Jenkei Dániel, 2021.07.30. | Röplabda

Ezúttal is nagy volt a játékosmozgás, de most is kijelenthető: a keret alapján nagy célokért küzdhet a Vasas Óbuda a következő szezonban.

Még április végén értékeltük a bajnoki bronzéremmel záruló röplabdaszezont Török Katával, Juhár Dalmával és Sarlós Mártonnal.

Az már akkor biztossá vált, hogy Jakub Gluszak vezetőedzőt három szezon után a görög Jannisz Atanaszopulosz váltja a csapat kispadján.

Azóta pedig arra is fény derült, hogy kikkel dolgozhat együtt játékosfronton a görög mester.

A magyar kulcsemberek közül hosszabbított a válogatottban is egyaránt stabil játékosnak számító Török Kata és Juhár Dalma, és szintén marad a tavalyi keretből Fábián Fanny, valamint Takács Doroti.

Ahogy Mária Žernovič is, aki igazán jó igazolás volt anno, hiszen a korábban Kostelanská néven szereplő ütőjátékosnak ez már az ötödik vasasos szezonja lesz. A röplabdában jellemző vándorlást figyelembe véve ez kifejezetten nagy dolog…

E tekintetben Sanja Kaličanin helyzete is előremutató, hiszen ő a harmadik piros-kék szezonját kezdi majd meg, immár magyar állampolgárként.

A fiatalok közül pedig hosszabbított centerposzton Ambrosio Melani, aki még mindig csak 21 éves, de már komoly tapasztalatokkal bír. Kívánjuk neki ezúton is, hogy hagyja végleg maga mögött súlyos térdsérülését…

Az utánpótlásunkról megjelenő értékelő anyagban pedig már volt róla szó, hogy saját nevelésű liberónk, Stankovics Alinda is nagy lehetőséget kap, hiszen ő is a felnőtt keret teljes értékű játékosa lesz a 2021/22-es szezontól.

A távozók közül (Kiss Gréta, Sanja Popovics Gamma, Ema Strunjak, Tettamanti Virág, Windisch Kinga, Mihály Dorka), utóbbiról külön is szólnánk, hiszen Dorka 12 vasasos év után intett búcsút a röplabdának, amely alatt gyakorlatilag mindent megnyert felnőtt és utánpótlásszinten, amit a magyar röplabdában meg lehet nyerni.

És akkor jöjjön szokás szerint az legizgalmasabb rész, és lássuk az érkezőket.

Király-Tálas Zsuzsanna bejelentésével rögtön ledobta a bombát a Vasas Óbuda az átigazolási piacon. A rutinos feladót nem kell bemutatni, hat év után tér vissza a Folyondárba, korábbi sikerei színhelyére, rengeteg tapasztalattal felvértezve.

 


fotó: Vasasvolleyball


Szintén a régi-új játékos kategóriába esik Papp Orsolya, aki három éve játszott utoljára a Vasasban. A 23 éves center válogatott kerettagként tér vissza hozzánk az MTK-ból.

A kék-fehéret cseréli piros-kékre Vezsenyi Adrienn is, a fiatal átló, aki szintén bemutatkozhatott már a nemzeti csapatban.

Ami pedig az új légiósainkat illeti, átlóposztra a holland  Paula Boonstra érkezik, aki a francia élvonalbeli Paris Saint-Cloud csapatában produkált legutoljára igencsak eredményes szezont. A 22 éves játékos Hollandiában nevelkedett, de korábban Belgiumban is megfordult, sőt bajnok is lett ottani állomáshelyén.

Az ukrán Yuliya Boyko szülőhazájából, a Himik Juzsnyij csapatából érkezik a Vasasba, ahol négyes ütőként nemzetközi szinten is szerzett tapasztalatokat az elmúlt években, és nyugodtan mondhatjuk, hogy igazi kulcsemberré vált. Ez lesz a célja a Vasasban is.

És ha már Király-Tálas Zsuzsanna kapcsán a bomba kifejezést használtuk, ugyanezzel élnénk Ayshan Abdulazimova esetében is, akit szintén sikerült rábírni arra, hogy visszatérjen a Fáy utcába. Az azeri center egyéves törökországi kitérő után lesz újra vasasos. Mindenki emlékszik rá, mennyire szerették a szurkolóink, és ami ennél is fontosabb, elképesztően eredményes volt vele a csapat.

 

fotó: Vasasvolleyball

 

Az Extraliga 2021/22-es szezonja csak október közepén kezdődik majd, de azok a játékosok, akik nem lesznek érdekeltek az Európa-bajnokságon, már augusztus közepén elkezdik a közös munkát a Folyondár utcában. Az Eb-szereplők (így a cseh válogatott szövetségi kapitányaként dolgozó Jannisz Atanaszopulosz is) pedig majd szeptember elején csatlakoznak a többiekhez.
 

Sarlós Mártont, a Vasas Óbuda ügyvezetőjét kértük arra, hogy világítsa meg számunkra a keret kialakításának hátterét:
A legalapvetőbb változást talán az új görög edzőnk, Jannisz személye jelenti. Egyrészt nagy fegyvertény, hogy európai szinten jegyzett szakembert tudtunk magunkhoz csábítani, másrészt a személye garancia arra, hogy továbbra is jó kezekben lesz a szakmai munka. És az is biztos, hogy az eddigiekhez képest más jellegű röplabdát játszat majd a csapattal. A keret összeállításakor továbbra is az volt az alap, hogy a saját értékeinket megtartsuk, ezért is nagy dolog, hogy maradt például Török Kata, akinek komoly külföldi kérői voltak, de említhetném Juhár Dalmát is. Magyar vonalon Király-Tálas Zsuzsi a kulcsigazolás, akinek szerintem remek lehetősége nyílik a megújulásra a görög vezetőedzőnk kezei alatt.  Vezsenyi Adriennek is komoly szerepet szánunk, ő rengeteget fejlődött az utóbbi időben, nem véletlenül kap egyre több lehetőséget a válogatottnál. Papp Orsi pedig anno viharos körülmények között távozott, de úgy érzem, azóta sokat változott a hozzáállása, és nagyon bízunk benne, hogy tud élni az újabb eséllyel.  Ütőposzton az ukrán lány, Yulia komoly tapasztalattal rendelkezik fiatal kora ellenére, a BL-ben is játszott már. Ő egy hasonló karakter, mint Zelo (Mária Žernovič), mindketten robbanékony, gyors játékosok, ez pedig nyilván megalapozhatja a játékstílusunkat majd ütőposzton. A holland átlónk, Paula pedig nemcsak ponterős, hanem egyéb mutatókban is kiemelkedő tudott lenni tavaly a francia bajnokságban. Ayshant pedig nem kell bemutatni, ő anno megígérte, hogy visszajön hozzánk, ha jobb lesz a covid-helyzet, és most újra itt van. Azt szeretnénk mindannyian, ha a korábbi vasasos időszakához hasonlóan a fontos meccsek kulcsjátékosa tudna lenni.
Végül pedig szóba kerültek a riválisok is, azaz, hogy ki hogyan jött ki az átigazolási időszakból:
A Nyíregyháza csapata kicserélődött, de azt gondolom, hogy semmiképpen sem gyengültek. Tavaly kiemelkedtek a mezőnyből, az új szezonban természetesen szeretnénk hozzájuk felzárkózni. A Békéscsaba is jól erősített, így velük is nagy csatára készülünk. A Kaposvár talán kicsit gyengült, az UTE viszont továbbra is masszívnak tűnik, és a Füred is megerősödött egy nagyon markáns szerb vonalat képviselve. Szerintem ismét kiegyenlített és izgalmas Extraliga-szezon vár majd ránk.

Hirdetések