Gy. Szabó Csilla, 2021.05.08. | Kosárlabda

Három negyeden keresztül élt a remény a döntőbejutásra Nyíregyházán, a negyedikben azonban a házigazdák kerekedtek felül és biztosították be a várt finálés helyet. Akadémistáink a bronzéremért játszhatnak a BKG Príma Akadémia – MAFC találkozó vesztese ellen.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Playoff. Elődöntő. 5. mérkőzés

HÜBNER-Nyíregyháza BS – Vasas Akadémia 82-68 (22-28, 23-16, 16-13, 21-11)

Nyíregyháza: Tóth (21/3), Kiss (15/9), Ubilla (11/3), Bus (14/6), Dr. Mohácsi. Csere: Bazsó (12/3), Mokánszki (7) Szobi (2).

Vasas: Moravcsik (10), Medve (11/6), Andrássy (28/12), Boros (2), Radics (5/3). Csere: Farkas (5/3), Dormán (4/3), Sólyom (1), Debreceni (2), Krasovec, Kelenföldi.


Andrássy Géza szerezte a Vasas Akadémia első kosarát Nyíregyházán, s bizony a folytatásban is leginkább rá kellett figyelni. A 6. percben már 12 pontnál járt, s ezzel nagy része volt abban, hogy csapatunk 19-9-re vezetett a nyíregyházi cápák otthonában. Az utolsó percben azonban jól hajráztak a házigazdák és végül hat pontosra csökkent az előnyünk.

A második negyed ismét Andrássy két sikeres közeli kosarával indult, aki ekkor már 16 pontnál járt, csapatunk pedig újból tízzel vezetett, Medve Máté büntetőjét követően pedig már tizenkettővel. A nyíregyháziak Bus Iván két sikeres távolijának köszönhetően elkezdtek felzárkózni, a 16. percben pedig a vezetést is átvették. A játékrész végén ismét Andrássy két hárompontosának köszönhetően tudtuk tartani magunkat, a nagy szünetre mindössze egy pontos előnnyel vonulhattak az esélyesebb nyíregyháziak.

A pihenőt követően két percig nem találtak be a csapatok, hatalmas küzdelem folyt a pályán. A 23. percben Andrássy törte meg a kosárszünetet, sikeres büntetőinek köszönhetőn az akadémisták ismét vezetéshez jutottak. Fej-fej mellett haladt a két együttes, a nyíregyháziaknál Tóth Gergely volt legtöbbször eredményes, a Vasasnál pedig ismét Andrássy, aki Moravcsik Árontól fantasztikus gólpasszokat kapott. Ő pedig kétszer is tetszetős zsákolással hálálta meg a remek kiszolgálást. A házigazdák Kiss Benedek hárompontosának köszönhetően tudtak négy pontos előnyt szerezni a játékrész végére.


Moravcsik Áron (jobbról pirosban) és Andrássy Géza itt éppen védekezik, támadásban azonban bravúrosan megértették egymást

A negyedik negyedben Kiss Benedek ott folytatta, ahol néhány perccel korábban abbahagyta, sikeres középtávolijának és hárompontosának köszönhetően a 32. perc végére kilenc pontosra nőtt a nyíregyháziak előnye. Az addig remekül működő Vasas-védelembe egyre több hiba csúszott, a házigazdák pedig megnyugodtak az előnytől és magabiztosabbak, pontosabbak lettek a támadásban. Három és fél perccel a találkozó vége előtt 76-64-es állásnál, Radics Gerzson hátulról szabálytalankodott a dobásra készülő Mokánszki Mátéval szemben, amiért nemcsak büntetőt fújtak a bírók ellene, de azonnal az öltözőbe is küldték. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés sorsa, amelyen három negyeden keresztül nagyszerűen játszottak Faragó Péter tanítványai.

A találkozó után a házigazdák úgy ünnepelték a győzelmet, mintha már a bajnoki címet nyerték volna meg, hiszen náluk jobban senki sem tudja, milyen keményen megszorongatták őket az akadémisták az ötmeccses párharc során.

Andrássy Géza 37-es VAL-értékével a mezőny legjobbja volt.

Faragó Péter, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Szeretnék gratulálni a hazai csapatnak, mert megérdemelten nyerték meg a mérkőzést. Mi a negyedik negyed elejéig, közepéig voltunk velük versenyben, ezt követően némi tapasztalat és lendület hiányzott ahhoz, hogy átlendüljünk a holtponton. Nagyon büszke vagyok a csapatom egész éves teljesítményére, és arra, hogy a playoffban mekkora javulást mutattunk be. Ez szinte elképesztő volt. Tudom, hogy most mindenki csalódott, ezzel együtt szeretnénk szépen lezárni ezt a szériát, megpróbálunk frissíteni és valami újjal előrukkolni a bronzmeccsre. Nem nagyképűség a részemről azt állítani, hogy igazából ez volt a döntő mérkőzés, a hazai B csoportos mezőnyben mi vagyunk az egyetlen csapat, aki valóban fel tudta venni a harcot a Nyíregyházával. Éppen ezért nem is hiszem, hogy gondot fog okozni nekik a döntő, bármelyik csapat is érkezzen a másik ágról a fináléba. Úgy gondolom, hogy felnőttünk a feladathoz és ehhez gratulálok a saját játékosaimnak, a nyíregyházaiaknak pedig a döntőbejutáshoz. Óriási csata volt, a vereség ellenére is nagyon élveztem minden percét.”

Fotó:hunbasket


Hirdetések