Gy. Szabó Csilla, 2021.04.01. | Sportlövészet

Az indiai Vk-viadalon elért döntős helyezés révén a hagyományos világranglista nyolcadik helyére lépett Gáspár Lalita. A másnapi csapatversenyben szinte szárnyaló fiatal sportlövő a hazafelé vezető utat végigaludta a fáradtságtól. 

Egyéniben döntőzött, a női csapattal pedig a negyedik helyen végzett Gáspár Lalita, az Indiában múlt héten megrendezett világkupaversenyen. A Vasas SC fiatal sportlövője érhető elégedettséggel tért haza Újdelhiből, hiszen az ott szerzett értékes világranglista-pontoknak köszönhetően már a nyolcadik helyen áll az 50 méteres női puskások összetett számának hagyományos összevetésében, a Tokió felé vezető úton pedig a huszadik.

„A húsz órás utazás, egymagamban, meglehetősen unalmas volt, de minden rendben zajlott – mesélt indiai élményeiről a 20 éves sportlövő. – A megérkezés után viszont azonnal edzeni mentünk, ami alvás nélkül, jetlaggel a fejemben kicsit sokkoló volt. Szerencsére másnap még két gyakorlásunk volt, amire már pihentebben érkezhettem. Az alapverseny alatt nem igazán tűnt fel, hogy zártkapus volt a viadal, a döntő alatt azonban már érződött a nézők hiánya. A nyolcadik hely megszerzése után hatalmas boldogságot éreztem, majd kisebb fajta hidegzuhanyként ért a hír, hogy egy kis pihenő után már kezdődik is a finálé. A többi számban másnap került csak sor rá, én is így készültem lélekben. De egyébként is nagyon elfáradtam fejben az alapszakasz során, s bár a pulzusom egyáltalán nem volt emelkedett, tudat alatt azért biztosan stresszeltem, ezért nem tudtam előbbre lépni. Ráadásul még sohasem döntőztem hasonlóan rangos viadalon. Összességében tehát nagyon elégedett vagyok a teljesítménnyel, a vágyott célomat, a döntős szereplést elértem.”

Az 50 méteres összetett verseny során térdelő helyzetből lőttek először, amiben Lalita nagyszerű sorozatokat produkált. Saját bevallása szerint is gyorsan, iramosan ment számára a verseny. A lendület az ezt követő fekvőben is megmaradt, picit rosszabb találati százalékkal. Az első szakasz kiugróan jó sorozatai azonban kiegyenlítették ezeket az apró hibákat. A befejező álló testhelyzet a lehető legizgalmasabban alakult, hiszen egy svájci és egy indiai leány is előtte volt. Remek hajrával sikerült végül megelőzni őket és megszerezni az értékes döntős helyezést.


A remek szereplés után Lalita a helyi kultúrával is ismerkedett, hennafestők indiai motívumokat varázsoltak a kezére

„Egyébként is gyengébb vagyok az álló számban, de most a szél is közbeszólt, amely ekkora erősödött fel olyannyira, hogy már zavaró volt – idézte fel az izgalmas hajrát Gáspár Lalita. – Nem csupán az erőssége, sokkal inkább a változékonysága okozta a problémát. Hol innen, hol onnan fújt, nem tudtam alkalmazkodni hozzá. De ez nemcsak engem zavart, a mezőny nyolcvan százaléka visszaesett a befejezésben, úgyhogy végül reális lett az eredmény.”

A másnapi csapatversenyben, Horváth Lea és Dénes Eszter társaként viszont szinte szárnyalt a Vasas sportlövője, a második fordulóban a mezőny legjobbja lett a junior Európa-bajnok, lengyel Szutkoval holtversenyben. Az álló helyzetben lőtt kilencvennyolcas eredménye, még a neki itthonról szurkoló edzőjét, Szucsák Lászlót is lenyűgözte.

„Felszabadultan, önfeledten versenyeztem, amiben az előző napi jó egyéni szereplés is benne volt. Az első fordulóban azért nem volt kiugró az eredményem, mert tartalékoltam a mindent eldöntő másodikra, amelyben viszont tényleg minden bejött, amit szerettem volna. Nagy önbizalommal, nyugodtan álltam oda a bronzmeccsre is, és én komolyan bíztam a harmadik helyben. A lányokkal erről természetesen nem beszéltünk, mert semmit sem akartunk elkiabálni, de szerintem ők is hasonlóan érezhettek. Az indonézekkel még sohasem találkoztunk, de jó formában voltunk és a meccs nagyobbik részében mi vezettünk. Az utolsó sorozatban azonban olyat lőttek az ellenfeleink, hogy alig hittük el. Erre most tényleg nem lehet mást mondani, minthogy hatalmas szerencséjük volt. Mivel a meccsen kiegyensúlyozottan és jól lőttünk, érthető, hogy nagyon csalódottak voltunk a negyedik helyezés miatt” – foglalta össze a csapatversenyen történteket Gáspár Lalita, aki hazafelé már Horváth Leával jött volna, ám ő nem vett észre kilenc maradék lőszert a bőröndjében, s ezért csak egy nappal később térhetett haza Magyarországra.

A Vasas sportolójának azonban ekkor már nem hiányzott a társaság, annyira fáradt volt, hogy végigaludta az utazást, csupán az étkezések kedvéért ébredt fel.  Hosszabb pihenésre azonban nincs idő, a jövő hétvégén ismét lőállásba kell lépnie, mégpedig az első hazai Eb-válogató versenyen. Az indiai siker révén szerzett egészséges önbizalom vélhetően minél jobb helyezés eléréséhez segíti, s ezzel versenyben maradhat az olimpiai kvótaszerző Európa-bajnokságon való részvételért.


Hirdetések