Gy. Szabó Csilla, 2021.08.18. | Karate

Bokasérüléssel fűszerezett, mégis eredményes felkészülést követően utazik ma délelőtt Tamperébe, a korosztályos Európa-bajnokság helyszínére, Mérő Bálint és edzője, Egri Tamás. A Vasas SC ifjú karatékája az idei nyarat teljes egészében az edzéseknek szentelte, így nyugodt lélekkel várhatja a kontinensviadal kezdését.

„Bálint jó pár hete ég ebben az Eb-lázban, az utóbbi napokban pedig már szinte gondolni sem tudott másra – beszél tanítványa pillanatnyi lelkiállapotáról karateszakosztályunk igazgatója, Egri Tamás. – Felkészülésünk annak ellenére nagyon jól sikerült, hogy az előzetesen összeállított programunkat kicsit felborította ez a sérülés. Bálint azonban így is hozta a napi kétszeri kemény edzéseket, miközben maximálisan figyelembe vettük a bokája éppen aktuális állapotát. Szerencsére sokan segítettek a gyors felépülésben, szinte egy emberként állt mögöttünk mindenki.”

A szakember szerint tanítványa az elmúlt egy esztendőben hihetetlenül megkomolyodott és a még a korábbinál is céltudatosabb lett. Ennek bizonyítására a múlt heti tatai edzőtáborozást hozza fel példaként, ahol igen jó hangulatban és egységes szellemben készült három napon át a Finnországba utazó magyar utánpótlás-válogatott. A Vasas ifjú sportolója ezen az összetartáson még a korábbinál is magasabb fokozatba kapcsolt, s amikor a szakemberek pihenőt engedélyeztek a számára, ő akkor is inkább az edzést választotta. De ebben vélhetően annak is része volt, hogy a táborban napról napra emelkedett a hangulat és ezzel párhuzamosan a munkakedv is.  

„Tizennégytől, huszonegyéves korig, küzdelmi és formagyakorlatos versenyzők mind együtt, egyetlen nagy csapatként készültek az előttük álló kihívásra. Mindenki kíváncsi volt a másik gyakorlásaira, még a különböző versenyszámban szereplők is. S bár a válogatott edzőtáborokban korábban is mindig jó hangulat uralkodott, most valamennyit sikerült túlszárnyalni. És ezt nemcsak a saját, de a kollégáim nevében is bátran kijelenthetem” – összegezte a tatai élményeket Egri Tamás, aki nem tagadja, hogy az idei felkészülés régi, igen kedves emlékeket is felidézett benne. Mérő Bálint volt ugyanis az első olyan tanítványa, akit a versenyzés felé terelt, s abban az időben még nem vette őket körbe a mostanihoz hasonló népes csapat, az idő nagyrészében kettesben dolgoztak. Ám ahogy növekedett a Vasas karateszakosztálya, úgy fogytak el szépen lassan ezek a bensőséges pillanatok is. A korosztályos Eb-n azonban most csak Bálint indul, s így a többiek hiába tértek fokozatosan vissza a nyári pihenőről, Egri Tamás figyelme elsősorban a felkészülés hajrájában lévő tanítványára összpontosult.

„Az elmúlt évek alatt nagyon szoros kapcsolat alakult ki közöttünk, ami most különösen szembetűnő  volt – jellemzi a közös munka emberi oldalát a szakember. – Mindent őszintén és nyíltan meg tudunk beszélni, néha már szavak nélkül is megértjük egymást. Most is tökéletesen érzem például a benne tomboló vágyat, amellyel a kezdést várja. És az eltökéltséget, amellyel a felkészülését végigküzdötte. Az U21-es formagyakorlatosok mezőnye nagyon erős, egy török és egy svájci fiú a favorit. Nem igazán tudjuk, hogy mire lesz elég Bálint formája, ám az biztos, hogy mi mindent megtettünk a lehető legjobb eredmény érdekében. Senki sem fogalmazott meg túlzó elvárásokat a magyar küldöttséggel szemben, ugyanakkor üres kézzel sem szeretnénk hazajönni Finnországból. Néhány érem megszerzése lehet reális a csapat számára. Az az igazság, hogy most már nemcsak Bálint, de én is alig várom, hogy ott legyünk és számot adjunk az elvégzett munkáról!”


Hirdetések