Gy. Szabó Csilla, 2021.06.01. | Kosárlabda

A siker küszöbén torpant meg a magyar női 3x3-as válogatott a hétvégén Grazban. A Vasas Akadémia irányítójával, Papp Klaudiával felálló együttes egyetlen pontos vereséget szenvedett a franciáktól, s így lemaradt a negyeddöntőről, amelyben a tokiói részvétel volt a tét. Az utolsó kiadó helyért a hétvégén, Debrecenben küzdenek meg a csapatok.

Egy héttel korábban svájci felkészülési tornán vett részt az együttes, ahonnan győzelem nélkül tértek haza a magyar játékosok. Dia azonban egyáltalán nem volt szomorú. Szerinte kifejezetten biztató volt a játékuk, csak egy kis időre lett volna szükségük ahhoz, hogy ismét összeszokjanak. A grazi, immáron tétmérkőzések igazolták játékosunk szavait, hiszen a magyar együttes veretlenül nyerte meg csoportját. Fehéroroszországot 20-11-re, Hollandiát 17-13-ra, Észtországot 21-10-re, Srí Lankát pedig 22-9-re verve jutott a negyeddöntőbe. A Vasas Akadémia kosárlabdázója, Papp Klaudia remek játékkal, néhol szemet gyönyörködtető megoldásokkal járult hozzá a csapat sikeréhez.

A legjobb nyolc között azonban a világranglista-vezető franciák vártak a magyar lányokra, akik nem ijedtek meg ellenfelüktől. A szoros mérkőzésen fej-fej mellett haladtak az együttesek, Franciaország csak a hatodik percben tudott jelentősebb, öt pontos vezetéshez jutni. A magyarok azonban fantasztikusan hajráztak és végül 16-16-os döntetlent hozott a rendes játékidő. A hosszabbításban azonban már nem volt szerencséjük és egy büntető szabaddobással 18-17-re nyertek a franciák, akik végül az USA mögött a második helyen végezve biztosan szerezték meg az olimpiai kvótát.

Az 5. helyen záró magyar csapatnak azonban még így is van egy utolsó lehetősége, hiszen a hétvégi, debreceni pótselejtezőn még megszerezheti a vágyott tokiói repülőjegyet. Válogatottunk június 4-én, pénteken vívja a csoportmérkőzéseit, előbb Hollandia, majd Észtország ellen. A két csoport első helyezettje automatikusan az elődöntőbe kerül, a második és harmadik helyezettek pedig keresztjátékban döntenek a négy közé jutásról. Az olimpiai kvóta sorsa vasárnap este dől el.

A Grazban mutatott játék alapján a magyar csapat mindenképpen jó eséllyel pályázik a végső győzelemre, s ahogy azt Papp Klaudia korábban honlapunknak elmondta, mindent megtesznek az olimpiai álmok valóra váltásáért. Vagy Grazban, vagy Debrecenben, de ki fogják harcolni az ötkarikás szereplés jogát. Most már csak ez utóbbi maradt számukra, igaz az osztrák városban mutatott teljesítményük alapján teljes joggal bizakodhatnak.

Fotók: FIBA.Basketball


Hirdetések