Gy. Szabó Csilla, 2021.05.20. | Kosárlabda

Svájcban vett részt felkészülési tornán a magyar női 3x3-as válogatott, a csapatban pedig ott volt a Vasas Akadémia irányítója, Papp Klaudia is. Klubunk másik játékosa, Bach Boglárka az utazó négyfős együttesbe ugyan nem került be, ám a hazai gyakorlásokon ő is a kilences bő keret tagja. A szakág Tokióban mutatkozik be az olimpiai játékok műsorában, a selejtezőre pedig a jövő héten, Grazban kerül sor.

A FIBA 3x3 Women’s Series svájci állomásán, Mies városában a magyar válogatott Románia, Spanyolország, majd Hollandia ellen lépett pályára, s mivel egyik csapatot sem tudta legyőzni, nem jutott tovább csoportjából. A korábban Európa-bajnokságot, majd vb-ezüstérmeket nyerő együttes joggal bízik az olimpiai kvalifikációban, jóllehet az ötkarikás részvétel azon nemzetek számára is felértékelte a 3x3-as kosárlabda jelentőségét, amelyek korábban kevesebb figyelmet fordítottak rá.

Mennyiben játszott szerepet az ellenfelek megerősödése abban, hogy három vereséggel kezdtétek a szezont? – kérdeztük Papp Klaudiától miután hazaérkezett a svájci túráról, s már csomagolt is a szerdán délután itthon megkezdett újabb edzőtáborozásra.

Való igaz, hogy néhány csapat honosított egy-két külföldit, ám én nem ebben látom a vereségek okát. Egyszerűen nem voltunk még kellően jó formában, a meccsek pedig tényleg apróságokon mentek el. Az utolsón például három perc alatt összeszedtük a csapathibákat, emiatt már szinte alig tudtunk védekezni. Ez a helyzet teljesen megölte a játékot. Ha ez nem történik meg, a hollandok ellen például egészen biztosan másképp alakul a meccs. Természetesen mi is szerettünk volna jól kezdeni, de átbeszéltük a hibákat és nagyon pozitívan fejeztük be a tornát. A pályán egyébként érezhető volt, hogy meccsről meccsre jobban ment a játék. A pillanatnyi helyzetben pedig ez volt a legfontosabb.


Papp Klaudia támadásban a hollandok ellen

Több mint másfél éve nem játszottatok tétmérkőzést. Milyen érzés volt újra együtt lenni?

Jaj, nagyon jó! Annyira hiányzott már. Örültünk a szezon kezdetének és a viszontlátásnak, hiszen összeszokott, jó csapat vagyunk. Az is az erősségeink közé tartozik, hogy a pályán kívül is nagyon jól megértjük egymást. Amint a hétvégi eredmény is mutatja, némi időre azért szükségünk van az átállásra, de szerintem gyorsan fog menni. Én például a bajnokság végeztével azonnal átkapcsoltam fejben a 3x3-ra, és már az első pasaréti edzésre is ezt a labdát vittem magammal. Az én karrieremben a két szakág tökéletesen kiegészíti egymást, az egyikben elért sikerek mindig erősítik a másikban nyújtott teljesítményemet.

A hétvégén a hagyományos válogatott ellen játszotok edzőmérkőzéseket, kedden pedig már utaztok is Grazba. Volt elég időd pihenni a bajnokság után?

Nekem ennyi éppen elég volt, a 3x3-ra ugyanis nem jó túl pihenten érkezni. Itt gyorsabb a játék, fárasztóbb, erőnlétben tehát a toppon kell lennünk. Szerencsére én ezt Pasaréten már megkaptam, és a sérült térdem is rendben van. A várakozáson felüli akadémiai szereplés pedig motivációt ad a játékhoz és az előttünk álló feladatokhoz.

Mit vársz a grazi selejtezőtől? Sikerül az olimpiai részvétel kivívása?

Óriási lehetőség előtt állunk. Azt hiszem nem csak nekünk, de az egész magyar kosárlabdázás számára tétje és súlya van az olimpiai kvalifikációnak. Ennek ellenére nem teherként szeretnénk ezt megélni, hanem inkább egy kihívásként. A csoportunk nem számít a legerősebbnek, hiszen Hollandiával, Észtországgal, Fehéroroszággal és Sri Lankával kell majd megküzdenünk. A keresztjáték során azonban pont a francia, német, amerikai trióból kerül majd ki az ellenfelünk. Nem lesz egyszerű, az biztos. De nem kételkedünk magunkban és a tudásunkban, egy hét alatt szerintem ismét topformába tudunk kerülni. Akkor pedig minden lehetséges. Ráadásul ott van még a debreceni torna is, mint utolsó lehetőség.  A kettőből valamelyiket ki fogjuk használni!


A Vasas Akadémia két játékosa a válogatott edzésén, a kép bal szélén Bach Boglárka, a jobbon pedig Papp Klaudia 

Fotó: FIBA.Basketball és wbasket.hu


Hirdetések