Gy. Szabó Csilla, 2021.09.28. |

Nyáron sem tétlenkedtek síelőink, alapozó jellegű edzésekkel, sírollerrel, futással, lövészettel, illetve terheléses lövészettel készültek az előttük álló kihívásokra. Augusztusban a síroller, szeptember pedig a biatlon országos bajnokság volt számukra a csúcsesemény. Szakosztályunk versenyzői mindkét viadalon kiemelkedően teljesítettek.

A nyár elején az edzések látogatottsága kicsit ugyan visszaesett a tanévzáró iskolai programok miatt, a versenyzők többsége azonban így is vállalta a változatos edzéseket, amelyben intervallumos és távolsági tréningek egyaránt helyet kaptak. Közben megkezdődött a Vasas Síház átépítése is, amely vitathatatlanul megzavarta a szakosztálynál folyó munkát, ám a jelenlegi kellemetlenségeket mindenki megértően viseli a későbbi ideálisabb feltételek reményében.

„Fiataljaink közben számos versenyen jártak a nyáron, Pécsett például target sprint számban indultak a Magyar Kupa harmadik állomásán, majd az első Biatlon Kispuskás Magyar Kupa-sorozatban vettek részt Galya-tetőn. Július közepén Szlovákiába utaztunk egy nemzetközi síroller versenyre – sorolta a színes programokat Fazakas Mónika, a Vasas síszakosztályának edzője. – Mindenki a maximumot hozta ki magából és ez szép eredményekben is tükröződött. Közbe, amikor tehettük, a Normafánál edzőtáboroztunk, szerencsére a Síházban folyó munkák idejére átköltözhettünk egy ideiglenes épületbe. Az edzéseken ekkor szép lassan a sírollerre került át a hangsúly, miután egyre komolyabban készültünk az augusztus huszadikai országúti síroller magyar bajnokságra."

A várva várt ob-n meg is lett az eredménye a befektetett munkának, hiszen tizenegy számban nyertek aranyérmet a Vasas síelői. A gyermek kategóriában mind a négy elsőséget ők szerezték meg. Az egyik legszebb pillanatnak azonban kétségtelenül a felnőtt férfiak 18 kilométeres számában lehettünk tanúi, amelyben Lágler Kristóf állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

„Nemcsak nyert Kristóf, de ráadásul több mint egy percet vert rá a többiekre, így valóban magabiztos és megkérdőjelezhetetlen győzelem volt – értékelte az ob-t a Vasas vezetőedzője, Holló Miklós. – Nagyon büszke vagyok a teljesítményére, mert bár tudatos és eltökélt versenyzőről van szó, eddig számtalan külső körülmény akadályozta képességeinek kibontakoztatásában. Pedig mind a biológiai, mind pedig a fiziológiai paraméterei kiválóak, remélem az eddigi rögös és nehéz út, amin jár, lassan könnyebbé válik. Laczkó Evelin Vivien is remekül ment, juniorként lett a női kategória abszolút győztese. Ő még csak húsz éves, biatlonban tehát az új korhatárok szerint még három évig utánpótláskorúnak számít. Nemsokára részt vesz a nemzetközi szövetség szlovéniai táborában, ahol bizonyára sokat fejlődik majd.”

Az augusztus 20-i ob-t Törökbálinton, a bevásárlóközpontot övező dombokon rendezték meg, ezért nem is lehetett volna rá más időpontot választani. Az eseménynek három évtizede a Vasas a lebonyolítója, s bizony nem kis energiát igényel a szakosztály részéről.

„A feltételek ugyan itt a legjobbak, de csak akkor települhetünk ide, amikor az üzletek zárva vannak. A berendezések felvonultatása nem volt egyszerű, meg kellett oldanunk az áramszolgáltatást, a fotócellás rajtot és célt, és még sok minden mást. A rendezés tehát óriási munka volt, de mi örömmel tesszük a dolgunkat a sportág érdekében” – beszélt Holló Miklós az ob lebonyolításának nehézségeiről.

A szeptember 11. és 12-én, Galyatetőn megrendezett biatlon ob-n ezt követően már csak az eredményességre kellett koncentrálnia szakosztályunk vezetésének. Ebbe nem is csúszott hiba, hiszen korosztályos versenyzőink tizenhat számból tízet megnyertek. A felnőttek között is hozták a papírformát, vagyis a számok felében Vasas-versenyző állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. S bár Holló Miklós szerint a Gyöngyösön formálódó síutánpótlás-nevelő bázis egyre erősebb vetélytárs, az elmúlt három és fél évtized alatt szerzett, több mint kétezer magyar bajnoki címet szerzett szakosztály állja a trónkövetelők ostromát.

„A szakmai tudás és a hagyományok ma már nem elegendőek az eredményességhez, megfelelő körülményekre, háttérre is szükség van. A Normafánál a legmodernebb feltételrendszerrel új sífutó pálya épült, amelynek műhavas rendszeréhez már csak a vízvezetékek bekötésére van szükség. Rajtunk kívül az amatőr síelők és szánkózók is türelmetlenül várják az engedélyek kiadását, bízunk benne, hogy november tájékán végre birtokunkba vehetjük az új terepet. Az örömünk persze akkor lesz majd teljes, ha tavasszal elkészül a síház is. Mi pedig addig is a kemény munkára és az edzésekre koncentrálunk, a több mint kétezer bajnoki cím ugyanis kötelez bennünket a hagyományok méltó folytatására” – fűzte hozzá értékeléséhez bizakodva Holló Miklós.

A Vasas SC sífutói tehát már nagyon várják, hogy a Normafa Park kezelésében lévő műhavas sífutó pályákat bírtokba vegyék, ami minőségi változást hoz majd a felkészülésükbe.


Hirdetések