Jenkei Dániel, 2021.03.22. | Úszás

A legjobb magyar úszók már alig várják: az olimpia és a budapesti Európa-bajnokság szempontjából rendkívül fontos nagymedencés ob-t rendeznek szerdától a Duna Arénában. Bőven lesz kiért izgulnunk vasasos szemszögből is!

Népes Vasas-csapat, több mint 30 versenyző áll majd rajtkőre a Duna Arénában, ahol keddtől szombatig zajlik majd a CXXIII. Felnőtt Országos Bajnokság. A tavaly decemberi bajnoksághoz hasonlóan itt is tokiói ritmusban történik majd minden, tehát a megszokottól eltérően délelőtt rendezik majd a döntőket. Az ép úszók mellett legjobb paraúszóinkat is láthatjuk majd az előfutamokban.

 

Elsőként Dr. Egressy János vezetőedzőt kértük egy kis helyzetelemzésre:

- Egy minden szempontból remek törökországi edzőtáboron vagyunk túl, most majd meglátjuk, mire volt ez elég. Érdekes országos bajnokság lesz, hiszen hosszú idő után lehet lemérni, hogy ki hol tart. Egyértelmű a cél, szeretnénk versenyzőket adni a magyar olimpiai csapatba, de jelen állás szerint úgy látom, hogy ennek kivívására az ob mellett még a budapesti Eb-n is lehet esélyünk, akár Sós Dánielnek és Kutasi Máténak, akár Szabó-Feltóthy Eszternek, aki ugye már rendelkezik A-szinttel. Sok minden képlékeny még ezen a téren, nem tudni, hogy a szinttel rendelkezők közül ki milyen számot vállal majd a Tokióban, illetve a 2019-ben úszott időeredmények sem feltétlenül jelentenek automatikus csapattagságot a szövetségi kapitány legutóbbi tájékoztatása szerint. Kutasi Máté és Okos Ákos számára egyébként a mellúszó-számokban első körben az Eb-csapatba kerülés lenne most az ob-n a fő cél. Emellett nagyon fontos vasasos szempontból, hogy az egyesületek közötti pontversenyben is minél előrébb végezzünk.
 

 

Lőrinczi György tanítványai szintén egyre komolyabb erőt képviselnek a magyar mezőnyben, így őt is megkérdeztük röviden a várakozásairól:

- Úgy érzem, a pandémiás helyzethez képest kihoztuk a maximumot  a lehetőségeinkből, összességében nagyon becsületesen felkészültünk az ob-ra, így kíváncsian és bizakodóan várom a fejleményeket és az eredményeket. Olimpiai szemmel nézve Gyurinovics Fanni számára például nemcsak a gyorsúszó számok, hanem a 4x100-as válogatott váltók szempontjából is fontos lesz a viadal. A négy ifjúsági korú versenyzőm, Cserfalvi Olaf, Bujdosó Zsombor, Csajkov Valentin és Gyurinovics Lili elsősorban még a saját korosztályuk világversenyeire készülnek, de úgy érzem, tőlük is számíthatunk jó eredményekre már most is. Megemlíteném még Petrikovics Olivért is, aki 50 mellen negyedik a magyar ranglistán, így van esélye az Eb-re kijutni. Szeretném, ha ezt a pozícióját meg tudná erősíteni.

 

 

Az USA-ban tanuló két vasasos élversenyzőnk, Kurdi Zsófia és György Réka a járvány miatt nem tudtak hazajönni a bajnokságra, de kapitányi engedéllyel kint van lehetőségük FINA-versenyen indulni, így nekik is nyílhat esélyük arra, hogy hitelesített időeredménnyel rendelkezzenek, és így biztosítsák a csapatba kerülésüket és szereplésüket az előttünk álló világversenyeken.


Hirdetések