Gy. Szabó Csilla, 2021.05.04. | Curling

Ötödik helyezés Tallinban, három győzelem Budapesten. Világkupa-viadal és A ligás csapat ob tette mozgalmassá a Vasas curlingeseinek hétvégéjét.

Miközben a Kamaraerdei Curling Clubban javában zajlik az A ligás csapatbajnokság, a Szekeres Ildikó, Nagy György vegyes páros Tallinban vett részt a világkupa-sorozat észt állomásán. A világbajnoki ezüstérmes kettős nagyon jól szerepelt a csoportmérkőzések során, a négy közé jutásért játszott meccset azonban 11-7-re elveszítette a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt alkotta másik magyar egységgel szemben. Az ötödik helyezésnél azonban fontosabb, hogy ismét hasznos tapasztalatokkal gazdagodtak a nemzetközi curling mezőny élvonalában.

„Sportolóként természetesen mindig a győzelem a célunk, hosszútávon azonban azt is sokra értékeljük, hogy jó meccseket játszhatunk, és folyamatosan fejlődünk – beszélt a tallini szereplés tapasztalatairól Szekeres Ildikó, a vegyes páros hölgy tagja. – A négy közé jutásért játszott mérkőzésnek is megvannak a maga tanulságai, például az, hogy egy end során nem lehet három-négy hibát elkövetni. Sajnos velünk ezt történt az elején, s hiába tornáztuk magunkat utána remek játékkal vissza, fordítani már nem tudtunk. Bevallom őszintén, hogy a legvégén én rontottam el, kevés rotációt tettem a kőre, pedig amikor frissen élezik őket, nem lehet lustán elindítani. Önkritikus vagyok magammal szemben, de úgy érzem, eredményt csak ezzel a hozzáállással lehet elérni. Ezen a szinten már minden alkalommal centik döntenek a meccs sorsáról, ezúttal is így volt. A csoportban viszont valóban remek teljesítményt nyújtottunk.”

A világkupa-sorozatból egyetlen torna van már csak hátra, a május végi Arctic Cup, amelynek a szibériai Dudinka városa ad majd otthont.  A legritkább 1000-es kategóriába tartozó viadalon azonban csak meghívással lehet részt venni, magyar részről pedig a Vasas vegyes párosát érte ez a megtiszteltetés. Addig viszont a hazai csapatbajnokságban kell mindkettőjüknek bizonyítaniuk, Szekeres Ildikónak például a Vasas Nők együttesében, amely eddig mindössze egyetlen egy vereséget szenvedett, és az utolsó FTC Girl Jam elleni találkozó eredményétől függetlenül már a legjobb négy között tudhatja magát.

„Nagyon sokat gyakoroltunk az ob előtt, ennek köszönhető, hogy igazi csapattá forrtunk össze. A napi forma természetesen sokat számít, mégis úgy érzem, ez az egység az, ami felénk billenti a mérleg nyelvét. Az összeszokás azonban korántsem ment könnyen, nekem is nagyon sokat kellett alkalmazkodnom, a saját gondolatmenetemet a többiek játékstílusával harmonizálni. Mindig van különbség a játékosokok között, de nálunk ez most már egyre kisebb és nagyjából egyformán dobunk. Ha a továbbiakban is így játszunk, akkor nem is kérdés, hogy a végső győzelemért szállunk majd harcba. A fradis lányok nagyon ügyesek, ezért éles meccsre számítok az alapszakasz utolsó találkozóján” – beszélt a Vasas Nők esélyeiről Szekeres Ildikó, akinek nem kellett a tallini vendégszereplés miatt mérkőzést kihagynia, a koronavírus-járvány miatt időben széthúzott csb-n úgyanis éppen szabad hétvégéje volt az együttesnek.

Nem így férfi gárdánknak, a Vasas G-Forcenak, amely két meccset is játszott május első hétvégéjén, s mindkettőt győzelemmel zárta. Szombaton az FTC Jaguár ellen nyert az együttes 7-6-ra, majd másnap az UTE Four Four Férfit verte 8-0-ra. Ők eddig százszázalékos teljesítményt nyújtottak, a helyosztók előtti utolsó mérkőzést az FTC DreamTeam ellen játszák.

„Úgy indultunk neki a fordulónak, hogy ha egyet megnyerünk a két meccsből, akkor már biztos a helyünk a legjobb négy között, és teljesítjük a minimálisan kitűzött célunkat – idézi fel Szabó Gergely, a Vasas G-Force csapatkapitánya, a hétvége eseményeit, az első, FTC elleni találkozóval kapcsolatban pedig kifejezetten önkritikusan fogalmaz. – Nagyon nehéz, küzdelmes meccs volt, és hajszálon múlt a győzelem. Az első félidőben jól játszottunk, vezettünk és mi irányítottunk. Ezt követően azonban szétesett a játékunk és számtalan rossz dobásunk volt. A rendes játékidő utolsó kövénél óriási szerencsével harcoltuk ki a hosszabbítást, az extra endet, amelyben végül egy ponttal nyertünk. A másik meccs az eredmény alapján ugyan simának tűnhet, de valójában az is szoros volt, több endben csak mérés után derült ki, hogy melyik kő volt néhány centivel közelebb a ház közepéhez. A siker mindenképpen a csapategységnek köszönhető, és annak, hogy a kulcspillanatokban megfelelően koncentráltunk. No és persze Fortuna asszony is mellénk állt.”

Szabó Gergely szerint nagyszerű dolog, hogy vezetik a tabellát és ezért elégedettek is az eddigi teljesítményükkel, ám az igazán fontos meccsek csak most következnek. A hétvégi FTC DreamTeam elleni találkozó például a csoportelsőséget dönti el, amely az azt követő elődöntő párosítását határozza meg.

Egyesületünk másik női csapata, a Hackers egyetlen mérkőzést játszott a hétvégén, amelyen az UTE Four Four Nők ellen 10-2-es győzelmet aratott. Két nyertes és két vesztes találkozóval a hátuk mögött, ők az SSC Nők ellen játsszák majd az utolsó csoportmeccsüket.

Az A ligás csapatbajnokság állása három hétvége után.
Nők:
1. Vasas Nők 4 mérkőzés/6 pont, 2. UTE Team Palancsa 4/6, 3. FTC Girl Jam 4/6, 4. Hackers 4/4, 5. SSC Nők 4/2, UTE Four Four Nők 4/0.
Férfiak: 1. Vasas G-Force 4/8, 2. FTC DreamTeam 3/6, 3. UTE Férfi 1. 3/4, 4. Team Tatár 4/2, 5.UTE Four Four Férfi 3/0, 6. FTC Jaguár 3/0.

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések