Gy. Szabó Csilla, 2021.03.22. | Evezés

Negyedik lett a szegedi válogatón Gerei Tamás férfi kétpárban, így ferencvárosi párjával nem tudták kivívni a tavaszi világversenyeken való indulás jogát. A formálódó egység az augusztusi Universiadére készül tovább.

A törökországi edzőtáborban szerzett előségüket megvédeni kívánó válogatott csapatokkal szembeni kihívóként érkezett vasárnap Szegedre, a MEC-Vasas evezőse, Gerei Tamás. A fiatal sportoló egyetemi kötelező elfoglaltságai miatt nem vehetett részt új párjával, a ferencvárosi Danó Dániellel a Köycegiz városában február elején megrendezett első teszteken, ezért most a hazai válogatón kellett rátermettségüket bizonyítaniuk.

Az előjelek korántsem voltak biztatóak, így a hivatalos magyar egység legyőzésében nem is igen reménykedtek, a második hely megszerzését tűzték ki reális célként.

„Sajnos minden a lehető legrosszabbul alakult, Tomiék új hajóba ültek, amit a vártnál kicsit nehezebben szoktak meg, ugyanakkor egyénileg sem sikerült még elérniük a csúcsformájukat – értékelte az egység negyedik helyezését Ambrus Gábor, a MEC-Vasas edzője. – Formálódó párosról van szó, csiszolódniuk kell még egymáshoz, és technikailag is sokkal jobban össze kell szokniuk. A felkészülés során is látható volt, egyénileg és csapatként egyaránt van még hová fejlődniük. Ennek ellenére bíztunk abban, hogy mégiscsak kijön a lépés. Sajnos, Tomi még egy gyomorrontást is összeszedett Szegeden, így tovább vesztett az erejéből. Hosszútávon azonban jónak ígérkezik az együttműködés, a két fiú legközelebbi célja az Universiáde, amelyet Kínában rendeznének meg a nyár végén. A jelenlegi járványügyi helyzetben persze nem tudjuk mit várhatunk, mi mégis úgy készülünk tovább, mintha minden rendben lenne. Úgy érzem az egyetemi szintet már biztosan hozzák, a felnőtt olimpiai és világbajnoki eredményekhez még fejlődnünk kell."

A válogatón elért negyedik helyezéssel a páros most elesett az Európa-bajnokságon, illetve az Európai Olimpiai Kvalifikációs Regattán való részvételtől. Ambrus Gábor szerint azonban ennek jó oldala is van, mégpedig az, hogy az utazások helyett az edzésekre koncentrálhatnak, így erőnlétileg és technikailag egyaránt szintet léphetnek az újabb válogatókig. Amennyiben sikeres lesz a felkészülésük, az októberi felnőtt világbajnokságra utazó csapatba már akár be is kerülhetnek.

A koronavírus-járvány miatti bizonytalanság természetesen az evezősöket is érinti, a hétvégére tervezett és általában idényt nyitó „Tavaszi Hosszútávú Verseny” is elmarad, a világversenyekkel kapcsolatban pedig vélhetően az utolsó pillanatban születik döntés.

Válogató és tájékoztató verseny. Szeged.
Férfiak. Felnőtt normálsúlyú kettőpár. 2000 méter.
Előfutam. 
1. Magyar válogatott A (Bácskai Máté, Szabó Márton) 06:41,03 2. Ferencvárosi Evezős Club − MEC-Vasas (Danó Dániel, Gerei Tamás) 07:22,31.
Döntő: 1. Magyar válogatott A 06:27,08 2. Magyar válogatott U23 06:33,62 3. Budapest Evezős Egyesület 06:08,06 4. Ferencvárosi Evezős Club – MEC-Vasas 06:41,40 5. MTK-Budapest 06:58,38

Fotó: Magyar Evezős Szövetség


Hirdetések