Gy. Szabó Csilla, 2021.04.28. | Kosárlabda

Nagyszerű meccset játszva vágott vissza férfi csapatunk a Nyíregyházának, s ezzel egy-egyre alakult az elődöntős párharc. Faragó Péter tanítványai jól dobtak, és remekül védekeztek.

FÉRFI NBI/B Piros-csoport. Playoff. Elődöntő. 2. mérkőzés

Vasas Akadémia – HÜBNER-Nyíregyháza BS 108-86 (25-13, 29-26, 23-27, 31-20)

Vasas: Moravcsik (20/12), Radics (8), Medve (20/12), Boros (15), Krasovec (5). Csere: Farkas (12/12), Sólyom (7/3), Debreceni (8), Kelenföldi (8), Dormán (2), Andrássy (1), Barócsi (2).

Nyíregyháza: Bazsó (5/3), Ubilla (24/12), Tóth (14), Kiss (3/3), Szobi (2). Csere: Bus (8/6), Dr. Mohácsi (13/9), Vaskó (3/3), Mokánszki (14), Demeter.


Boros Márk sikeres közelije, valamint büntetője révén az akadémisták 3-0-as vezetésével indult a mérkőzés, amelyhez Moravcsik Áron szinte azonnal hozzátett egy hárompontost, majd Boros újabb értékesített büntetőjével 7-0-ra nőtt az előny. A másik oldalon az első mérkőzés legjobbja, Emmanuel Ubilla szerezte az első három pontot, úgy tűnt ott folytatja, ahol Nyíregyházán abbahagyta. A folytatásban azonban nemcsak ő, de az egész vendégcsapat bizonytalanabb játékkal rukkolt elő, az amerikai irányító sem vállalt távolról olyan sokat, mint az elmúlt hétvégén, s inkább a betöréseket erőltette. Ez jó ötletnek tűnt, hiszen a Vasas játékosait gyakran személyi hiba elkövetésére kényszerítette. A hazai előny azonban ennek ellenére egyre nőtt, és folyamatosan tíz pont fölött maradt.


A párharc második mérkőzésén Boros Márk kosarával szereztek vezetést az akadémisták, amit végig meg is tartottak

A mérkőzés fordulópontja a harmadik negyed közepén volt, amikor az akadémisták kisebb hullámvölgyét kihasználva a nyíregyháziak négy pontnyira tudták faragni a hátrányukat. Ám ekkor Farkas Attila két sikeres hárompontosával Faragó Péter tanítványai ismét megtalálták a nyerő játékukat és újból magabiztos távolságba tudtak kerülni a vendégektől. A negyedik negyedet is Farkas hárompontosa indította, ami ekkor már 14 pontos hazai előnyt jelentett. A nyíregyháziak egyre idegesebbek lettek, még egymással is veszekedtek, ami egyértelműen annak volt a bizonyítéka, hogy nem találták a Vasas pontos támadásaira és kemény védekezésére az ellenszert.

A 100. hazai pontot Krasovec Ádám büntetővel szerezte, s bár ekkor még három perc volt hátra a meccsből, a vendégek láthatóan belenyugodtak a tetemes hátrányba. A találkozó végül huszonkét pontos Vasas győzelmet hozott, a különbség pedig a két csapat dobószázalékában is látható volt, hiszen akadémistáink 60,9, a nyíregyháziak pedig 43,3 százalékkal értékesítették helyzeteiket. Nem véletlenül mondta tehát a találkozó után a vendégek edzője Boris Maljkovic, hogy az extrán dobó akadémistákkal szemben bármilyen védekezést is próbáltak, az nem működött.

Az 1-1-es döntetlenre álló párharc harmadik mérkőzésére szombaton, 18 órai kezdettel kerül sor Nyíregyházán.

Faragó Péter, a Vasas Akadémia vezetőedzője:

„Gratulálok a csapatomnak, sejtettem, hogy változni fog a játékunk képe. Bravúros volt, hogy ezt negyven percen keresztül tudtuk tartani, ezért abszolút megérdemelt a győzelmünk. Nem úgy léptünk fel, mint Nyíregyházán, hanem úgy, mint egy hazai pályán játszó önbizalommal telt csapat, ami meg is hozta az eredményét. Viszont a továbbiakra nézve szeretném, ha a következőt találkozóra kijelölt bíróhármas megnézné az első két meccs felvételét, mert úgy érzem, hogy már elmegy olyan irányba a dolog, ami tördeli a játékot és nem idevaló. Ezzel nem a Nyíregyházát szeretném kritizálni, mert mindkét oldalon ment a színészkedés, a rájátszás a faultra. Kicsit tisztább játékot szeretnék és nem ilyen széttördelt meccset. Egyébként úgy gondolom, hogy ez egy nagyon jó párharc lesz a folytatásban is, és a Nyíregyháza biztosan erősen vissza akar majd vágni otthon. Mi készülünk rá. Ma ők is a másik arcukat mutatták, mi is a jobbikat. Úgyhogy egy-egy. Semminek nincs vége.”

Fotók: Vasas Attila


Hirdetések