Jenkei Dániel, 2021.07.28. | Vívás

Szépen csillogó bronzérmet nyert az olimpián a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású magyar férfi kardcsapat.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az egyik legbiztosabb magyar éremesély volt a férfi kardcsapatunk szereplése, amely 2008 után szerepelt újra ötkarikás játékokon. Már akkor is Decsi Tamással és Szilágyi Áronnal, és akkor egy csalódást keltő hetedik hellyel zárva Pekingben.

Azóta nagyot fordult a világ: a Szilágyi-Szatmári-Decsi-Gémesi négyes hosszú évek óta ott van a világelitben, egymás gondolatát is ismerik ezek a fiúk, több időt töltenek egymással, mint a saját családjukkal, és bizony az elmúlt évekből nem igazán tudunk olyan világversenyt említeni, ahol ne állhattak volna fel a dobogóra.

Ilyen várakozások mellett kezdte meg szerdán hajnali fél öt után a csapat a tokiói szereplését. A magyar versenyzők pedig igencsak ellentétes lelkiállapotban érkeztek: Szilágyi Áron történelmet írt egyéniben, Szatmári András és Decsi Tamás viszont hamar búcsúzott. Az elmúlt napokban csendben készültek együtt, mindenki elengedte a szombaton történteket.

Főleg Szatmárin látszott, hogy nagyon akar bizonyítani, az USA elleni negyeddöntő első asszója után úgy örült, mint aki megnyerte az olimpiát. Jó volt ezt látni, ahogy azt is, hogy a többiek is csipkedik magukat.

A mieink öt asszó után 25-14-re húztak el, és utána azért voltak megingások, no meg egy sajnálatos sérülés az ellenfélnél, de izgulni azért nem kellett: Szilágyi Áron 45-36-tal zárta le az asszót.

Jöhettek az elődöntőben az olaszok, és jött egy olyan csata, amire abszolút lehetett számítani.

Ismerjük a taljánok páston mutatott habitusát, és most sem hazudtolták meg magukat, így aztán paprikás hangulatban, sok videózással, sőt lapokkal tarkítva folyt az asszó.

Szép lassan sikerült ellépnünk, a hatodik kör után 30-25 volt ide, és Decsi Tamás is megtartott három tusnyi előnyt (35-32), utána azonban Szatmári Andrásnak nem jöttek be az akciói, így az utolsó felvonás előtt már 40-39-es olasz előny állt a táblán.

Szilágyi Áron megpróbálta, meg is fordította az asszót, de a végén sem a zsűri döntései, sem a szerencse nem állt mellé, így aztán drámai, 45-43-as vereséget szenvedtek a mieink.

A nap utolsó mérkőzésén így Németország következett az olimpiai bronzéremért, és bizony nyolc asszón át pontosan azt éreztük, amit Áron egyéni döntője alatt: a magyar fiúk lehengerlő vívást mutattak, Szatmári András 40-26-os vezetésnél adta át Szilágyi Áronnak a stafétát.

Itt pedig időzünk el egy picit... 

Klasszisunk ugyanis, aki idáig az egész egyéni versenyben és a csapatban is robotként vívot az olimpián, most megmutatta, hogy ő is emberből van.

Igencsak meggyűlt a baja a tét nélkül „szurkáló” Hartunggal. Már 43-40 is volt, de aztán Áront bevitte a szíve a "célba", zsinórban három tust adott, hogy aztán végtelenül fáradt arccal és talán kicsit könnyes szemmel fogadja a nyakába ugráló társakat.
 


fotók: Szalmás Péter, magyarock


A magyar kardcsapat tehát beváltotta a reményeket, olimpiai bronzérmet szerzett, saját nevelésű sportolónk pedig immár négyszeres ötkarikás érmes.

Ez így egy nagyon kerek történet!

Az olimpiát egyébként a világranglista-vezető koreai csapat nyerte, a fináléban magabiztosan legyőzve az olaszokat.

 

- Őszintén szólva az utolsó asszóban már azt sem tudtam, hol vagyok. Annyi minden történt előtte, hogy egyszerűen nem tudtam kezelni a helyzetet, Hartung felém kerekedett, de végül egy kis szerencsével sikerült beadnom az utolsó tusokat. Ezért is volt fontos, hogy az első nyolc felvonásban maximálisan koncentráltunk, fantasztikusan vívott mindenki, és nagyon kellett az előny a végére. Én ma nem is gondoltam az egyéni aranyra, és most is a csapatbronzot szeretném a többiekkel közösen kiélvezni - mondta el Szilágyi Áron a bronzmeccs után.

Hirdetések