Jenkei Dániel, 2021.03.10. | Vívás

Szilágyi Áronék felszabadultan versenyezhetnek, Katona Renáta és a magyar női csapat számára viszont sorsdöntő jelentőségű lesz a budapesti világkupa.

Csütörtöktől vasárnapi Budapesten, a BOK-csarnokban randevúzik a kardvilág elitje, olimpiai kvalifikációs egyéni és csapat világkupát rendez ugyanis fővárosunk.

Nem is kell mondani, hogy ez manapság mennyire nem természetes dolog...

Éppen ezért a hagyományos Gerevich-Kovács-Kárpátira cseppet sem hagyományos körülmények között kerül sor, a legszigorúbb „buborékszabályok” és folyamatos covid-tesztek várnak valamennyi résztvevőre, és természetesen nézők nélküli küzdelmek.

Ráadásul egy év után ez lesz a sportág nemzetközi újranyitó versenye, tehát kiemelt figyelem övezi majd a Budapesten történteket.


- Szinte napra pontosan egy éve nem versenyeztünk nemzetközi szinten, így nagyon várjuk a hazai vk-t, mert mégiscsak ez az igazi téthelyzet számunkra. Nyilván a buborék és a zártkapu miatt nagyon más lesz ez, mint a korábbi években, de a versenyzés öröme most mindent felülír – ezt már kétszeres olimpiai bajnok klasszisunk, Szilágyi Áron mondta, aki természetesen ott lesz a mezőnyben.

A magyar férfi kardozók egyébként viszonylagos nyugodtsággal várhatják a viadalt, hiszen biztos tokiói résztvevőnek számítanak. Áront ennek kapcsán is kérdeztük:

- Abból a szempontból valóban kényelmes a helyzetünk, hogy a kvótáért már nem kell harcolnunk, és annak is örülünk, hogy a mostani járványhelyzetben utaznunk sem kell, hanem itthon léphetünk pástra. Mondhatom, hogy ez a verseny is abszolút a tokiói felkészülés jegyében zajlik számunkra, ahogy mindent, ezt a viadalt is ennek rendeljük alá ebben az időszakban. Érdekes lesz ennyi idő után találkozni az ellenfelekkel, kicsit vakon vágunk bele, hiszen fogalmunk sincs, milyen állapotban vannak a vetélytársak. Mindenesetre nagyon jó lenne ott folytatni, ahol abbahagytam tavaly márciusban, amikor két aranyérmet is nyertem nemzetközi szinten...

Szilágyi Áron mellett a Vasasból szoríthatunk egyéniben többek között Galgóczy Tamásnak, Nagy Pálnak és az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztiánnak is.

 

A női küzdelmeknek pedig sokkal nagyobb tétje lesz magyar szempontból a budapesti vk-n, hiszen a magyar csapat, színeiben a vasasos Katona Renátával most teheti meg az utolsó lépést az olimpiai részvételért.  Ehhez a Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza négyesnek az ukránokkal való összevetést kell megnyerniük, amelyben a verseny előtt a mieink vannak kedvezőbb helyzetben.

Egyéniben Katona Renáta mellett ott lesznek a Vasasból a legjobb női kardozóink, Báthory Kata, Beviz Dorottya és Záhonyi Petra, de a friss junior bajnok, Missurai Pálma is.

Minden további információ a verseny hivatalos honlapjáról érhető el.

 

 


Hirdetések