Gy. Szabó Csilla, 2021.04.23. | Kosárlabda

A Vasas Akadémia férfi kosárlabdázói a Nyíregyháza ellen folytatják a rájátszást, a tét a döntőbe jutás. Faragó Péter vezetőedző szerint két különböző stílusú együttes csap össze a szombaton kezdődő párharcban.

Faragó Péter tanítványainak nem lesz könnyű dolga, hiszen a nyírségi együttes magabiztosan nyerte meg az NBI/B Piros csoportjának alapszakaszát. Hazai pályán pedig szinte verhetetlenek. A három győzelemig tartó párharc első mérkőzésére szombaton, Nyíregyházán kerül sor. Az esélyekről a csapat vezetőedzőjét, Faragó Pétert kérdeztük:

Ami eddig történt a bajnokságban, az nem befolyásolja azt, ami ezután következik. Sokkal fontosabb, hogyan tekintenek magukra a fiúk, elhiszik-e, hogy bármire képesek lehetnek. Bizakodó vagyok, mert úgy látom, jó úton járnak ezen a téren. Ennek megértésében sokat segített az előző párharc, hiszen a Salgótarjántól kétszer is kikaptunk az alapszakaszban, a rájátszásban viszont háromszor vertük őket. Ennél jobb bizonyítékot keresve sem találnánk arra, hogy verhetetlen együttes márpedig nem létezik. Azt hiszem ez felnyitotta a szemüket. A megfelelő szakmai alapok megvannak, a napi dobóforma dönti majd el végül, ki lesz a jobb.

A Salgótarján elleni mérkőzés valóban nagy önbizalmat adhatott a csapatnak, ráadásul akkor nyertetek, amikor arra a legnagyobb szükség volt.

Úgy is mondhatnánk, hogy igazi playoff-csapat lettünk, és az éles helyzetben többet hozunk ki magunkból, mint a békésebb időkben. Olyan energiákat tudtunk mozgósítani, amelyek nagyon mélyen szunnyadnak a játékosokban. Felébredt bennük az ösztönös versenyzői szellem, amely a csapatot is egységesebbé teszi. Ilyenkor én is közelebb vagyok hozzájuk, összekovácsol bennünket a feladat. Szerencsére pontosan érzik a felelősségüket és láthatóan jobban figyelnek, összpontosítanak. Ez is része annak a nevelő munkának, amely az akadémián zajlik. Az alapszakaszban négy-öt jó meccs után jön ki igazából az eredmény, a playoffban viszont azonnali, instant visszajelzést és megerősítést kapnak a teljesítményükről.


A Salgótarján elleni hazai meccsen fiatal csapatunknak kellett átvennie a kezdeményezést

Térjünk picit vissza a Salgótarján elleni negyeddöntőre, amelyet villámgyorsan nyert meg a csapat. Kivülről simának tűnt.

Én azért elég küzdelmesnek éreztem, másfél meccs az övék volt, másfél pedig a miénk. Az első találkozón át kellett lépnünk a saját árnyékunkon és elhinni azt, hogy idegenben is veszélyesek lehetünk. A másodikon nem bravúrra volt szükség, hanem hazai pályán dominánsan fellépni. Mindkettő sikerült, így a harmadikon leginkább önmagunkat kellett legyőznünk, a szikla szélén álló ellenfelet pedig a mélybe lökni. Ekkor már csak az volt a kérdés, mennyire kényelmesedtünk el, valójában saját magunkkal kellett a legnagyobb csatát megvívni. Számomra a bravúr az volt, hogy két idegenbeli győzelem volt a párharcban.

Nyíregyházán viszont az oroszlán barlangjába kell belépni.

Nagyon szeretném a fiúk válláról némileg levenni a terheket, ezért nem túloznám el ezt a tényt. Azt kell világosan látnunk, hogy az esetleges hibákat Nyíregyházán azonnal büntetik és hihetetlenül agresszíven játszanak. Ezt pontosan tudjuk, a felkészülés során ezzel sokat foglalkoztunk. Nagy titkok persze nincsenek, jól ismerjük egymást. A védekezés olvasásában és a labdák megtartásában ők a legjobbak. Nekünk az lesz a feladatunk, hogy kreatív játékra kényszerítsük őket, amelybe a végén esetleg belebonyolódhatnak. Ezzel szemben mi a páratlan intenzitást képviseljük, úgyhogy két nagyon különböző stílus csap össze egymással szombattól.


Faragó Péter szerint szakmailag felkészültek a párharcra, elsősorban a napi dobóforma dönt majd

Fontos lesz a jó kezdés?

Minden bizonnyal. Én továbbra is úgy érzem, hogy nálunk vannak extra lehetőségek, amelyeket még ki lehet aknázni. A szerkezeten többet tudunk variálni, a fiatal posztokon pedig még dominálhatunk is. Bevallom, én is izgatott vagyok és várom már a párharc kezdetét.

A bajnokság előtt milyen eredményt vártál?

A minimum természetesen a playoffba kerülés volt, a legjobb hat pedig az elvárások szerinti szereplést jelentette. Most bent vagyunk a négyben, ami ugyan nem bravúr, de azért jó teljesítmény. A rájátszásnak azonban még nincs vége, én nagyon bízom a srácokban.

Fotók: Bornyi Márton

 


Hirdetések