Gy. Szabó Csilla, 2021.05.30. | Curling

Nagyszerű évet zártak a Vasas SC curlingesei, arany- ezüst- és bronzérmeket nyertek a hazai országos bajnokságokon, és az év legjobbjának szánt elismerést is többen kiérdemelték. 

Egyetlen asztalon el sem fért az a temérdek kupa és emlékplakett, amelyekkel a Vasas SC curlingeseit jutalmazták a hazai szövetség évzáró bankettjén. S nemcsak azért, mert a tavalyi járványhelyzet miatt elmaradt értékelésre is most került sor. A megnövekedett díjak számától függetlenül, nagyszerű idényt zárt a szakosztály, felnőtt, utánpótláskorú, női és férfi versenyzők között ebben nem volt különbség. Valamennyi korosztályban és versenyszámban a legjobbak között díjazták a Vasas sportolóit.

„Örömmel jelenthetjük ki, hogy mind a felnőtt, mind pedig a juniormezőnyben mi léptünk a legnagyobb létszámmal jégre, ami a mögöttünk álló tervszerű munka és építkezés egyértelmű eredménye – értékelte a hétvégén befejeződő curlinges idényt érthető büszkeséggel szakosztályunk vezetője, Dencső Blanka. – Idén a felnőtt vegyes, és a női válogatott csapatot egyaránt mi adjuk, és a junior lányok is egy lépésre vannak csupán a bajnoki címtől. Nagyon reméljük, hogy a világversenyeket a tervezettek szerint meg fogják rendezni, és játékosaink a nemzetközi porondon is bizonyíthatják majd rátermettségüket. A szakosztály sikeressége azonban korántsem a véletlen műve. Bármikor lementem a pályára, mindig volt ott valaki az egyesülettől, aki éppen edzett, ráadásul egész évben. Ezek a díjak ennek az elhivatott munkának a gyümölcsei. Akik pedig még köztünk is élen jártak, azok Szekeres Ildikó és Nagy György. Nemcsak a mi egyesületünk fiataljai, de az egész magyar curling számára példát mutattak elhivatottságból és szorgalomból.”

Világbajnoki ezüstérmes vegyes párosunk az idei esztendőben nyerte meg harmincadik bajnoki címét, a különdíjat pedig az éppen Oroszországban versenyző kettős helyett leányuk, Nagy Laura vette át, aki így nem kerülhetett közös képre édesanyjával, akivel az év női sportolója címen kellett osztoznia. Természetesen igen nagy örömmel. Utóbbi elsősorban tavalyi bravúrjának, a magyar curlingsport számára megnyert első téli ifjúsági olimpiai aranyának köszönheti az elismerést, idén leginkább a junior leánycsapat, a Vasas Girling sikeréhez járult hozzá.

Az év legjei közötti felsoroslásban azonban nemcsak anya és leánya kaptak helyet a Vasas részéről, hiszen a 2021. csapata elismerést a vegyes ob bajnoka, a Vasas Mix érdemelte ki. A legnagyobb fejlődést mutató együttes pedig a Joó Linda, Tatár Lőrincz vegyes páros lett, előbbi a Vasas Nők bajnokcsapatának is erőssége volt, és a legnagyobb fejlődést bemutató női játékos díját is elnyerte.

Egyáltalán nem számítottam ennyi elismerésre – kommentálta a számára váratlan eseményeket Joó Linda, aki amint számba vette a Vasas Nők csapatával nyert aranyat, valamint a vegyes párosban a Westbay Hungarian Openen elért bronzérmét, már nem is csodálkozott olyan nagyon. – Azt hiszem ezek után jövőre nagyon meg kell mutatnom mit tudok. Számomra ugyanis kifejezetten motiváló ez az elismerés.”

Ahogy a Vasas Nők A ligás győzelme is igazi inspiráció a szakosztály hölgytagjai, különösen a fiatalabbak számára. A Linda mellett idén állandó csapattaggá vált Nagy Laura Karolina szerint a felnőtt női csapat játékosaként nagyon sokat tanultak a tapasztaltabb Szekeres Ildikótól és Szentannai Ágnestől.

„Nagyon jó dolgokat mondtak, mi pedig figyeltünk és megpróbáltuk a lehető legtöbbet hozzátenni az eredményhez. Azt hiszem fiatal korunk ellenére sem voltunk elfogódottak és hasznos csapattagokká váltunk. Technikailag négy igen erős játékos alkotta az együttest, miközben nagyon jó összhang alakult ki közöttünk. A döntő utolsó meccse volt a legizgalmasabb, reménykedtem, hogy nyerünk és boldogok vagyunk, hogy ez végül sikerült is” – foglalta össze röviden a Vasas Nők sikerének titkát Nagy Laura Karolina.

Az együttes legfiatalabb tagja Nagy Lola volt, aki tartalékként kísérte végig a csapat szereplését:

Nagyon jó volt a felnőttekkel edzeni, úgy érzem nagyon sokat fejlődtem ennek köszönhetően, különösen az összpontosításban. A gyakorlások során figyeltem ők hogyan csinálják, és végül átragadt rám ez a képesség. Pedig korábban nagyon nehezen ment. Ez különösen a kő iránya miatt nagyon fontos. Az igazság az, hogy semmiképpen sem szerettem volna mögöttük lemaradni, ezért igyekeztem annyira.”

A női együttessel korábban már tíz bajnoki aranyérmet nyert Nagy Gyöngyi a magyar curlingsportban eltöltött több mint másfél évtizedes hűségéért Loyalitás-díjban részesült, Szekeres Ildikóhoz és Nagy Györgyhöz hasonlóan. Az utánpótlás-nevelést szívügyének tekintő, és a Vasas leány juniorcsapatának edzője idén már csak tartalék volt, mert meggyőződése, hogy a fiatalok megértek arra, hogy átvegyék a stafétabotot. Ehhez pedig játéklehetőségre van szükségük, mégpedig a lehető legmagasabb színvonalon. Az A ligás csb-nél pedig hazai szinten nincs feljebb.

Négy éve kezdtük el a Vasas Girling felkészítését Jakab Zoltánnal, mert felismertük, hogy tervszerű képzés nélkül sohasem lesznek igazán jó játékosaink – véli Nagy Gyöngyi, aki a curling előtt karatézott, azt is válogatott szinten. Jakab Zoltán is a tatamiról érkezett, így a sportról és a versenyzők felkészítéséről vallott elképzeléseik mindig is hasonlóak voltak, s ma is ez a közös munka alapja. – Egyre nagyobb örömömet lelem az edzősködésben, s úgy gondolom, hogy jó ötlet volt a fiataloknak átadni a helyet, amit a bajnoki cím is igazol. A junior-válogatott mellett a klubban három leánycsapatot készítek fel, utóbbiak biztos bázisát képezik a női vonalnak, de egyelőre még nem szabad nagy terheket tenni rájuk.”

A férfi csapat, a Vasas G-Force is alaposan kitett magáért, hiszen öt év alatt harmadszor döntőztek, idén ráadásul hibátlanul szerepeltek az alapszakaszban és az elődöntőben is.

„Nagyon jó és pontos volt az ellenfelünk a fináléban, más esetekben hasonló teljesítménnyel simán nyerhettünk volna – tekint vissza a férfi döntőre Major Gergely, akinek szavait a csapatkapitány Szabó Gergely is megerősíti azzal, hogy a fantasztikus alapszakasz ellenére, két évvel ezelőtt közelebb érezték magukat a végső győzelemhez, az idei rivális ellen nem igazán volt esélyük. Majd Major Gergely az együttes összeszokottságát emeli ki. – De azért a frissítés is jól jött, Nagy György jelenléte nagyon sokat számított, és a kölcsönjátékos Besnicz Péter is erősítés volt a számunkra, miközben megmaradt a szokásos összhang.”

Lados Tamással és Szabó Gergellyel azonban abban is egyetértenek, bármilyen sikeres is volt az idei szezon, az a bajnoki cím mindannyiuknak nagyon hiányzik. Az elmúlt öt esztendőben szerzett három ezüstérem mellé lassan egy arany is dukál…

„Persze ilyenkor az eredményről beszélünk, a curlingben azonban nem ez fogott meg – vallja be Lados Tamás, akinek a televízióban tetszett meg a sportág, majd az öccse révén és helyett került a jégpályára éppen tíz évvel ezelőtt. – Focibíró voltam, de ezt a közeget, ezt a hangulatot sokkal jobban szeretem. Persze vannak vérre menő meccseink, de a szünetekben, vagy a közösségi eseményeken mind barátok vagyunk. És ami különösen megfogott az az inkluzív-elv, amely lehetővé teszi a siket és a kerekesszékes csapat indulását is. Számomra fontosak ezek az elvek, s ezért ragaszkodom ehhez a sportághoz. A klubhangulatról pedig mit is mondhatnék, tényleg olyanok vagyunk, mint egy nagy család.”

A Kamaraerdei pálya a jövő héten bezár, a játékosok számára pedig a szárazföldi edzésekkel tarkított nyári nagyszünet következik. A Vasas SC versenyzői azonban Dencső Blanka szerint, már most várják, hogy ősszel újra nyisson. Különösen egy olyan sikeres szezon után, mint amilyen a 2020-2021-es volt.

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések