Jenkei Dániel, 2021.09.09. | Sakk

Ma ünnepli 75. születésnapját Havasi János, magyar és FIDE-mester sakkozó, aki 1970 óta tagja klubunknak, és a mai napig is aktív játékosként segíti a Vasast.
 

Havasi János 1946 szeptember 9-én született Munkácson, édesanyjától kapott egy sakk-készletet hétéves korában, így ismerkedett meg gyerekként a sportággal.

Hatodikos korában már iskolai versenyt nyert, az 1950-es évek végén pedig Káposztás Miklóssal is összesodorta az élet sakkörökben.

Érdekesség, hogy a sakk mellett Havasi János az ASI ifjúsági labdarúgócsapatát is erősítette, de 1964-ben már egyértelmű volt az irány: ekkor lett holtversenyben budapesti ifjúsági bajnok sakkban.

A példaképei Mihail Tal és Bobby Fischer voltak.

Havasi János 1970-ben Árpádfi Zoltán hívására lett a Vasas versenyzője, és bizony a mai napig oszlopos tagja a szakosztálynak.

 


 


A magyar mesteri címet 1973-ban szerezte meg, Sopronban teljesítette az első normát, majd 1973 végén a Breyer-emlékversenyen a másodikat. A FIDE-mesteri cím birtokosának pedig 2000 óta mondhatja magát.

A 70. születésnapján a Magyar Sakkvilágban készült vele remek interjú, ott így vallott a játékfilozófiájáról:

Nagy öröm számomra, hogy a sakkozást már iskolában is oktatják, egyre több helyen. A sakkjáték önálló döntésre nevel, gondolkodni, cselekedni kell, az életben sincs lépésvisszavétel. És egy dolog, amiben feltétlenül hiszek: Azt ne gondolja senki, hogy ha valaki folyton a számítógép előtt ül, abból jó játékos lesz. A sakkjáték ember és ember párharca, a szemben ott ülő ellenfelet kell legyőzni!
 

Isten éltesse sokáig Havasi Jánost!

 


Hirdetések