Jenkei Dániel, 2021.06.08. | Kézilabda

A Vasas SC sportszakmai elnökhelyettese, Polgár-Veres Árpád operatív szinten is sokat tett az elmúlt években azért, hogy újra az NB I-ben köszönthessük női kézilabdacsapatunkat. Vele beszélgettünk a világjárvány közepette veretlenül megnyert bajnoki címről, a szakosztályvezetés nélküli szakosztályról és persze az élvonali szerepléssel kapcsolatos tervekről.

- Meg lehet határozni pontosan, hogy mikor kezdődött el az építkezés, ami a mostani feljutáshoz vezetett?

Bármennyire is furcsa, de maga az építkezés már 2016-ban megkezdődött. Az első sikert viszonylag gyorsan el is értük, hiszen némi szerencsével ugyan, de 2017-ben végül feljutott a csapat az NB I-be. Akkor nyolc év után kerültünk vissza a legmagasabb osztályba, és szerettünk is volna megragadni Európa egyik legerősebb bajnokságában, de utólag már mondhatom, hogy ehhez nem volt kellően megalapozott a hátterünk semmilyen szempontból. Egyszerűen be kellett látnunk, hogy a működésünk és a szakmai programunk is további fejlesztésre szorul, a céljainkat pedig versenyképes feltételekkel kell párosítani. Így aztán a folytatásban lépcsőzetesen kezdtünk el olyan körülményeket teremteni már a másodosztályban, ami az NB I-es szintnek is megfelel sok szempontból. Évről évre hoztunk létre egyre több stabil pontot a működésünkben, akár a szakmai stáb, akár a játékoskeret, akár a szakmai megoldások vonatkozásában, de nagyon fontos állomás volt az új Sterbinszky-csarnok megépülése is. Azt azért hozzátenném, hogy mi sosem az elkölthető pénz mennyiségével akartunk beszállni a versenybe, és ez a szemlélet marad a jövőben is, tehát nem lesz totális átváltozás a feljutással, hanem lépésről lépésre haladunk tovább, próbálva hasznosítani a korábbi NB I-es szereplés tapasztalatait. A célunk pedig nem lehet más, mint egy fenntartható struktúra megalkotása, aminek köszönhetően hosszabb távon is ki tudunk tartani az élvonalban.


- Kanyarodjunk még kicsit vissza a másodosztályra, és arra, hogy miért pont ebben a mostani szezonban sikerült elérni a célt? Mi volt a siker elsődleges kulcsa?

Az előbb említett építkezés mostanra ért el egy olyan pontra, amelynél talán már nem túlzás kijelenteni, hogy a Vasas kinőtte az NB I/B-t. Ez persze nem azt jelenti, hogy mostantól akkor már csak felfelé vezet az út, de úgy értékeljük a jelen helyzetünket, hogy a működésünk több aspektusa áll készen az első osztályra, mint ami esetleg még nem.  Az, hogy ez tényleg így van-e, majd idővel eldől, ehhez zsinórban több szezonon át meg kellene ragadnunk a legmagasabb osztályban. A konkrét bajnoki szereplés kapcsán pedig talán Pénzes Laura válaszolt úgy riporteri kérdésre, hogy az idei szereplés kulcsa az igazi csapatmunka volt. A játékosok mellett egyébként a stáb is kitett magáért ilyen téren, mindenki többet nyújtott a szerződésekben foglaltaknál és példás odaadással, megértéssel álltak hozzá minden előre nem látható nehézséghez. Külön köszönet jár a szakembereinknek ezért.

 


- Mit értsünk pontosan az extra helytállás alatt?

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy világjárvány olyan helyzetet teremtett a sportéletben, amire korábban még nem volt példa. A 2019/2020-as félbeszakadt bajnokság és ennek tanulságai, valamint a vírus folyamatos jelenléte minden szereplőt extra feladatok elé állított. Kezdve a létesítményhasználat és az üzemeltetés szemszögéből, hogy hozzáférhetővé tudjuk tenni a pályákat, öltözőket, egyéb helyiségeket, ezeket nyitva tudjuk tartani és képesek legyünk fenntartani az előírásoknak megfelelően a biztonságos használatot. A sportszakembereknek állandó készültségben kellett lenniük, a csapattól speciális szabályokat kellett megkövetelniük, kezdve a folyamatos szűrési protokolltól az utazásokon át a csoportos edzések megtartásáig. Nem beszélve azokról a bizonytalanságokról, hogy egy adott meccs előtt állt-e rendelkezésre elég egészséges játékos az edző számára. És ha már a játékosok, nekik is különösen nehéz volt, főleg azoknak, akik megfertőződtek, hiszen a sportba való visszatérésnek szigorú követelményei voltak, és nagyon hosszadalmasra tudott nyúlni ez a folyamat. Közben pedig volt olyan időszak, amikor abban sem lehettek biztosak, hogy végigmegy-e egyáltalán a bajnokság. Összességében tehát minden érintettnek rengeteg munkája és áldozata van abban, hogy a rendkívüli helyzet ellenére meg tudtuk őrizni a versenyképességünket és egy ilyen bizonytalan helyzetben veretlenül lettünk bajnokok.


- Ezek tükrében különösen jól jött, hogy kellően mély volt a keret…

Pedig a kézilabdában megszokott húszfős kerettel, benne a három kapussal és a kiválasztott fiatalokkal indultunk neki a bajnokságnak, ennek ellenére végül összesen harminc játékosnak kellett pályára lépnie a bajnokságban. Kapusposzton például heten is megfordultak a keretben a mérkőzések során. Ahogy említettem, nagyon próbáltunk figyelni a biztonságra, ennek ellenére az alapkeret valamivel több, mint a fele átesett a víruson különböző időszakokban, és ahogy utaltam rá, sokan közülük csak hosszú hetek után kaphattak újra komolyabb terhelést, és volt, aki csak ötödik nekifutásra tudott egyáltalán negatív pcr-tesztet produkálni. És akkor azt még nem is említettem, hogy sajnos volt olyan kritikus periódus is, amikor néhány napig azért is aggódni kellett, hogy a vezetőedzőnk, Penszki Gergely ne kerüljön kórházba a súlyos tünetei miatt.


- Közben pedig a versenynaptár is felborult a sorozatos halasztások miatt…

Nehéz volt megélni ezt is, főleg, hogy ezek a megoldások alapvetően nagyon idegenek a NB I/B-től. Nekünk végül négyszer kellett halasztanunk, de ez részben annak is köszönhető, hogy kockáztattunk, és ősszel az Eger elleni rangadót bevállaltuk tizenkét játékossal. Ott egy nagyon nehéz hét után sikerült hősies küzdelemben nyernünk. Szerintem több szempontból is akkor dőlt el a bajnokság. Köszönet jár a szurkolóinknak is, akik többek között abban a fontos pillanatban is ott voltak a lányok mögött. Egyébként a halasztások hatása lehetett volna, hogy feladjuk a Ligakupát, de ebben a sorozatban is helytállt a csapat, több fiatallal, akár serdülőkorúakkal is kiegészülve.
 


- Jelen pillanatban klasszikus szakosztályvezetés nélkül működik a női kézilabda a klubon belül. Mennyire tartható fenn ez a modell az NB I-ben?

Rövidtávon tud maradni a mostani struktúra, de a későbbiekben szükségszerű lesz, hogy ezen a téren is előrelépjünk a már említett szisztematikus építkezés jegyében. Már csak azért is, mert a mostani NB I egészen más, mint amilyen 2018-ban volt, amikor legutóbb ott jártunk. Egyre több az adminisztrációs kötelezettség, a szervezési feladat, így folyamatos döntési helyzetek merülnek fel, amelyekben nem lehet mindig az anyaegyesület szavára várni. Ugyanezt látjuk egyesületen belül a többi csapatsportnál és a szövetség által bevezetésre kerülő klublicenc-rendszer is ebbe az irányba terel minket. Rövid időn belül el fogunk jutni arra szintre, ahol már sportághoz kötött professzionális vezetésre lesz igény mindenhol, ahogyan történt ez például a labdarúgás, vagy a röplabda felnőtt csapat kapcsán is a Vasason belül. Egy biztos, ezt a folyamatot nagyon átgondoltan kell majd levezényelni, hiszen a felnőtt csapat mellett az egész szakosztály helyzete, ideértve az utánpótlást is, meg fog változni. Az egyesületi vezetés mindenesetre pontosan látja, hogy milyen döntések és milyen folyamatok kellenek ahhoz, hogy a teljes struktúra tekintetében elérjük a NB/I-es mércét. Ehhez viszont legalább három stabil NB I-es szezonra van szükségünk mostantól, aminek a végére már kialakulhat egy önálló kézilabdaklubra hajazó működési struktúra.


- Mire számíthatnak a Vasas-szurkolók a pályán a 2021/22-es idényben?

Vasas-szívre elsősorban, emellett pedig ambicionált fiatalokra, szorgalmas, tenni akaró játékosokra és szakemberekre, akiknek a meglévő értékeinkre alapozva kell folytatniuk a munkát. Ez az építkezés nem fog mindenkinek egyformán kedvezni, idén is vannak távozók és lesznek érkezők is. Azoknak, akiket nem tudunk tovább vinni magunkkal, csak hálával tartozunk és ezúton is köszönjük, hogy hozzájárultak a közös sikerekhez. Az új játékosokat pedig, legyenek akár hazai nevelésűek, akár külföldiek, úgy válogattuk össze, hogy az edzéseken is ki tudjon alakulni csapaton belüli versenyhelyzet. A végleges keretet egyébként néhány héten belül fogjuk ismertetni, amint az utolsó tárgyalások is révbe érnek.


Hirdetések