Gy. Szabó Csilla, 2021.09.01. | Kosárlabda

Ritka, hogy az alapozási időszak első edzőmérkőzésén teltház fogadja a játékosokat, ám kedden este mégis ez történt Pasaréten. Ehhez persze olyan rangos vendégre is szükség volt, mint a Sopron Basket Euroligás női csapata, s egy évfordulóra, amely a legjobb magyar női együttes és a Vasas Akadémia példaértékű szakmai együttműködését volt hivatott bizonyítani.

„Öröm és egyben büszkeség is, hogy most együtt ünnepelhetjük az elmúlt tíz év közös sikereit, amelyek azt is bizonyítják, hogy feladatunkat, az NBI-es és válogatott játékosok nevelését maradéktalanul el tudtuk látni – mondta Bolyó Judit a Vasas Akadémia női kosárlabdaszakosztályának vezetője azt követően, hogy házigazdaként meleg szavakkal köszöntötte a soproni és budapesti vendégeket, nem megfeledkezve arról a tényről, hogy ebben az időszakban 46 élvonalbeli, 12 felnőtt, 42 utánpótlás-válogatott, valamint több Euroligás játékost adott klubunk a magyar kosárlabdázásnak. – Növendékeink előtt azonban még hosszú út áll az akadémiáról kikerülve, s korántsem mindegy hol és milyen környezetben folytatják karrierjüket. Olyan profi szellemiségű, kiváló szakmai munkát folytató egyesületben tudják csak kamatoztatni a Pasaréten tanultakat, ahol garantált a további fejlődésük. A Sopron Basket pedig pontosan ilyen hely. Szakemberei az elmúlt tíz évben tökéletesen tették fel a koronát, a nálunk elkezdett munkára. Éppen ezért most csak köszönetet tudok mondani mindenkinek, aki ezen időszak alatt részt vett ebben a szép, de annál nehezebb küldetésben, és hasonló sikereket kívánok mindannyiunknak.”


Molnár Balázs, Bolyó Judit, Szalay Ferenc és Török Zoltán (balról) az öt fiatal játékos beszámolóját hallgatja Pasaréten

Bolyó Juditot, Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke követte a felszólalok sorában, aki elsőként a Soproni Darazsak Sportakadémia és a Vasas Akadémia fiataljaink összecsapásairól szólt. A Pasaréti Sportcentrum kosárlabdapályáján ugyanis már kora délután, jóval a felnőtt együttesek megérkezését megelőzően megkezdődött az ünneplés, még pedig a lehető legstílszerűbben, a pályán. A két klub fiataljai, az U14-estől egészen az U18-as korosztályokig, kétszer 7 perces edzőmeccseken mérték össze tudásukat, s bár a hat találkozón az eredményjelző is működött, ezúttal nem a szerzett pontokon volt a hangsúly.

Fantasztikus, jól képzett gyerekeket láttam ma játszani, akik felnőttként nemcsak a pályán, de az életben is remekül meg fogják állni a helyüket – méltatta a délutáni mérkőzés dömpinget a szövetség elnöke, aki kiemelte Bolyó Judit és a Sopron Basket alapító-ügyvezetője, Török Zoltán példaértékű munkakapcsolatát, s a bizalmat, amellyel a Vasas vezetői méltán fordulhatnak a soproniak felé, és fordítva. Utóbbiak ugyanis pontosan azt a minőségi munkát folytatják a felnőttek között, amelyet Pasaréten kisgyermek korban kezdenek meg a szakemberek. – Az idei volt a magyar kosárlabdázás egyik legeredményesebb éve, mindenkinek köszönöm, aki ehhez hozzájárult, a folytatásra pedig az itt lévő fiatalok adják számomra a garanciát.”


A legkisebbek számára igazi ünnep volt a soproniak érkezése

A vendégek nevében Molnár Balázs a Soproni Darazsak Sportakadémia kft. ügyvezetője úgy fogalmazott, megtiszteltetés számukra hogy a legrégebbi sportszakmai együttműködésük éppen a Vasas Akadémiához fűzi őket, ezért örömmel utaztak a nyár utolsó napján Budapestre, a közös ünneplésre. Török Zoltán, a Sopron Basket ügyvezetője szerint, a tíz éves együttműködés eredményei számos területen láthatóak, s leginkább azért tisztelik a Vasas vezetését, mert ritka az az önzetlenség, amellyel a magyar kosárlabdázás érdekeit szolgálják. A soproni szakember szerint ugyanakkor ez az a tulajdonság, amely a legfontosabb hajtóerő lehet a kosárlabdázók újabb és újabb generációjának kinevelése során. Török Zoltán végül az MKB-Euroleasing Zrt. egykori elnöke, az MKOSZ volt elnökségi tagja, az együttműködést megálmodó Farkas Balázs nevét említette, akinek a tíz éves közös, sikeres munkával ápolják tovább a szellemiségét.

A két felnőtt csapat edzőmérkőzését megelőzően öt fiatal játékos, Sitku Zsuzsanna, Tóth Orsolya, Határ Bernadett, Varga Alíz és Czukor Dalma mesélt a velük szemben helyet foglaló utánpótláskorú játékosoknak arról a nehéz, mégis örömökkel teli útról, amely a felnőtt élvonalba vezette őket. Sitku Zsuzsa az U19-es női világbajnokságon szerzett bronzérmét is magával hozta, amolyan inspirációként az őket követő, jövő nemzedékeinek képviselői számára.


Czukor Dalma, Varga Alíz, Határ Bernadett, Tóth Orsolya és Sitku Zsuzsanna (balról jobbra) a felnőttek közé vezető út nehézségeiről beszélt a fiataloknak

„Itt tanultam meg kosárlabdázni, ezért nagyon örülök, hogy ismét itt vagyok a megszokott csarnokban. Még mindig itthon érzem magam, jó volt újralátni a sok ismerős arcot” – mondta Sitku Zsuzsanna, aki számára egy hatalmas álom vált valóra azzal, hogy a Sopron Euroligás csapatához igazolt, s az eddigieknél is többet fog dolgozni, hogy itt is maradhason.

A Vasas Akadémia 21 éves játékosa, Tóth Orsolya tizennégy éve kosárlabdázik, abból tízedik éve Pasaréten. A felnőtt válogatottba idén kapott először meghívót, a korosztályosban azonban igen szép múlt áll mögötte. Az U23-as 3x3-as nemzeti csapattal pedig idény nyáron is volt bőven elfoglaltsága.

„Az én megvalósult álmom az volt, hogy tizenegyéves koromban ide hívtak, s óriási megtiszteltetés, hogy ma már a felnőtt csapatban számítanak rám. Az idei esztendő mérföldköve azonban egyértelműen a felnőtt válogatottság volt, remélem lesz folytatása” – beszélt Tóth Orsi az idei esztendő számára és akadémiánk számára egyaránt örömteli pillanatáról.

A Vasas-nevelésű női játékosok közül egyértelműen Határ Bettina nevét ismerik ma országszerte a legjobban, sőt, a határainkon túl is, hiszen idén már a sportág csúcsligájában, az amerikai WNBA-ben is bemutatkozott. Az Európa legjobb centerének tartott játékos azonban egy pillanatra most mégis inkább hátrapillantott, amikor a fiatalok számára próbált tanácsot adni:

„Soha nem szabad elfelejteni, hogy honnan jöttünk. Én sem felejtem el, hogy Pasaréten neveltek játékossá, s ezért hiába igazoltam el innen a további fejlődésem érdekében, úgy érzem, mindig a Vasas család tagja maradok. Bevallom, amikor az utánpótlás csapatok Sopronba látogatnak, kimegyek megnézni őket, s bizony sokszor nekik drukkolok. A szívem kétfelé húz, de ez így van rendjén” – beszélt kettős kötődéséről a lehető legnyíltabban Határ Bettina.

Varga Alíz az idén nyáron megrendezett U20-as Challenger-torna legértékesebb játékosa is Pasarétről indult, ezért őt is a régi otthon érzése fogta el a csarnokba lépve:

Szinte nem is tudtam, most melyik csapathoz is tartozom, hiszen mindkét oldalon ismerős arcok fogadtak. Sok ob-t nyertünk itt együtt, sok bajnoki zászlóhoz fűződik a nevem. A nagy vágyam azonban az Euroligás szereplés volt, ezért három évvel ezelőtt, amikor Török Zoltán megkeresett azonnal elfogadtam a felkínált lehetőséget, amellyel a mai napig is élek.”

Természetesen a Soproni Darazsak Sportakadémián is magas színvonalú utánpótlás-nevelés folyik, amelynek élő példája Czukor Dalma, aki éppen Tóth Orsival együtt kapott idén először meghívást a felnőtt válogatott keretbe.

„Örömmel jöttem Pasarétre, mert eszembe jutottak az utánpótlás mérkőzések, amelyeket itt vívtunk. Saját korosztályomban nagy mumus volt számunkra a Vasas, mindig másodikak lettünk mögöttük. Sok lemondással járó, nehéz út vezetett az Euroligáig, amelyben idén már én is letettem a névjegyemet. Sopronban azonban már akkor is rengeteget tanulhattam a felnőtt csapatnál, amikor még nem léphettem pályára. Az edzéseken sztárok ellen gyakorolhattam, s ez maximálisan segítette a fejlődésemet. Szomorú voltam, amikor kiöregedtem az utánpótlás-válogatottból, ezért most nagyon nagy megtiszteltetés volt, hogy részt vehettem a felnőttek nyár eleji összetartásán, hiszen mind az ötünk számára a női válogatottban szereplés a végső nagy cél.”

Dalma édesanyja, Czukorné Hollós Anna, a Soproni Darazsak Sportakadémia szakmai igazgatója a hivatalos programot követően honlapunknak elmondta, hogy mind a fiatalabbak, mind pedig a felnőtt csapat felkészülésébe tökéletesen illeszkedett az edzőmérkőzések sorozata. A fiatalabbak éppen azért játszottak negyedórás meccseket, mert a jelenlegi edzettségi szintjük szerint ez volt a legjobb választás.


Az utánpótlás-csapatok programjába tökéletesen illeszkedtek a délutáni felkészülési mérkőzések

„A Vasas Akadémiával azért is különösen jó a kapcsolatunk, mert szakmai kérdésekben tökéletesen tudunk közösen gondolkodni – tért vissza a két klub együttműködésére a soproni szakember, aki szerint a budapesti klubok mindig előnyben vannak a kiválasztás terén, s ez most is látható volt, hiszen a pasaréti lányok között többségben voltak a magas, kifejezetten jó alkatú játékosok. – Utánpótlásszinten még lehet nyerni a nagyon lelkes és jól képzett alacsony emberekkel, ám ahogy feljebb lépkedünk úgy növekszik a magas, jó fizikumú kosárlabdázók iránti igény. A siker, a különböző típusok egészséges egyvelegében rejlik, még akkor is, ha a centerek nevelése különösen nehéz és időigényes feladat. Határ Betti esete erre az egyik legjobb példa, aki a maga kétszáznyolc centiméteres magasságával egyedülálló a kontinensen, klasszis játékossá azonban csak a Vasasnál kapott, s nálunk sikeresen folytatott képzésnek köszönhetően válhatott. Ma már a mi akadémiánkon is van tizenhárom kiemelkedő tehetségünk, akiket egy egységes, a felnőtt csapat igényeihez pontosan igazodó rendszerben képzünk. A Vasashoz fűződő, sikeres szakmai együttműködésünkön azonban ez semmit sem változtat, a magyar kosárlabdázás érdeke, hogy a közös célokért, a legnagyobb egyetértésben dolgozzunk tovább.”


A két csapat irányítója, Fegyverneky Zsófia és Papp Klaudia néz egymással farkasszemet az edzőmeccsen

A változatos és színes délutánt a Vasas Akadémia-Sopron Basket felkészülési mérkőzése zárta, amely a bajnokság közeledtével mindkét csapat számára az első volt a sorban. A több, mint száz néző által teremtett igazi meccshangulatban, remekül kezdtek akadémistáink, agresszív és lelkes játékkal tartották a lépést a vendégekkel. A félidőt követően azonban egyre inkább kiütközött a soproniak fölénye, akik végül 74-58-ra nyerték a találkozót. De ahogy a fiatalok esetében kora délután, úgy a felnőtteknél sem a számszerű eredményen volt a hangsúly. Sokkal inkább a felkészülésen, no és persze a barátság ápolásán.

FOTÓK: SOPRON BASKET/PADOS NOEL


Hirdetések