, mint aki szerzett húszat. Ezt a szemléletet persze nekünk kell a gyerekek felé közvetíteni, dicséret és elismerés formájában.” – tette hozzá Kárpáti Dániel, aki szerint optimális helyzetben a ponterős játékosok is megtanulnak védekezni. Ez egyébként az U14-esek döntőjében már az elmúlt idényben is sikerült, a kiemelt tehetségek a szezon végére tökéletesen belejöttek a védekezésbe. Ez utóbbi szerinte az igazi csapatjáték, mert öt ember kell hozzá. A támadáshoz jó esetben egy is elegendő.

Ami pedig az erőnléti képzést illeti, Kárpáti Dániel úgy látja, hogy Pasaréten is kellően nagy figyelmet fordítanak rá, így ezen a téren nem vagyunk lemaradva a francia fiatalok mögött. Az ottani kiválasztási rendszerrel azonban az országok nagyságából fakadó adottságok miatt egyszerűen nem lehet versenyezni.

Az U16-osok franciaországi kalandjának sikerén felbuzdulva, október végén, a Vasas Akadémia U14-es fiúcsapata utazik Párizsba. Ellenfelük a francia főváros és környékének négy regionális válogatottja lesz. Az utazás igazi fénypontja azonban a Nanterre 92 egyik profi mérkőzésének megtekintése lesz, amely nemcsak különleges élményt nyújt majd a fiatal játékosoknak, de sok-sok tanulsággal is szolgálhat.


Hirdetések