Jenkei Dániel, 2021.05.24. | Úszás

Igazán kitettek magukért Madeirán a vasaos paraúszóink, Pap Bianka egymaga négy aranyat nyert, de Illés Fanni és Száraz Evelin is felért a dobogó legtetejére.

Történelmi tettet hajtott vége a magyar paraúszó-válogatott a funchali Európa-bajnokságon, hiszen a mieink 9 arannyal, 2 ezüsttel és 2 bronzzal ötödik helyen végeztek az éremtáblázaton, amire korábban még nem volt példa.

Ne legyünk álszerények: ebben oroszlánrészt vállaltak Szabó Álmos vasasos tanítványai, akik összesen hat aranyéremmel járultak hozzá a magyar terméshez.

Az egész mezőny egyik legnagyobb csillaga Pap Bianka volt, aki egymaga négy aranyat gyűjtött be.

Az SM10-es kategóriában kezdésként a világ idei legjobb idejével, hat másodpercet verve a második helyezettre megnyerte a 200 vegyest, utána 400 gyorson olyan hajrával diadalmaskodott, amit sosem felejtünk el, és ő bizonyult a legjobbnak 100 gyorson, majd végül 100 háton is. Emellett 100 mellen, egy olyan számban is jutott számára egy ezüst, amelyben korábban sosem gondolta volna, hogy eredményes lehet.
 


 

Illés Fanni már rögtön a viadal elején fantasztikusan hozta magát a fő számában, 100 mellen az SB4-es kategóriában az 1:49.02-es idejével két olasz riválisát legyőzve lett Európa-bajnok.

 


 

Száraz Evelin pedig 100 méter mellen mindössze 15 évesen ért el kiemelkedő sikert és lett paraúszó Európa-bajnok az SB6-os kategóriában.
 


A hab tortán az utolsó napi 4x100-as gyorsváltó volt, ahol a magyar csapat három vasasos versenyzővel (Pap Bianka, Payer Kata, Illés Fanni) mellett Konkoly Zsófiával egy bravúrós ezüstérmet nyert.

Tóth Tamást is láthattuk Madeirán, de paralimpiai bajnokunk már a verseny előtt is hangsúlyozta, hogy neki ez csak egy felkészülési állomás a tokiói játékok előtt. Tar Réka pedig szintén értékes helyezésekkel és tapasztalatokkal gazdagodott.

A főszereplőkkel a hét folyamán természetesen bővebben is értékeljük majd a Funchalban történteket.


Hirdetések