Gy. Szabó Csilla, 2021.09.14. | Kosárlabda

Bach Boglárka és Papp Klaudia is tagja volt a hétvégi, párizsi 3x3-as Európa-bajnokságon ötödik helyezett magyar női válogatottnak. A négy fős utazó keretnek így pontosan a felét adta akadémiánk. Bogi annak ellenére remekül megállta helyét, hogy szinte az utolsó pillanatban dőlt el részvétele.

„Többször is segítettem már a 3x3-asok felkészülését, korábban korosztályos szinten is edzettem velük egy nyáron át, ám tétmeccsen eddig nem léphettem pályára – osztotta meg honlapunkkal a kontinensviadallal kapcsolatos érzéseit Bach Boglárka. – Nagy megtiszteltetés és persze öröm is számomra, hogy egy Európa-bajnokságon viselhettem a magyar felnőtt női válogatott mezét. Még akkor is, ha úgy érzem, hogy szoknom kell még ezt a típusú játékot, korántsem vagyok olyan magabiztos, mint a klasszikus ötös kosárlabdában. Ennek ellenére a maximumot próbáltam nyújtani valamennyi meccsen, remélem sikerült.

A párizsi Európa-bajnokságra Bogi és Dia mellett Medgyessy Dóra és Theodoreán Alexandra utazott, miután Cyesha Goree-t a Szekszárd nem engedte el, Török Ági pedig megsérült. Ezzel a csapat szerkezete is megváltozott, alacsonyabb lett, s Boginak gyakorlatilag center posztra kellett beállnia.


Bach Boglárka kilenc ponttal és jó védkezéssel járult hozzá a magyar válogatott teljesítményéhez

„Az első két meccsen bejött az új taktika, kívülről támadva tudtuk kompenzálni, az igazi magas ember hiányát – idézte fel a Belgium ellen 16-14-re, Románia ellen pedig 13-12-re nyert csoportmeccseket Bogi. – A védekezésben nagyon sok a váltás a blokkoknál, mi ehelyett keményen rámentünk az emberekre, ami kifárasztotta és meglepte ellenfeleinket. A németek elleni negyeddöntőben azonban egy igazi magas játékossal találtuk magunkat szemben, akivel nagyon jó kettő-kettő ellenieket játszottak. Sajnos mire változtattunk, addigra elhúztak, s bár mindent megpróbáltunk, végül egyetlen ponttal maradtunk el a célkitűzésünktől, vagyis a legjobb négy közé jutástól.”

A már említett nehézségek miatt senki sem állított fel nagy elvárásokat a csapattal szemben, a játékosok voltak azok, akik minél messzebbre szerettek volna jutni, s ez ebben az esetben az elődöntő lett volna. Bach Boglárkára, újoncként pedig egyáltalán nem szerettek volna különösebben nagy terheket tenni. Csak annyit kértek tőle, tedd oda magad. Persze, aki ismeri Bogit, tudja, hogy nála ez sohasem kérdés. Ha pályára lép, akkor a maximumot próbálja nyújtani.

„Nagyon hálás vagyok a lányoknak és a szakvezetésnek, hogy ilyen nagy szeretettel és megértéssel fogadtak. Ha egy igazi centere lett volna a csapatnak, akkor jobb eredmény is születhetett volna. Annyit küzdöttek már idén nyáron, az olimpiáról is éppen csak lemaradtak, megérdemelték volna, hogy szépen zárják a nyarat. Nekem személy szerint nagyon sokat adott ez az Európa-bajnokság, hiszen fantasztikus hangulat uralkodott Párizsban, és végre 3x3-ban is szereztem egy kis rutint. Azt hiszem a harcosságommal tudtam a leginkább segíteni, s legközelebb igyekszem majd több egyéni megoldásra vállalkozni” – vonta meg az Eb személyes mérlegét Bach Boglárka, aki gyakran izgul a meccsei előtt, ám Franciaországban a jó hangulat miatt a legkisebb drukkot sem érezte. Felszabadultan játszott, s ebben a magyar drukkereknek is része volt.


Papp Klaudia a 3x3-as válogatott alapembereként Párizsban is vezéregyéniség volt

A tornát végül Spanyolország nyerte Németország és Franciaország előtt, a negyedik helyen Oroszország végzett. Bogi a sorsolás előtt egy spanyol-francia döntőt jósolt, ám a nagy találkozásra már az elődöntőben sor került. Akadémistánk szerint fantasztikus találkozó volt, amely igen magas színvonalú játékot hozott, a hazai közönség pedig szinte őrült hangulatot teremtett a pálya szélén.

A magyar női 3x3-as válogatott alapemberének számító Papp Klaudia összesen 13 pontot szerzett a három meccsen, a Románia elleni találkozón az ő utolsó másodperces kosarával nyert a csapat és lett csoportelső. Bach Boglárka kiegyensúlyozott teljesítménnyel, mind a három mérkőzésen három-három pontot dobott.

A hétvégi kontinensviadal azonban immáron a múlt, hiszen kicsit több mint egy hét múlva már kezdődik is a hazai bajnokság. A Vasas Akadémia NBI/A-s női csapata a bajnok Sopron ellen kezdi meg az új szezont Pasaréten.

„Szerintem kifejezetten előnyös a legjobbak ellen kezdeni, hiszen jól fel fognak pörgetni minket, miközben nem lesz rajtunk különösebben nagy nyomás – értékelte a sorsolást Bach Boglárka, akinek picit megbicsaklott a bokája az Eb utolsó mérkőzésén. – Szerencsére semmi komoly, pihentetem egy-két napig és a rajtra fizikálisan is a legjobb formában leszek. Mentálisan már most készen állok a kezdésre, alig várom, hogy ismét pályára léphessünk. Egyénileg szerintem jó felkészülés áll mögöttem, a csapat dolgát viszont számos sérülés keserítette meg. A helyzetünk tehát nem könnyű, de én nagyon bízom magunkban, és remélem, hogy a tavalyihoz hasonlóan jó és sikeres évünk lesz.”

Fotók: FIBA.Basketball


Hirdetések