Gy. Szabó Csilla, 2021.09.17. | Tenisz

A hétvégi Play and Stay csapat ob-n a Vasas Körmöczy Akadémia fiataljai első versenyükön léptek pályára, első meccseiket játszva. A szakemberek tapasztalatai kedvezőek, az ifjú reménységek kedvet kaptak a folytatáshoz.

Büszkén léptek pályára klubunk legfiatalabb játékosai a magyar teniszsport két ikonikus alakja Körmöczy Zsuzsa és Taróczy Balázs neve alatt a hétvégi Play and Stay csapatbajnokságon, a Nemzeti Edzésközpontban. A két klasszis persze nemcsak a sportágnak, de a Vasas SC-nek is sok dicsőséget hozott, így nem is őrizhetnék szebben emléküket a Folyondár utcában. sem. S bár sem a Vasas Taróczy Balázs, sem pedig a Vasas Körmöczy Zsuzsa nem jutott tovább csoportjából a hétvégi döntőbe, ezúttal legkevésbé sem az eredmény számított.

„Az elmúlt egy esztendőben tervszerűen kezdtünk el az alapokról építkezni, s ennek a munkának eredményeképpen tudtunk visszatérni a Play and Stay-rendszerbe. Büszkék vagyunk arra, hogy fiú és leánycsapatot egyaránt ki tudtunk állítani a selejtezőkre” – véli Fonó László, a szakosztály csoportos tanfolyami oktatásáért felelős szakembere, aki szerint Helmes Péter, Gera Zsombor és Szalma Edvárd személyében a szakmai stáb is adott ahhoz, hogy a legkisebbek a legjobb képzést kaphassák. A Play and Stay-selejtezőre utóbbi kettő kísérte el a 7-11 éves, korábban még soha nem versenyző fiatalokat, ám egy nappal korábban a Nagy Sportágválasztón is Gera Zsombor, valamint Szalma Edvárd mutathatta be a sportágat az érdeklődő gyermekeknek és szüleiknek. Igaz ezúttal nemcsak a Vasas Körmöczy Teniszakadémiát, de a Magyar Tenisz Szövetséget is képviselték.

Klubunk két edzője szerint a Merkapt Sportközpontban igen nagy érdeklődés övezte az általuk vezetett gyakorlási lehetőséget, s mindenki elégedetten távozott a standról. Ám abban már csak reménykedni lehet, hogy közülük végül többen is a teniszt fogják végleges sportáguknak választani.


A Vasas Körmöczy Zsuzsa elnevezésű csapat Szalma Edvárd vezetésével lépett pályára a Nemzeti Edzésközpontban

A szakosztály számára a Play and Stay csapatverseny volt az igazi kihívás, különösen azért, mert mind a fiú, mind pedig leány együttes tagjainak ez volt az első versenyük. Sőt, eddig még meccseket sem igazán játszottak.

„Az edzéseken általános képzést adunk, amelynek most még a labdatartás az egyik alapeleme – beszélt az ifjú tanítványok bemutatkozásáról a Bokor Lili Anna, Schöffer Molli, Schöffer Mimi és Csík Boglárka alkotta Vasas Körmöczy Zsuzsa csapatot kísérő edző, Szalma Edvárd. – Aki versenyezni szeretne, azt természetesen támogatjuk, de ebben a korban még inkább a jó alapokra és a játék örömére figyelünk. Éppen ezért számunkra is érdekes volt, hogyan reagálnak a lányok a versenyhelyzetre. A tapasztalatok elég vegyesek, a bánat és az öröm könnyei egyaránt végigszaladtak az arcukon. De ez teljesen normális, a pozitív érzések éppen úgy hozzá tartoznak a versenyzéshez, mint a negatívok. Idővel megtanulják majd kezelni őket, bár a játék szempontjából egyáltalán nem hátrány, ha valaki szenvedélyes, és ég benne a tűz. Csoportunkban voltak olyan együttesek, amelyekben már gyakorlott versenyzők voltak, éppen ezért büszkék lehetünk a háromból nyert meccsünkre is. Folytatjuk a munkát.”


Gera Zsombor és a Vasas Taróczy Balázs a Play and Stay országos csapatbajnokságon

A Vasas Taróczy Balázs elnevezésű együttes, amelyet Bunda Zétény, Sárkány Olivér, Max Modin, Molnár Vince és Madacsay Mór alkotott szintén csoportjának harmadik helyén végzett egy győzelemmel. Az őket irányító Gera Zsombor maga is meglepődött néha azon, hogy a vártnál is jobb teljesítményt nyújtottak a fiúk:

„Az új és igen színes környezet nagyon tetszett nekik, ugyanakkor izgultak is. Örömmel láttam, hogy nagyon jól reagáltak a számukra még ismeretlen versenyhelyzetre, és igen koncentráltan próbálták az edzéseken tanultakat bemutatni. Mindent megcsináltak, amit kértem tőlük, s akik az edzésen mindig benne vannak a viccelődésekben, azok most a lehető legnagyobb komolysággal küzdötték végig a meccseket. Gyakorlatilag mély vízbe dobtuk őket, s kiderült, hogy nagyon is jól úsznak. A bemutatkozásra választhattunk volna gyengébb, amatőr tornát is, de mi éppen hogy a tenisz izgalmas oldalával szerettük volna elsőként megismertetni őket. Ezen a csb-döntőn pedig az ország legjobbjai vettek részt, ráadásul nagyszerű körülmények között zajlott az esemény. Van hova fejlődnünk, ezt a fiúk is látták. Ugyanakkor a bennük rejlő lehetőség is megmutatkozott, ezért én is csak azt mondhatom, amit Edvárd, megyünk tovább, az első versenytapasztalataink ugyanis nagyon jók voltak.”

A Vasas Körmöczy Teniszakadémia két szakembere szerint nemcsak a játékosok, de a szülők részéről is nagyon jó visszajelzéseket kaptak, miközben nekik is öröm volt tanítványaik ügyességét és elhatározottságát látni. A folytatás pedig már csak a fiatalokon múlik. A szakosztály vezetése ugyanis maximálisan támogatja azokat, akik a versenyzés rögös útjára lépnek. Miközben azokról sem feledkeznek meg, akik egyelőre csak a sportág szabadidős oldalával ismerkednének.


Hirdetések