Jenkei Dániel, 2021.07.26. | Úszás

Miközben mindenki olimpiai lázban él ezekben a napokban, arról se feledkezzünk el, hogy kevesebb mint egy hónap múlva megkezdődik a paralimpia is Tokióban. Szabó Álmos paraúszó-csoportja pedig nagy reményekkel és még keményebb munkával készül a csúcseseményre.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Illés Fanni, Pap Bianka, Száraz Evelin és Payer Kata immár az utolsó simításokat végzi Szabó Álmos vezetőedzővel a paralimpia előtt.

A tokiói játékok augusztus 24-én kezdődnek, a magyar paralimpiai csapat pedig már túl van a hivatalos ruhabemutatón, augusztus 11-én leteszik az esküt, a rákövetkező napokban pedig útra is kelnek Japánba, ahol először az épekhez hasonlóan egy kilencnapos korijamai edzőtábor vár majd rájuk.

Ez a jövő, de beszéljünk kicsit a közelmúltról is, hiszen paraúszóink számos pozitív előjelet szolgáltattak az elmúlt időszakban.

Kezdjük talán ott, hogy a berlini világkupán Pap Bianka 400 vegyesen, Száraz Evelin pedig 200 mellen repesztett világcsúcsot. De Illés Fanninak sem ment rosszul, aki a saját kategóriájában 50, 100 és 200 mellen is győzött a német fővárosban.

 


Az lett volna a baj, ha nem sikerül a világcsúcs, én nagyon erre készültem. Mondjuk csak elég lassan tudatosult bennem, hogy meglett, mert elromlott az időmérő tábla, így csak pár perccel a futamom után vált biztossá számomra, hogy megdöntöttem az új-zélandi lány 2005 óta fennálló rekordját  – ezt már Pap Bianka mondta a nem mindennapi úszásáról.
 


 

Szabó Álmos edző pedig hozzátette, hogy bár nem olimpiai számokról van szó, de Bianka és Evelin rekordja is nagy dolog, főleg, hogy az a madeirai Európa-bajnokság után azért nem voltak teljesen élesek a világkupán.

Ráadásul Berlinben az elemekkel is derekasan meg kellett küzdeni, hiszen nem volt klíma az uszodában, a maszkhasználatot pedig roppant szigorúan vették, így gyakorlatilag a parton is levegőért küzdöttek a versenyzők, de Szabó Álmos ebben is lát előremutatót, hiszen könnyen lehet, hogy Tokióban is hasonló lesz a helyzet, és így legalább kaptak egy kis ízelítőt az extrém körülményekből. Annak is örültek a mieink, hogy az Eb-hez képest több riválist is láthattak, hiszen Berlinben ott volt a kínai vagy éppen az orosz csapat is.

Berlinből pedig egyből Belekbe vették az irányt a Szabó-műhely tagjai, ahol igazi trópusi nyárba csöppentek.

- Nekem személy szerint ez a kedvenc edzőtáborhelyszínem, minden tökéletes a felkészüléshez, kezdve azzal, hogy körülbelül két percre van a szobáinktól az uszoda, így nem kell sehová utazni, és az étkezés is abszolút kifogástalan. Nyilván azért három hetet eltölteni egy helyen így is monoton dolog, csináltunk egy mini alapozást, én például napi tíz kilométereket úsztam, de Biáéknak a tizennégy is megvolt – mesélte el Illés Fanni.

Pap Bianka egyébként betegséggel is küzdött Törökországban, így nem is tudott végig rendesen edzeni, de most már talán túlvan minden nehézségen.

Augusztus 7-ig Hódmezővásárhelyen készülnek tovább sportolóink, a paralimpiára való kiutazás előtt pedig majd bővebben is beszélnek nekünk a várakozásaikról.

 

(fotók: Magyar Paralimpiai Bizottság)


Hirdetések