Gy. Szabó Csilla, 2021.04.09. | Tenisz

Nemcsek Gréta, Dankó Vanesa, Mészáros Patrik és Sávay Zalán került be fiatal teniszezőink közül az új idény korosztályos válogatott keretébe. A Vasas Körmöczy Teniszakadémia vezetője, Bocskay József szerint a fiatalok sikerei rájuk is új terheket rónak.

A hazai teniszszövetség a napokban kihirdette az utánpótlás-válogatott keretet, amelyben a Vasas Körmöczy Teniszakadémia négy játékosa is helyet kapott. A leányok közül Nemcsek Grétát (U12) és Dankó Vanesát (U16) a fiúk közül pedig Mészáros Patrikot és Sávay Zalánt (mindkettő U16) ért ez a megtiszteltetés. A szakosztály vezetője, Bocskay József szerint, valamennyi kiválasztott neve megérdemelten került a listára, s ez a tény, a  klubnál folyó szakmai munkáról is jó bizonyítványt állít ki.

„Gréti folyamatosan és töretlenül fejlődik, korosztálya egyik legjobbjának számít és nagyon jó kis csapatot sikerült kialakítani körülötte – kezdte Bocskay József a kiemelt játékosok értékelését a legfiatalabbal, vagyis a 2009-es születésű Nemcsek Grétával. – Ezen a héten ugyan egy sérülés miatt pihenőt kapott, korábban ráadásul a koronavírus-fertőzésen is átesett, ám ő tipikusan az a teniszező, akinek egy kisebb kihagyás meg sem látszik a játékán. A technikája olyan biztos alapokra épült, hogy a hosszabb, rövidebb kényszerpihenők után sem esik szét. A válogatott keretbe való bekerülés azt is jelenti, hogy a május elején, Csáktornyán sorra kerülő Tennis Europe versenyre is nagy valószínűséggel utazni fog. A jövő héttől rendelkezésünkre álló négy hét alatt tökéletesen fel tudom készíteni a horvátországi versenyre. Ő nagyon szeretne utazni, én pedig támogatom ebben a vágyában.

A 16. születésnapját néhány nap múlva ünneplő Dankó Vanesa Dalma számára nem jelentett meglepetést a keretbe kerülés, hiszen korábban is tagja volt a korosztályos válogatottaknak, és a hazai L16-os ranglistán is a biztos harmadik helyen áll. Az ő esetében inkább az a jó hír, hogy mostantól a szövetség is aktívan segíti a felkészülését, délelőttönként a Nemzeti Edzésközpontban, Babos Csaba női szakágvezető irányításával gyakorolhat, délutánonként pedig többnyire a már megszokott Folyondár utcai stábbal.


A tavalyi szabadtéri korosztályos ob-n is volt oka örömre a Vasas csapatnak. Képünkön az U16-os döntők előtt Bocskay József, Dankó Vanesa, Mészáros Patrik és Fonó László.

„Számomra eddig is csupán a rendszer, a határozott program hiányzott Vani mindennapjaiból, most úgy tűnik, ezen a téren pozitív változások várhatóak és határozottan jó irányban folytathatja ígéretes karrierjét – jelentette ki elégedetten a szakember, aki ezt követően, a tizenhatéven aluli fiúkeretről beszélt, amelyben Mészáros és Sávay mellett az év eleje óta velük készülő, pasaréti teniszező Kisantal Botond is helyet kapott. A balatonboglári, ám szintén a Folyondár utcai csapat tagjaként számon tartott Hornung Gábor viszont nem. Utóbbi a hazai korosztályos ranglistán ugyan csak 15. helyen áll, ám a fedett pályás ob-n szerzett ezüstérmével is bizonyította, nemzedéke egyik hazai legjobbja:

„A szövetség nagyon helyesen, az objektív válogatási elvek alkalmazására törekszik, ám egy ígéretes tizenhat éves fiú esetében az is normális, ha már inkább a felnőtt kategóriákban indul, így ott szerzi a pontokat. Gábor ráadásul nagyon sokat nőtt, ezért sérült is volt, tudása alapján azonban szerintem mindenképpen a legjobb három között van pillanatnyilag. Mészáros Patrik és Sávay Zalán ezzel szemben felkészültsége, eredményei és ranglistahelyezése alapján egyaránt indokoltan került a keretbe. Utóbbi esetében jelenleg komoly izomépítés folyik, ami miatt a teljesítménye kicsit visszaesett, de ez teljesen normális, figyelmeztettük is rá, hogy így lesz. Persze ő ezt nehezen fogadja el, ám az izomtömeg gyarapítására csak most van lehetőségünk. Az eredmények pedig, többek között ennek a speciális munkának is köszönhetően, úgyis jönni fognak néhány hónap múlva. A hazai U16-os fiúmezőny egyik legerősebb csapatát alkotó együttesünk tagja még Pálfi Zoltán, aki az évvégén mesterverseny győzelemmel és több jó eredménnyel hívta fel magára a figyelmet, ám az ő teljesítménye még kicsit hullámzó.”

Az U18-as fiúkerettel eddig meghívottként készülő Boros Attila, valamint a másfél hónapja szintén a Folyondár utcában edző Drágár Péter sem került fel a végleges listára. Az ő esetükben is igaz, hogy saját korosztályuk helyett inkább már a felnőtt tornákon vitézkednek, hiszen egy év múlva, tizenkilenc évesen, már nem is lesz más választásuk.

„Ebben a korban, ez már program kérdése, mire is készítjük fel valójában a gyerekeket? Az persze nagyon jó dolog, ha a tizenhat és tizennyolc éves mezőnyök sem ürülnek ki, ám arról sem szabad megfeledkezni, jövőre milyen kihívásokkal találják majd szemben magukat, a nemzetközi feladatokról már nem is beszélve. Mi inkább messzebbre tekintünk, s ennek vélhetően később lesz csak meg a látható eredménye” – zárta értékelését Bocskay József, aki számára kötelezettséget is jelent a versenyeken jól teljesítő fiatalok számának növekedése, ezért a jövőben úgy próbálják megszervezni az akadémiai programot, hogy minél több ideje maradjon az éljátékosok menedzselésére. A minőségi munkához ugyanis ez éppúgy hozzátartozik, mint a technikai vagy a taktikai képzés.

Az idei korosztályos fedett pályás ob díjátadóján készült fényképen (fent) Mészáros Patrik, Pálfi Zoltán, Sávay Zalán és Hornung Gábor (balról) látható. Ők osztoztak az első négy helyen s ez már előre is vetíti, hogy az U16-os csapatbajnokságon a legfényesebb érmet szeretnék megszerezni.


Hirdetések