Jenkei Dániel, 2021.05.16. | Úszás

Mi pedig ezen belül is arra az öt vasasos versenyzőre, akik bekerültek a magyar válogatott Eb-keretébe.

A 2021-es vizes Európa-bajnokságra május 10. és május 23. között kerül sor hazánkban, így a mögöttünk hagyott héten már láthattunk műugró, szinkronúszó és hosszútávúszó számokat is. A legnagyobb érdeklődésre számot tartó medencés úszás azonban csak hétfőtől kezdődik a Duna Arénában.


A Vasas Sport Club versenyzői is ezen a téren érdekeltek, összesen öt fő is képviseli majd klubunkat.

Lőrinczi György tanítványa, Gyurinovics Fanni 50 és 100 gyorson indul egyéniben, és szeretné megúszni a legjobbjait, de számára nagyon fontos lehet a váltókban való szereplés is, elsősorban a 4x100-as női vegyesváltó, hiszen itt a kvótáért úszik majd a magyar csapattal. Fanni emellett tagja a 4x100-as női gyorsváltónak, sőt a mixed gyorsváltókban is kipróbálhatja majd magát.

Dr. Egressy János tanítványai közül Szabó Feltóthy Eszter hátúszó-specialistaként 50, 100 és 200 háton is indul majd a Duna Arénában. Ezek közül egyértelműen a kétszáz a fő száma, amelyben már rendelkezik olimpiai a-szinttel, és szeretne 2:10-en belül úszni most az Eb-n. Reményeink szerint egyébként Esztert Tokióban is láthatjuk majd ebben a számban.

György Réka 200 vegyesen képviseli a vasasos és a magyar színeket, de már önmagában a részvétele is nagyon örömteli, hiszen a járvány ellenére haza tudott jönni a virginiai egyetemről a kontinensviadalra. És persze ha már itt van, szeretne nagyon jó időt úszni hazai medencében.

A férfimezőnyben Sós Dániel 200 és 400 vegyesen ugrik rajtkőre, és úgy áll hozzá, hogy egyéni csúcsokat szeretne úszni, mert számára ez az elsődleges értékmérő. Ha ez esetleg egy olimpiai részvételhez is elég lesz, az pedig csak a hab a tortán.
 


Kutasi Máténak pedig a 100 és 200 mell jut majd a mostani Eb-n, utóbbiban ő a legjobb b-szintes magyar versenyző, így jelen állás szerint utazhatna az olimpiára, de az biztos, hogy nagy csata lesz a legjobb magyar versenyzők között ezen a téren az Eb-n is. Máté egy makacs gerincsérv után kezd újra a régi lenni, és 200 mellen nem meglepő módon ő is egyéni csúccsal erősítené az olimpiai esélyeit.

 

A részletes Eb-menetrend innen érhető el.

 

A buborékok buboréka
És végül pár szó a rendezésről: a buborék szót már szinte unásig ismerjük mostanában a sportrendezvények kapcsán, a budapesti úszó Eb tekintetében azonban még ennél is többet ígérnek a szervezők.
Szuperbuborékkal és 350 fős „covid-kommandóval” tervezik védeni az 51 nemzet képviselőit a verseny során.
Mindez két uszodát, a Duna Arénát és a Dagály strandot, valamint további szabadtéri helyszíneket és a két hivatalos szállodát foglalja magába. A „biztonságot” pedig a minden érintett számára kötelező, folyamatos tesztekkel igyekeznek majd szavatolni többek között.
A vasasos úszók egyébként különböző belföldi és külföldi edzőtáborokból közvetlenül érkezve fognak majd beköltözni a buborékba. Vagyis a szuperbuborékba…

Hirdetések