B.V., 2021.04.18. | Judo

A több, mint egy éve tartó járványhelyzet miatt nincs egyszerű helyzetben cselgáncsozóink. Bere Tamás szakosztály-igazgatót kérdeztük.

Az iskolák zárva tartanak (hétfőtől is csak az alsó tagozatosoknak nyitnak ki), így természetesen az edzések is csak nagyon szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlanak, ha egyáltalán meg lehet tartani őket. Ugyanis fertőzés esetén judoszakosztályunkban is teljes korosztályok vonulnak kényszerpihenőre.

„Elég szomorú a helyzet, mert előfordulnak olyan esetek, hogy valaki produkál egy pozitív tesztet, és az egész korosztályt be kell zárnunk – kezdte Bere Tamás szakosztályigazgató. – Ez sajnos ezen a héten is megtörtént, közben pedig érhető módon sok szülő félti a gyerekét. Ennek ellenére próbáljuk egyben tartani a csapatot az online edzésekkel, de az sem segít, hogy a versenyeket folyamatosan törlik, halasztják, ezáltal elveszik a motiváció a fiatalokban.”

 

 

A mostani helyzetben félő, hogy sok fiatalt elveszít a szakosztály. De hogy pontosan mekkora a veszély, arról még korai beszélni.

„Nehéz ezt megjósolni, mert teljes nyitás nem volt. Az biztos, hogy ilyen több mint egy éves időtávlatban az online edzések nem tudnak valós alternatívát nyújtani. Biztos, hogy lesz lemorzsolódás, főleg a fiatalabbak között, akik még könnyebben választanak másik sportágat. A diák korosztályoktól felfelé körülbelül hetven százalékos jelenleg a részvétel, bővülés nem történt. Jelenleg sajnos csak félgőzzel tudunk működni.”

Erre a helyzetre valóban nem egyszerű megoldást találni. Cselgáncsozóink mégis próbálják kihozni ebből is maximumot.

„Olyan szakmai célokat kell megvalósítanunk, amelyek nem versenyekhez kötöttek. Amelyik korosztályban erre lehetőség van, folyamatosan zajlanak az edzések, egyéni képzéseket végzünk, gyógytornászt, mentáltrénert vonunk be a felkészülésbe. Ezek mind olyan területek, amelyeken a gyerekek sokat tudnak fejlődni. Emellett pedig folyik az ifjúsági korosztály építése, amellyel egy hosszú távú projektbe vágtunk bele, és a cél, hogy néhány éven belül a nemzetközi élmezőnyben is legyen versenyzőnk. Jelenleg úgy látjuk, hogy számukra az őszi versenyszezon lehet nagyon sűrű. Sajnálatos hír, hogy felnőtt élversenyzőnknek, Beringer Fatimének ki kell hagynia a zágrábi nemzetközi versenyt, lábujjtörése miatt előreláthatólag hathetes kihagyás vár rá.”


Hirdetések