Gy. Szabó Csilla, 2021.07.10. | Kosárlabda

Nemcsak a felnőtt, de az U23-as 3x3-as magyar női kosárlabda-válogatottnak is kulcsjátékost ad a Vasas Akadémia, mégpedig Tóth Orsolya személyében. Fiatal akadémistánk azonban a sportág klasszikus vállfajában is kiemelkedő idényt zárt, hiszen idén májusban először kapott meghívást a felnőtt női válogatottba.

A korosztályos 3x3-as együttesre azonban nem várnak olyan nagy kihívások, mint amilyenben Papp Klaudiáéknak volt részük az olimpiai és az Eb-selejtezők révén. A fiatalok számára idén "csak" Nemzetek Ligája-sorozatot hirdettek, amelyre 26 ország legjobbjai neveztek. A magyar válogatott az Európa 1 csoportba került Ausztria, Németország, Lengyelország, Oroszország és Szlovákia társaságában.

A szlovákiai Somorján keddtől csütörtökig megrendezett három napos eseményen, három minitornát szerveztek, a végső győzelemért esténként a két legjobb csapat mérkőzött. A magyar női válogatott az első két napon egyaránt egy győzelemmel és egy vereséggel a harmadik helyen zárt, míg a csütörtöki programban két vereséget begyűjtve végül ötödik lett. Az összesítésben jelenleg a harmadik helyen áll együttesünk, 33 százalékos teljesítménnyel.


Tóth Orsolya kosárra tör Somorján a szlovák védők gyűrűjében

„Az első, szlovákok elleni meccsre emlékszem vissza a legszívesebben, azon ment talán a legjobban a játék – idézte fel a 18-11-re nyert nyitótalálkozót Tóth Orsolya, aki alaposan elfáradt a háromnapos villámtúra után, amit négyen játszottak végig. – Nagyon szeretem ezt a szakágat, mert gyors, pörgős és igen látványos. Kevesebbet kell taktikáznunk és több meccset is lehet ugyanazon a napon játszani. Bár ezúttal kicsit megterhelőnek éreztem ezt a hat találkozót ilyen rövid idő alatt. A szakvezetés szerette volna, ha sikerül az egyik tornát megnyernünk, de én sejtettem, hogy nem tudunk majd az élen végezni. Öt napot készültünk csak együtt, nem tudtunk tökéletesen összecsiszolódni. A hangulat azonban nagyon jó volt, legközelebb pedig talán már a vágyott tornagyőzelem is meglesz.”

A Vasas Akadémia fiatal játékosa a csoportgyőztes lengyeleket hozza fel példaként, akik már május óta közösen gyakorolnak, ezért is emelkedtek ki a mezőnyből. No persze Orsi sem állt meg a bajnokság befejeztével, sőt. Számára az igazi kihívás csak ekkor kezdődött, hiszen karrierje során először hívták be a felnőtt válogatottba, amelynek felkészülési meccsein pályára is lépett.

„Nagyon nagy boldogság volt számomra a meghívás, remélem jó benyomást keltettem a szakemberekben és később is lesz majd alkalmam a magyar színek képviseletére. Szerintem jó úton járok, de még biztosan szükség van pár évre ahhoz, hogy komolyan számoljanak velem. Pontosságban és koncentrációban kell leginkább fejlődnöm, és persze mindenképpen eredményesebbnek kell lennem a dobásokban" – összegezte a nemzeti együttesben szerzett tapasztalatait Tóth Orsolya, aki a válogatott görögországi túráját követően a júniust egyéni, valamint kondiedzésekkel töltötte. S bár most lesz néhány napnyi pihenője, a folytatásban az U23-as 3x3-as női válogatott programjától függ az övé is. A Nemzetek Ligája sorozat augusztus elején érkezik majd Szolnokra, ahol Orsiék a lehető legjobb formájukat szeretnék hozni a hazai közönség előtt.

Fotók: 3x3 Slovakia Basketball 


Hirdetések