Jenkei Dániel, 2021.03.26. | Klub

A Vasas Sport Club örökös tiszteletbeli elnöke és életműdíjasa, sakk-szakosztályunk nélkülözhetetlen alakja 81 évet élt.

Nem túlzás azt írni, hogy a Vasas család pótolhatatlan alakja távozott. Ahogy Markovits László klubelnök fogalmazott, egy igazi baráttal, egy meghatározó egyéniséggel leszünk mostantól szegényebbek, aki mindig büszkén hangsúlyozta, hogy a Vasas a második családja és a második otthona.

Káposztás Miklós az elmúlt hosszú évtizedekben maga volt a sakk szakosztály, és még ennél is sokkal több...

Aligha akad olyan személy a klubon belül, aki nem találkozott vagy beszélgetett vele pár szót a két fő vasasos bázisán, a Pasaréti Sportcentrumban és a Fáy utcában. Sajátos humora és stílusa volt, no meg zseniális történetei, amelyekkel mindig színt csempészett a szürke hétköznapokba.

Káposztás Miklós 1957-ben csatlakozott a Vasas sakk-szakosztályához: „Aznap tettem meg életem legjobb lépését, abban a pillanatban, amikor átléptem a klubház küszöbét.” – mondta nyolcvanadik születésnapján.

Később a Magyar Népköztársaság Sakkmestere lett, mesteredzői címet szerzett, de megkapta a Magyar Sakkozásért Kitüntető címet is.

1969-től egészen haláláig ő vezette a sakk-szakosztályunkat, hűséges segítőjével, Horváth Júliával ketten tartották életben a sportágat, és dolgoztak fáradhatatlanul az utánpótlásért.
 


 

Emellett nem csak szakosztályi szinten volt meghatározó alak a Vasasban, hiszen a klub örökös tagja, aranygyűrűse, majd életműdíjasa lett, 2016-ban pedig az egyesület közgyűlése a Vasas Sport Club örökös tiszteletbeli elnökévé választotta. Így fogalmazott akkor:

„Soha nem voltam türelmetlen, nem rohangáltam kinevezésekért vagy kitüntetésekért, mégis eljött a közgyűlés – Szabó Magdát megidézve, az a szép fényes nap - ahol elnök úr elővezette a nevemet. Nagy élmény és boldogság volt ezt megélni, bár ahogy a székfoglalómban is mondtam, ettől még a nap továbbra is keleten kel fel, a villamos vezetője pedig ugyanúgy becsukja majd az orrom előtt az ajtót…”

Nos, a nap holnap is keleten kel fel, a villamosok is járnak majd, de Káposztás Miklós mindannyiunknak nagyon fog hiányozni…

A Vasas Sport Club Káposztás Miklóst a saját halottjának tekinti. Nyugodjon békében!


Hirdetések