Gy. Szabó Csilla, 2021.05.31. | Curling

Az ifjúsági csapatok országos bajnoksága zárta a hazai curlingszezont, amelyen klubunk fiataljai nagyszerűen szerepeltek. A leányok mezőnyében a Vasas SC Girling arany-, a fiúk között a Vasas SC Titánok pedig ezüstérmet nyert.

Miközben a felnőttek már a hétvégén megkezdték jól megérdemelt nyári pihenőjüket, a kamaraerdei pályán az utánpótláskorú versenyzők még javában harcoltak a dobogós helyezésekért. Mind a fiúk, mind pedig a leányok mezőnyében három-három csapat indult, utóbbiak között a Vasas SC Girling fölényesen végzett az első helyen. A remek teljesítmény egyik oka, edzőik, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán elhivatottsága, akik a hazai curling életben a lehető legkomolyabban veszik az utánpótlás-nevelés fontosságát.

„A hazai mezőnyben valóban nagyon erős a csapatunk, nem véletlen, hogy évek óta mi adjuk a válogatott együttest is – értékelte a hétvégét a Vasas SC Girling mestere, Nagy Gyöngyi. – Mindez persze korántsem a szerencse műve, hanem a jól megalapozott, kemény munka eredménye. Hat-hét évvel ezelőtt úgy határoztunk, hogy kézbevesszük a legfiatalabbak képzését és szintet lépünk. Ez láthatóan sikerült is, hiszen magabiztosan nyertük az ob-t. Ugyanakkor a lányok egyetlen percig sem vették könnyedén a meccseket, mindegyikre úgy álltak fel, hogy a maximumot próbálták nyújtani. Azt gondoljuk, hogy a sport az ellenfél tiszteletén alapul, és játékosainkat is ennek szellemében neveljük. Körülbelül két éve beindult egy érési folyamat, és most már tudatosan készülnek, játszanak. Ez nagy öröm a számunkra, még akkor is, ha ennek a korosztálynak is megvannak a saját problémái, amire a képzésük során különösen figyelnünk kell. A lehetőség láthatóan bennük van, a közös munkán múlik, hogy ezt maradéktalanul ki tudjuk-e hozni belőlük.”


A Vasas SC Girling: Nagy Lola, Bartalus Anna, Dobor Dia Regina, Joó Linda, Kálmán Lili, Nagy Laura Karolina, Nagy Gyöngyi és Jakab Zoltán (balról jobbra)

Nagy Gyöngyi szerint az országos csapatbajnokság lépcsőfok volt távolabbi céljaik megvalósítása felé, és ezt a lányok is pontosan megértették. A nyári kemény erőnléti edzések, majd a szeptembertől újrainduló jeges gyakorlások és felkészítő versenyek után bátran oda kell majd állniuk a külföldi ellenfelek elé, akikkel a jövő évi B ligás korosztályos világbajnokságon mérik majd össze tudásukat. Ezzel jól meghatározott célt tűztek ki eléjük, amely a tudatos építkezés esetében különösen fontos. A játékosok tizenöt és tizenkilenc év közöttiek, így a 21 esztendős felnőtt korhatár eléréséig még lesz idejük arra, hogy a fiatalok között akár nemzetközi szinten is sikeresek legyenek. Ehhez pedig a magyar curlingsport első ifjúsági olimpiai bajnokának, Nagy Laurának a példája is komoly motivációval szolgálhat, aki ezúttal ugyan a pálya széléről, de továbbra is folyamatosan segítette társait.

A fiúk mezőnyében is meglehetősen egyértelműek voltak az erőviszonyok, a Titánok ezüstérme egy percig sem forgott veszélyben, igaz az aranyra sem voltak esélyesek. Edzőjük Sárdi Péter szerint az idei esztendő a játékosok iskolai elfoglaltsága miatt számított különlegesnek:

Az érettségik és a felvételik miatt kevesebb energia jutott a curlingre, de ezt nem csak elfogadtuk, de természetesen meg is értettük. Ehhez képest nagyon szépen összecsiszolódtak és remek teljesítényt nyújtottak. Idén az volt a célunk, hogy ne essünk szét, együtt maradjunk, és ha már mindenki beilleszkedik az új egyetemista életébe, akkor húzzunk majd bele. Nagyon fiatalok a srácok, éppen ezért ők a jövő csapata, ráadásul nagyon ügyesek is, látom bennük a lehetőséget. Persze ehhez sokat kell majd dolgoznunk, de úgy érzem, az új idényben ennek nem lesz semmi akadálya. Erre a hétvégi csb-n mutatott jó teljesítmény alapján nyugodt lélekkel számíthatok.”


A Vasas SC Titánok: Asztalos Bálint, Trauttwein András, Nagy Viktor (csapatkapirány), Marusinecz Marcell és Sárdi Péter (balról)

Ifjúsági Országos Csapatbajnokság. Budapest.
Leányok:
Vasas SC Girling−UTE junior lányok 6-1, Vasas SC Girling−UTE ifi lányok 13-0.
Döntő: Vasas SC Girling−UTE junior lányok 8-0.
Az aranyérmes Vasas SC Girling tagjai: Joó Linda, Nagy Laura Karolina, Nagy Lola, Kálmán Lili, Dobor Dia Regina, Bartalus Anna. Edzők: Jakab Zoltán és Nagy Gyöngyi.
Fiúk: UTE Team Tatár−Vasas SC Titánok 5-1, Vasas SC Titánok−White Sharks 6-1.
Elődöntő: Vasas SC Titánok−White Sharks 9-0.
Döntő: UTE Team Tatár−Vasas SC Titánok 7-2.
Az ezüstérmes Vasas SC Titánok tagjai: Trauttwein András, Marusinecz Marcell, Asztalos Bálint és Nagy Viktor. Edző: Sárdi Péter.


Hirdetések