Gy. Szabó Csilla, 2021.06.08. | Tenisz

Két  rangos U12-es nemzetközi tornán is az elődöntőig jutott a Vasas Körmöczy Teniszakadémia fiatal játékosa, Nemcsek Gréta. Nevelőedzője, Bocskay József szerint, az eddigi kemény edzések, egy hosszabb versenyciklus során hozták meg eredményüket.

Nemcsek Gréta fedett pályás ob-győzelemmel kezdte az évet, s ez a lendület nem csak kitartott mostanáig, de immáron nemzetközi sikerekben is megnyilvánul. A Tennis Europe májusi, budapesti tornáján ugyan egy korosztállyal feljebb, tehát az U14-esek között indult, ám így is biztató eredményt produkált, hiszen a selejtezőből a főtáblára küzdötte magát. Ezt követően utazott Szlovéniába, ahol kortársai, vagyis a tizenkét éven aluli lányok mezőnyében, összesen öt mérkőzést nyerve, a kvalifikációból egészen az elődöntőig jutott. Egy héttel később, Szerbiában megismételte ezt az eredményt. Ráadásul mindkét viadalon magabiztosan, szettveszteség nélkül menetelt a legjobb négy közé. Szalay Millával párosban is bronzérmes lett.

Gréti a kezdetek óta szakosztályunk vezetőjével, Bocskay Józseffel készül, akit ezúttal sem ért meglepetésként tanítványa szereplése, hiszen pontosan tudja, milyen lehetőségek rejlenek benne. Annak ellenére, hogy a fiatal játékost sohasem versenyeztették túl.

„Gréti és szülei számára lehet különösen értékes visszajelzés a siker, részemről az eddigi program nem változik, ugyanazon az úton haladunk tovább, amelyiken eddig is jártunk – értékeli az elmúlt két hét eredményeit Bocskay József, majd hozzáfűzi, bármennyire is ismeri Gréti képességeit, azért számára is hasznos információ, hol áll játékosa pillanatnyilag a nemzetközi élmezőnyhöz képest. Még akkor is, ha a hosszútávú építkezés során nem feltétlenül a számszerű eredmény az egyetlen értékmérő. – Láthatóan az átlag fölött teniszezik, s elérkezett oda, hogy lassan a legjobbakat is megcélozza. Ez lesz a következő lépés. Egyébként az történt amire számítottam, vagyis a befektetett munka egy hosszabb versenyciklus alatt hozta meg gyümölcsét. Úgy érzem, ezzel a teljesítménnyel most szintet lépett, amelyre pusztán edzéskörülmények között nem lett volna lehetősége. A sorozatos meccsterhelés hozta ki belőle azt a tudást, ami amúgy már ott volt benne. Remélem újabb adag motivációt nyer ezekből a sikerekből, bár a hozzáállásával és az eltökéltségével eddig sem volt problémánk.”


Bemelegítés a szlovén tengerparton.

A Vasas szakembere szerint most könnyen elkövethetnék azt a hibát, hogy túlversenyeztessék a fiatal teniszezőt, ám ahogy eddig, úgy ezentúl is figyelni fognak a helyes arányokra. S bár nyáron még így is lesz elég dolguk, hiszen a korosztályos Budapest-bajnokság, két hazai Tennis Europe-viadal, az U12-es csapat Európa-bajnokság, majd az ob vár rájuk, ezt követően egy hathetes felkészülést terveznek, amellyel az idősebb játékosok ritmusára akarnak átállni.

„Igazából ki szerettem volna próbálni magam ezért nem is voltak hatalmas elvárásaim az eredményt illetően – mondja Nemcsek Gréta, aki még abban sem volt teljesen biztos, hogy a szlovéniai verseny kvalifikációs táblájáról tovább tud jutni. – Úgy gondoltam, ha egy-két meccset esetleg nyerek a főtáblán, akkor már elégedett lehetek magammal. Számomra tehát egyértelmű meglepetés ez a két elődöntő. Ráadásul nagyon jó játékosokat vertem meg, a környező országok legjobbjai indultak a tornán. Szerencsére jöttek az ütések, nagyon jól éreztem magam, s tudtam azt a stabil játékot hozni, amelyre lehetett építkezni. Természetesen voltak meccsek, amelyeken nem ment minden tökéletesen, de azokon is megoldottam a helyzetet.”

Ami pedig a két elődöntős vereséget illeti, a Vasas fiatalja nagyon sokat tanult a nála jóval rutinosabb ellenfeleitől. Például azt, hogy most még hosszabb ideig képesek ugyanolyan magas szinten játszani, mint ő. Az ütéseik a meccsek előrehaladtával sem veszítik el a súlyukat, végig kitartanak. Szlovéniában ugyanakkor még azt is megtapasztalta, hogy nemcsak jó tenisz, de jó taktika is kell a győzelemhez, Szerbiában pedig ellenfele mindig egy-két lépéssel előtte járt fejben, amit elsősorban komoly versenyrutinjának köszönhetett helyi riválisa.

Az általa legyőzött francia Lina Mislimi edzője, Enzo Tsonga, a korábbi ATP 5. Jo-Wilfried öccse, személyesen is gratulált Grétinek, mondván, ritkán lát a magyar teniszezőhöz hasonlóan támadó szellemben játszó női játékost, az U12-es mezőnyben még kevésbé.

A jó nemzetközi szereplés éppen ezért nemcsak tanulsággal szolgált, de önbizalmat is adott Grétának, akinek most a hazai versenyeken kell bizonyítania, legközelebb a Budapest-bajnokságon.


Hirdetések