Gy. Szabó Csilla, 2021.07.22. | Tenisz

A nyári nemzetközi versenyek bőségét kihasználva a Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal játékosai sem pihennek, fontos külföldi tornákon indulnak nyaralás helyett. A korosztályos európai és világranglistán szerzett értékes pontokon túl, az augusztusi országos bajnokságra való felkészülést is jól szolgálják ezek a viadalok.

A legrangosabb megmérettetésen kétségtelenül Boros Attila vett részt, hiszen az U18-as Európa-bajnokságon képviselhette hazánk színeit. S bár a Vasas fiatal játékosa az azt megelőző három hétben Görögországban sikeresen versenyzett, a kontinensviadalon végül sem egyesben, sem pedig párosban nem jutott túl az első fordulón.

„Nagyon jó volt az ellenfelem, hiszen már ötven körül van a junior világranglistán, de nekem is voltak lehetőségeim – mondta el honlapunknak az osztrák Marko Andrejic ellen vívott hétfői találkozót követően Boros Attila, aki nagy küzdelemben 5:7, 6:2, 7:5 arányban veszített Klostersben. – A fontos pillanatokban azonban extra játékot produkált az osztrák fiú. Kicsit fájt, hogy a végén nem tudtam a saját javamra eldönteni a meccset, mert ez nem először fordul elő. Ráadásul egy ilyen jó játékos ellen, ez különösen fontos lett volna. De most legalább látom, hogy valóban ott a helyem a korosztályos top százban, a célkitűzéseim tehát reálisak. Előzetesen arra számítottam, hogy egy-két meccset nyerni tudok, ha kicsit kedvez nekem a szerencse. Összességében azonban nem hiszem, hogy igazából ezen múlt volna a dolog. Sokkal korrektebb, ha úgy fogalmazok, lehetett volna rosszabb, de sokkal jobb is a sorsolásom. A tanulságokat levontam és utazom tovább először Lengyelországba, egy harmadik kategóriás ITF-tornára, majd pedig a magyarországi kettesen indulok. Továbbra is az évvégi korosztályos top száz elérése lebeg a szemem előtt.”

Atis szavait igazolja, hogy a junior Eb-t megelőzően is megállás nélkül játszott. A három hetes görögországi túra alatt kétszer is elődöntőzött egyesben, Korfun, egy G4-es viadalon pedig Kalocsai Péter oldalán a döntőig is eljutott, amelyben 6:4, 7:5-ös vereséget szenvedtek kanadai-brit ellenfelüktől.


Dankó Vanesa Dalma eddigi legjobb nemzetközi eredményét érte el Temesváron

Július elején Dankó Vanesa Dalma a temesvári ITF juniortornán jutott a legjobb négy közé, ahol a román Vanessa Iona Georgiana Popa Teiusanitól szenvedett vereséget. Számára azért különösen értékes ez az eredmény, mert G3-as viadalon eddig még nem sikerült ilyen messzire jutnia.

„Nem is vártam, hogy eljutok az elődöntőig, mert egyrészt igen erős mezőny gyűlt össze Temesváron, másrészt az első fordulóban nagyon megszenvedtem a győzelemért – emlékezett vissza a romániai tornára Vani. – Az első szettben olyan rosszul játszottam, hogy magam sem akartam elhinni, el is veszítettem. A másodikban elengedtem magam, pontról pontra haladtam a legkisebb elvárások nélkül. Ekkor egyszeriben elkezdtek jönni a gémek, majd a szett, s végül a meccs. Ez a siker olyan nagy lendületet adott, hogy kitartott az elődöntőig. De leginkább az számított, hogy a padlóról fel tudtam állni. A folytatásban az első meccsem második szettjében kialakított mentalitást próbáltam alkalmazni és tudatosítani magamban. Sikerrel. Az elődöntőben nagyon jó volt az ellenfelem, maximum szorosabbá tehettem volna a találkozót, ha kicsit frissebb vagyok. De bevallom, annyira örültem annak, hogy három szettes meccseket is nyerve elértem eddigi legjobb ITF-eredményemet, hogy a négy között már nem voltam eléggé éhes a sikerre. Ez is egy tanulság, amit megpróbálok beépíteni a további munkába.”


Murzsa Gréta (balról a második) Horvátországban egy ezüst- és egy aranyérmet szerzett

Július elején a Tennis Europe által szervezett U16-os Adriatic Cup-on három versenyzőnk is kitett magáért. A leányok mezőnyében Murzsa Gréta szerepelt kiválóan, hiszen egy szlovén, majd egy ukrán, egy horvát, s végül egy lengyel játékos legyőzésével egészen a döntőig menetelt, amelyben csak nagy csatában (6:3, 0:6, 6:4) maradt alul a szlovén Eva Müller Uhannal szemben. Párosban a román Andra Maria Simion oldalán vágott neki a küzdelmeknek, s nem is találtak legyőzőre. A döntőben 7:5, 6:1-re verték a szlovénok első helyen kiemelt duóját. Gréta áprilisban érkezett a Folyondár utcába, edzői szerint példaértékűen készül a versenyekre, s ennek eredménye a horvátországi siker is.

A fiúk között Pálfi Zoltán és Sávay Zalán együtt indult Horvátországban párosban és az elődöntőig jutott, egyesben pedig mind a ketten a nyolcaddöntőben fejezték be a tornát. Előbbi egy horvát, majd egy török fiú magabiztos legyőzésével jutott a legjobb 16 közé, amelyben 6:1, 5:7, 6:1-es vereséget szenvedett szlovén ellenfelétől. Pálfi útja egy brit és egy lengyel játékos legyőzésével vezetett idáig, a horvát Bulovictól végül ő is nagy küzdelemben, 6:7, 6:2, 6:3 arányban szenvedett vereséget. Zalán egy héttel korábban, ugyancsak Horvátországban, egyesben volt sikeres, hiszen három győzelemmel jutott a negyeddöntőig, ahol a szintén Vasasos Mészáros Patrik állította meg.


Hirdetések