Gy. Szabó Csilla, 2021.05.26. | Tenisz

A Vasas Körmöczy Tenisz Akadémia játékosa, Boros Attila volt a két legutóbbi Magyarországon megrendezett junior ITF-torna legeredményesebb hazai teniszezője egyesben. Az ETC kupán a negyeddöntőig, Dunakeszin pedig az elődöntőig jutott. Az utóbbin ráadásul egyetlen magyar fiú nyert meccset a főtáblán rajta kívül, a szintén Vasas-játékos Mészáros Patrik.

Boros Attila tavaly nyárvégén igazolt a Vasashoz és kezdte meg a közös munkát teniszszakosztályunk vezetőjével, Bocskay Józseffel, aki korábban már volt edzője a fiatal játékosnak, és igen célorientált, jó hozzáállású, profi szemléletű sportolónak tartja.

„Az ő esetében fontos, hogy helyes célokat tűzzünk ki elé, akkor van elegendő motivációja – jellemezte a május elején, egy szintén G4-es juniortornán, Skopjéban, párosban győzelmet arató Boros Attilát. – Tavaly hosszabb ideig készült Barcelonában, ahonnan igen jó állapotban jött haza, s örülök, hogy nálunk gyorsan megtalálta a helyét és egyre jobb formába lendül. Nagyon jó alany, akivel élvezet együtt dolgozni, próbáljuk segíteni, amiben csak lehet. Mivel utolsó éves junior, már a felnőttek felé is kacsingatni kéne, ám a koronavírus-járvány idején a tizenötezer dollár összdíjazású versenyeken olyan sűrű volt a mezőny, hogy sehol sem fért fel a selejtezőtáblákra. Most viszont már kicsit szétrázódik a mezőny, így lesz lehetősége a tapasztalatszerzésre. De a korosztályos versenyeket sem engedjük el teljesen, mert meggyőződésem, hogy a győzelem táplálja az egészséges önbizalmat, arra pedig egyelőre a saját kortársai között nagyobb esélye van. Tudása alapján pedig ott van a helye a nemzetközi élvonalban.”

A folytatást tervezve edzőjéhez hasonlóan Boros Attila is a felnőtt és a korosztályos versenyek összehangolására hajlik, első lépésként azonban a 3-as és 4-es kategóriás juniortornákban gondolkodik. Szeretne évvégéig a fiatalok világranglistájának legjobb száz fiújátékosa közé kerülni, ám erre nem lát garanciát, ezért is tenne próbát néhány Futures-torna kvalifikációjában, amelyen főtáblás győzelem esetén már ATP-pontokat is gyűjthetne.

A felnőtt tenisz óriási ugrás a juniorhoz képest, sajnos a járvány miatt ezt tavaly nem tudtam személyesen is megtapasztalni, így ez az idei évre marad. Az utóbbi időben sikerült szoros meccseket is nyernem, amelyek kellő önbizalmat adnak ahhoz, hogy az előttem álló körülbelül másfél évben csak a teniszre koncentráljak, mégpedig a tőlem telhető legmagasabb fokon” – jelentett ki Boros Attila, aki sok mérkőzéssel és a jelenlegi fejlődési ütemével elképzelhetőnek tartja, hogy végül a korosztályos top100-ban zárja az évet.


Nemcsek Gréta a hazai versenyeken remekül szerepel, az Alfa kupa leány U12-es mezőnyében nem is talált legyőzőre

Az egyre határozottabban újrainduló hazai és nemzetközi teniszéletet természetesen a többi Vasas-játékos is kihasználja, s várhatóan ők is sok szép sikert aratnak majd a nyáron. Bocskay József az ő teljesítményüket is értékelte:

A legfiatalabbak között Nemcsek Gréta jelenleg Szlovéniában versenyez egy Tennis Europe tornán és nemcsak feljutott a tizenkét éven aluli lányok mezőnyében a főtáblára, de remek játékkal az első fordulós lengyel ellenfelét is megverte. Az elmúlt héten, Budapesten, egy korosztállyal feljebb is sikerült felkvaliznia magát két nagyszerű győzelemmel a főtáblára. Ő klubunk egyik nagy ígérete, reméljük, hogy sokáig tartani tudjuk benne a meglévő lendületet. Sávay Zalánnak most ezt a két ITF-torna nem igazán jött össze, a salak ugyanis kevésbé fekszik neki, mint a kemény borítás. Pálfi Zoltán is folyamatosan fejlődik, ahogy a velünk készülő Hornung Gábor és Kisantal Botond is. A tavaly nyáron remeklő Dankó Vanesa Dalma télen hullámvölgybe került, amelyből láthatón most indult el felfelé, az ETC kupán ugyanis párosban elődöntőzött. Jól dolgozik, jó hangulatban, s egy ilyen részsiker mindig sokat lendít egy játékos önbizalmán. Nyáron szerintem ismét magára talál. Néhány hónapja edz velünk Murzsa Gréta, aki mosolygós, mégis szorgalmas egyéniségével ad lendületet a mindennapi munkához. Boros Attila öccse, Bence is nagyszerű meccseket játszott a múlt heti U14-es nemzetközi tornán, hiszen sikeresen feljutott a főtáblára, s ott háromórás hatalmas küzdelemben kapott ki egy nagyon jó kínai játékostól. Végre megmutatta, mi rejtőzik benne. Számomra ez is eredmény és siker, mégpedig a nyújtott teljesítmény miatt. Az előttünk álló nyári szezonban nem csak a számszerű, de a mutatott produkció alapján is értékeljük majd versenyzőinket.”


Hirdetések