Gy. Szabó Csilla, 2021.08.23. | Kosárlabda

A nyári szünetben sem pihentek a Vasas Akadémia válogatott programokban résztvevő legjobb női játékosai. A koronavírus-járvány miatt 2020-ban nemcsak a bajnokság ért véget eredményhirdetés nélkül, de a korosztályos világesemények is mind elmaradtak. Idén annyiban javult a helyzet, hogy bár világbajnokságot csak az U19-es hölgyek számára rendeztek, Európa fiatal kosárlabdázói régiós elosztásban, Challenger-tornákon mérhették össze tudásukat.

A Vasas Akadémia valamennyi nemzeti együttesbe adott játékost, akik több esetben meghatározó szerepet játszottak. A szakosztály szakmai vezetője, Krivacsevics Dragoljub szerint kosárlabdázóik számára nemcsak motivációt jelent a válogatott szereplés, de szakmai előmenetelüket is segíti a legjobbakkal töltött „extra” edzés és meccsidő. Értékelését a legfiatalabbakkal, a spanyolországi San Fernandóban, Challenger-tornán résztvevő U16-os együttesben szereplőkkel kezdte. A házigazdáktól az utolsó napon elszenvedett vereség miatt végül harmadik helyen záró csapatba Kádár Orsolya, Aho Norwenn Tyra és a kezdőként meghatározó szerepet játszó, ponterős Rátkai Eszter kapott meghívót. Utóbbi nyáron Pécsre igazolt, így ő már a Rátgéber Akadémia játékosaként lépett pályára Spanyolországban.

„Tyra a kezdő ötösben is helyet kapott, nagyszerűen szolgálta ki társait, amit az is bizonyít, hogy a második legtöbb gólpasszt adta, s a pályán töltött több mint huszonöt perces átlaga is magáért beszél – kezdte értékelését az irányító játékossal, aki az utolsó, spanyolok elleni döntő fontosságú mérkőzésen nem kevesebb mint harminchét percet játszott. – Kádár Orsolya ritkábban jutott szóhoz, de center poszton így is nagyon hasznos tagja volt a csapatnak, különösen védekezésben. Ő két éve érkezett hozzánk, s már látszik rajta a fejlődés. A felkészülés során Hámori Bernadett is a keret tagja volt, sajnáljuk, hogy végül kimaradt az utazó csapatból. Biztos vagyok benne, hogy az ambiciózus, szorgalmas játékos a következő szezonban olyan teljesítményt fog nyújtani, hogy ezt az utolsó lépcsőfokot is meg fogja tudni lépni, hiszen már most korosztályos válogatott szinten játszik.”


Tyra Norwenn Aho (10) az U16-os leányválogatott egyik legjobbja volt Spanyolországban

A szakmai igazgató szerint az említett játékosokra az új szezonban húzóemberként tekintenek Pasaréten, igaz immáron az U18-asok között.

A juniorválogatott Csehországban, szintén Challenger-tornán lépett pályára, s végül a hatodik helyen végzett. Ebben a korosztályban (U18) is három játékosunk készült a megmérettetésre, Dúl Terka, Kuncz Petra és Siklós Dorottya személyében, ám utóbbi végül nem került be az utazó tizenkettes keretbe. Az akadémián ennek ellenére számítanak rá, az új szezont már a felnőtt élvonalbeli csapatban kezdheti meg, kettes-hármas poszton. S mivel az elmúlt idényben maradéktalanul elégedettek voltak az edzésmunkájával és a meccsteljesítményével, csak az akaratán múlik, hogy hasonló ütemben fejlődik-e tovább. Az együttes tagja volt a Csata-nevelés Gelei Karola, aki nyáron igazolt Pasarétre.

„Dúl Terka hasonló szerepkört töltött be a juniorválogatottban, mint Tyra a fiatalabbak között. Nagyszerűen szervezett, ő is a második legtöbb gólpasszalt adta, s úgy hozta a negyedik legmagasabb percátlagot, hogy az utolsó meccsen egy kisebb sérülés miatt nem tudott jászani. Most ő is csatlakozik felnőtt csapatunkhoz, reméljük, ez további fejlődésre ösztönzi. Ha az eddigi úton halad tovább, belőle is biztos A csoportos játékos válhat. Petra a maga százhuszonöt percével a legtöbb időt töltötte a pályán, a legtöbb lepattanót szedte miközben a második legponterősebb és leghasznosabb csapattag volt. Ő szeptemberben a tengerentúlra költözik, de követjük a sorsát és kapcsolatban maradunk vele” – beszélt az U18-as válogatottban szerepelt játékosokról Krivacsevics Dragoljub.


Dúl Terka (7) a nyári alapozást már a felnőtt csapattal kezdte meg

Az U19-es női válogatott történelmi sikert ért el Debrecenben a világbajnokságon elért harmadik helyezésével. Ráadásul az egyetlen európai csapat volt, amely bejutott a legjobb négy közé. Ebben nagy szerepe volt akadémistánknak, Madár Eszternek (nyitóképünkön) is. Ő szedte a legtöbb lepattanót, miközben meccsenként több mint kilenc pontot szerzett és több mint 21 percet játszott. A végjátékban többször is kezdőként lépett pályára, ami egyértelműen mutatta, hogy Cziczás László is bízott benne.

Eszter teljesítménye a Vasas Akadémián senkit sem lepett meg, hiszen az élvonalbeli felnőtt csapatban is stabil játékos volt, védekezésben és támadásban egyaránt hasznos tagja volt együttesünknek, többször kezdőként kapott lehetőséget. Nem csoda, ha Krivacsevics Dragoljub is az elismerés szavaival beszél róla, és a keret többi Vasas-érdekeltségű tagjáról:

„Úgy tekintünk rá, mint a jövő emberére, a külső és a belső játékban egyaránt komolyan számítunk rá. A válogatottban mutatott teljesítménye csak megerősített minket abban, hogy jó úton járunk. De ne feledkezzünk meg Salamon Zsófiról és Szerencsés Tamaráról sem, akik ugyan kimaradtak a tizenkettes keretből, ám a felkészülés során segítették a válogatott munkáját. Reméljük szinten tudják tartani a motivációjukat, s tovább harcolnak a korosztályos válogatottba kerülésért. Tamara nagyon jól dolgozott az elmúlt idényben, több meccsen alapember volt felnőtt csapatunkban, a támadásban és a védekezésben egyaránt számíthattunk rá. Nagy munkabírású játékos, s ezzel a többiek számára is például szolgál, hiszen csakis ezen az úton lehet nagy eredményeket elérni. Nála a stabilitás hiányzik még néha, de idővel az is meglesz. Zsófi az A és a B ligában egyaránt kapott lehetőséget, s bár ő később érkezett hozzánk, amennyiben tartja a jelenlegi lendületet, ő is stabil élvonalbeli játékossá válhat.”

A Vasas Akadémia szakembere Dombai Rékáról és Sitku Zsuzsannáról sem feledkezett meg, akik szintén itt kosárlabdáztak korábban, s bár ma már más csapatot erősítenek, a Pasaréten tanultak nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy kiemelkedő szintű játékosokká váltak.

A legidősebb utánpótlás-korosztály, az U20-as, Sopronban nyert Challenger-tornát, amelyen Budácsik Dorottya képviselte akadémiánkat. De Tóth Franka, Boros Berta és Varga Aliz – utóbbit választották a torna legértékesebb játékosának – is Pasarétről indult, fejlődésüket a Vasas Akadémia vezetői a mai napig figyelemmel követik, és örömmel veszik korábbi játékosaik jelenlegi sikereit. A soproni torna különlegessége, hogy a szerb csapatot jelenlegi élvonalbeli edzőnk, Milos Pavlovic irányította, az egyik legjobbja pedig a szintén pasaréti Nadja Smailbegovic volt. Utóbbi meghatározó alapemberré vált élvonalbeli női együttesünkben, fejlődése ezen a tornán is nyilvánvaló volt.

„Dorka ismét nagyon hasznos volt a válogatottban centerposzton, nagyon sajnáljuk, hogy megsérült a bokája – beszélt Budácsik válogatottban nyújtott teljesítményéről a szakmai vezető, aki szerint a fiatal játékosban nagy lehetőségek lakoznak, ezért további fejlődést várnak tőle az új szezonban. Persze ehhez arra is szükség van, hogy elkerüljék a sérülések és betegségek, amelyek az elmúlt idényben sajnos sokszor hátráltatták a munkában. – Reméljük, hogy kellő önbizalmat nyert a válogatott sikeréből, amely újabb lendületet ad neki.


Budácsik Dorka (jobbról) hasznos tagja volt az U20-as válogatottnak

Az akadémisták közül többen is résztvettek a 3x3-as válogatottak programjában. Csak néhány ponton múlt, hogy Papp Klaudia végül nem utazhatott Tokióba a felnőtt együttessel, s nem lett olimpikon. A Győrből tavaly érkezett irányító egyébként is nagyszerű szezont tudhat maga mögött, ami egyértelműen bizonyítja, jó döntést hozott, amikor Pasarétet választotta. A benne rejlő lehetőségeket az akadémiai rendszerben maradéktalanul tudja kiaknázni, miközben céltudatos és profi hozzáállásával társainak is példát mutat. A keret tagja volt Bach Boglárka is, aki a felkészülés során segítette a végleges csapat munkáját. Ő Diához hasonlóan a pasaréti együttesnek is motorja volt az elmúlt idényben, s a felnőtt ötös válogatott lehet számára a végcél.


Papp Klaudia (2) a felnőtt 3x3-as női válogatott meghatározó tagjaként csak egy lépésre volt az olimpiai részvételtől

Az akadémia szakmai munkájának egyik nagy elismerése volt idén, hogy Tóth Orsolya meghívást kapott abba a felkészülési mérkőzéseken részt vevő felnőtt válogatottba, amelynek negyven százalékát Vasas-nevelésű játékosok alkották. Orsi az U23-as 3x3-as nemzeti együttes tagjaként is bizonyított, így igen zsúfolt nyári program áll mögötte. A felnőtt csapat ambiciózus, elhivatott tagjaként már az elmúlt szezonban is lehetett rá számítani, az évek múlásával pedig egyre több feladat vár rá. Fiatal kora miatt azonban még nagy szüksége van a stabilitásra. Madár Kata ennek az U23-as, 3x3-as nemzeti együttesnek az idei utolsó erőpróbájára kapott meghívást, ami az ő fejlődésének is egyértelmű bizonyítéka. Az új szakág U18-s keretének volt tagja Van Rijs Luca, ám ő egy bokasérülés miatt végül nem játszhatott a nyári tornákon.

Fotók:FIBA Basketball


Hirdetések