Gy. Szabó Csilla, 2021.03.21. | Karate

Harmadik helyen végzett a Vasas karateszakosztálya a szombaton megrendezett országos bajnokság egyesületi pontversenyében. Klement Kármin a nők -50 kilogrammos kategóriájában aranyérmet nyert.

Kettős tétje volt a szombaton, Újpesten megrendezett felnőtt karate magyar bajnokságnak, hiszen az ob-győzelmen túl, az idei világversenyek kvalifikációjába is beleszámítottak az eredmények. A 14 egyesület 62 sportolójának legjobbjai, a májusi, horvátországi Európa-bajnokságon, illetve a júniusi, párizsi olimpiai kvalifikációs tornán való részvételüket biztosíthatták jó szereplésükkel. A járványügyi szabályok maximális betartásával, nézők nélkül megrendezett ob-n, a Vasas kartékái is helyt álltak. Kiemelt versenyzőnk, Klement Kármen a nők -50 kilogrammos mezőnyében lett aranyérmes.

Egri Tamás, karateszakosztályunk igazgatója beszámolójában nemcsak a sportolókat, de az országos bajnokság szervezőit is dicsérte:

Elsőként Falusi Mártonnak szeretnék gratulálni a szervezésért, és köszönetet mondani azért, hogy a pandémia ellenére tökéletes körülmények között versenyezhettek sportolóink. Nagyon jó érzés volt ismét tatamira lépni, ráadásul a legrangosabb hazai viadalon. A küzdelmek értékét tovább növelte, hogy az előttünk álló világversenyek kvalifikációjába is beleszámítanak a mostani eredmények.

Hogyan értékeled a Vasas versenyzőinek szereplését?

A formagyakorlatokban szereplőktől kicsit többet vártam, és plusz éremben is bíztam, ami most sajnos nem jött össze. Az viszont nagy örömömre szolgál, hogy valamennyi versenyzőnk legalább egy meccset nyerni tudott, küzdelemben és formagyakorlatban egyaránt. Az egyesületek pontversenyében a kétezertizennyolcas és tizenkilences évhez hasonlóan ismét a harmadik helyen végeztünk, ami azt jelenti, hogy megszakítás nélkül harmadszor állhattunk fel a dobogóra, tavaly ugyanis a pandémia miatt elmaradt az ob.

Elképzelhetőnek tartod, hogy a jövőben feljebb lépjetek ezen a dobogón?

Úgy gondolom, hogy sem nekünk, sem másoknak nincs olyan nagy széles bázisunk, mint az UTE-nak és az MTK-nak. Mi ráadásul hozzájuk képest igen fiatal szakosztály vagyunk, az országos bajnokságnak éppen ezért még jó pár évig ők lesznek a főszereplői. A teljesítményük magáért beszél, amihez csak gratulálni tudok. De ez korántsem jelenti azt, hogy mi ne dolgoznánk teljes erőbedobással, és idővel ne szeretnénk őket utolérni, de legalábbis megközelíteni.

Hétfőtől új rendelkezések lépnek életbe, egy időre ismét bezár a hazai karatevilág, nem lesznek újabb versenyek. Ennek fényében hogyan tervezitek a közeljövőt?

A múlt hétvégi törökországi Világkupa-viadalból kiindulva folytatjuk Kármennel az Európa-bajnokságra való felkészülést. A formagyakorlat versenyzőkkel pedig a szombati teljesítményükből levont tanulságok alapján dolgozunk tovább a következő megmérettetésig. Korosztályos sportolóink számára sem áll meg az élet, hiszen készülünk a később sorra kerülő kvalifikációs versenyre, amely közelebb juttatja őket az őszi, finnországi Eb-hez. Az elmúlt években a csapatnak sok kupája gyűlt össze a hazai és külföldi viadalokról, a világversenyeken pedig számos ötödik és hetedik helyet szereztünk. Azt szeretném, ha ezek az amúgy értékes helyezések hamarosan még értékesebb érmekre cserélődnének.

Felnőtt WKF Karate Magyar Bajnokság, Budapest.
Formagyakorlat:
1. Nagy Botond (UTE), Forgács Tamás (Vasas), 3. Bárdos Ádám (Sporting Budo) és Nguyen Thanh Tung (UTE)
Férfi csapat: 1. Vasas
Küzdelem. Nők. -50 kg: 1. Klement Kármen (Vasas), 2. Udvari Zsófia (Vasas), 3. Rónai Lili (UTE)
Egyesületi éremtábla: 1. UTE (8 arany, 2 ezüst, 2 bronz) 2. MTK (5,7,5) 3. Vasas (2,2,0).


Hirdetések