Gy. Szabó Csilla, 2021.06.25. | Karate

A fiatalabbak övvizsgákkal, négy versenyzőnk pedig edzői képesítés megszerzésével zárta az idényt. Mérő Bálint napi két edzéssel készül az augusztusi korosztályos Európa-bajnokságra.

A hagyományos övvizsgákkal zárták a januárban megkezdett szezont legfiatalabb karatékáink. A négy és tizennégy év közötti korosztályban, közel száz versenyzőnk adott elméleti, erőnléti és gyakorlati tudásáról számot klubunk stílusvezetője Nánai Ferenc előtt. A citromsárga, narancssárga és zöld valamint a legkisebbeknek szánt piros csíkok egytől-egyig jó helyre, büszke gazdáik derekára kerültek.

„Izgalmas időszak ez a fiatalok számára, hiszen tényleg nagyon pontosan és összeszedetten kell bemutatniuk az elmúlt időszakban tanultakat – avat be bennünket az övvizsgák hangulatába Egri Tamás, karateszakosztályunk igazgatója. – Számunkra fontosak a hagyományok, amelyeknek megőrzésére akkor is törekszünk, ha a mai világban ez egyre nehezebb. S bár idén tavasszal is volt némi leállás a koronavírus-járvány miatt, úgy tűnik, a többség kitartott a sportág és egyesületünk mellett. A vizsgák egyik nehézsége az, hogy a fiataloknak küzdelemben és formagyakorlatban egyaránt helyt kell állniuk, így az online edzéseket követően ezúttal kirándulniuk kell egy számukra jelenleg kevésbé komfortos területre is.”


A legkisebbek változatos programokkal töltik a nyarat

De vajon mit lehet kérni egy aprócska, négyéves sportolótól ezen a vizsgán? Egri Tamás szerint pontosan azt, amire korosztályuk szerint éppen képesek. Az alaptechnika általuk jól begyakorolt néhány eleme mellett, saját szavaikkal mondják el, mit is jelent számukra a karate, majd japánul kell elszámolniuk tízig. A Vasas edzőtermében a múlt hétvégén lezajlott esemény, így érthető módon a szülők számára is nagy élmény volt, még akkor is, ha csak online követhették az övvizsgát.

Az idősebbek augusztus elején a kék, barna és fekete övek megszerzéséért lépnek majd tatamira, hasonló feltételek között. Egri Tamás örömmel számolt be róla, hogy ez utóbbira is vannak jelentkezők, akik vélhetően sikeresen veszik majd a fekete övhöz vezető utolsó akadályt. Emiatt klubunk karatékái jelenleg kevesebb versennyel, viszont annál több gyakorlással, erőnléti és nyújtóedzéssel készülnek a nagy napra. S bár a folyamatos munka egy percre sem áll le a piros-kék dojoban, júliusban mindenki kap néhány nap szabadságot, hiszen augusztusban már a kemény alapozás kezdődik.

A Vasas karatékái között azonban van valaki, akinek most sem a pihenésen járnak a gondolatai. Ő pedig nem más, mint Mérő Bálint, aki százszázalékos hazai teljesítménnyel harcolta ki az U21-es Eb-n való részvételt.


A jövő nagy edzői a sikeres vizsga után: Udvari Zsófia, Klement Kármen, Kardos Tamás és Mérő Bálint 

„Bálint napi kétszeri, nagyon kemény edzésekkel, folyamatosan készül az augusztus második felében, Finnországban sorra kerülő korosztályos kontinensviadalra. Úgy érzem nagyon jól haladunk, de vele egyébként is öröm dolgozni – jelenti ki Egri Tamás, aki nemcsak kiemelkedő utánpótlás-versenyzőjére lehet méltán büszke, de arra a négy fiatal Vasas-sportolóra is, aki hamarosan a nyomdokába léphet. – Utoljára lehetett OKJ-s oktatói, illetve edzői vizsgát tenni sportágunkban. Előbbiben Udvari Zsófia és Mérő Bálint, utóbbiban pedig Klement Kármen és Kardos Tamás szerzett képesítést. Zsófi és Bálint idén sikeresen érettségizett és jó eséllyel a TF-en folytatják, ahol Kármen és Tamás már az iskolapadot koptatja. Forgács Tamás idén végezte az alapszakaszt és a mesterképzésen folytatja tanulmányait. Nagyon örülök, hogy bővülni fog az edzői stábunk, s hogy éppen velük, a saját versenyzőinkkel, az különösen nagy büszkeséggel tölt el. Ez is azt bizonyítja, hogy szakosztályunk többről szól, mint a versenyzésről, igazi közösség vagyunk, ahová jó tartozni!”


Hirdetések