Gy. Szabó Csilla, 2021.03.08. | Karate

Három arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet nyertek a Vasas karatékái a vasárnapi Tatami Team Kupán. Az újraindulás első hazai versenye egyben válogató is volt a korosztályos, illetve felnőtt Európa-bajnokságra, így a jó helyezések duplán is örömteliek. 

Pontosan egy évvel ezelőtt állhattak utoljára versenyhelyzetben tatamira a Vasas karatékái. A sors furcsa játéka, hogy akkor is, és most is, a Tatami Team Kupa volt az alkalom, ám az érzések, amelyek a viadalt kísérték, közel sem voltak hasonlóak. Az immáron 31. alkalommal megrendezett viadal, az évek során egyre rangosabbá nőtte ki magát és az elmúlt esztendőben számos nemzetközi csapat is részt vett rajta. A vasárnapi kupára a koronavírus-járvány miatt a szokásosnál jóval kevesebb külföldi résztvevő érkezett, ám ez sem tudta az újrakezdés örömét kisebbíteni.

Még szinte most is az élmény hatása alatt vagyok, annyira hiányzott már a versenyek légköre – számolt be boldogan a Vasas karateszakosztályának igazgatója, Egri Tamás a számukra különösen sikeres Tatami Team Kupáról, amelyen három arany, és négy-négy ezüst- illetve bronzérmet nyertek. −  Már vasárnap reggel különös izgatottsággal ébredtem, de ezzel így volt valamennyi versenyzőnk. Egy év elképesztően hosszú idő, különösen egy sportoló számára, ha ilyen sokáig nem méretheti meg magát éles helyzetekben. Nem titkolom, vasárnap bizony amatőr hibák is becsúsztak itt-ott, de ez teljesen normális dolog, a helyén kell tudnunk kezelni. A hétfői első edzésen azonnal átbeszéljük mindegyiket nehogy valakiben emiatt gátlások alakuljanak ki. Többségében azonban nagyon jó mérkőzéseket vívtak sportolóink, a szép pontoknak pedig különösen örültem. Az eredményre sem lehet panaszunk, de azért hangsúlyoznám, hogy az újrakezdés ténye az, ami a legnagyobb boldogsággal tölt el bennünket. A szervezésért köszönetet szeretnék mondani Klíma Zsuzsannának, valamint Szathmáry Renátának, és persze valamennyi segítőjüknek. Nagy részük volt abban, hogy visszanyertük a folytatásba vetett hitünket!”

A viadal természetesen a szigorú járványügyi szabályok betartásával, zártkapus rendszerben, maszkviselet és folyamatos fertőtlenítés mellett zajlott. A versenyzők másfél órával kategóriájuk kezdése előtt érkezhettek csak a mérlegelésre és a melegítésre, majd az eredményhirdetést követően el is kellett hagyniuk a csarnokot.

„Furcsa volt a megszokott szülői és szurkolói nézősereg nélküli, üres lelátok előtt versenyezni, de annyira jó volt újra látni egymást az edzőkkel, bírókkal, sportolókkal, hogy ez egyáltalán nem zavarta meg az örömünket” – hangsúlyozta a versennyel kapcsolatban Egri Tamás.


Mérő Bálint nagyszerűen teljesített az U21-es döntőben

A U21-es férfiak formagyakorlatait a Vasas 19 éves karatékája, Mérő Bálint nyerte, aki a felnőttek mezőnyében is megmérette magát, és ott az előkelő harmadik helyen végzett. A fiatal sportoló boldogsága így duplán, illetve triplán számított, hiszen nemcsak a visszatérésnek örülhetett, de a két fényes éremnek is.

„Nagyon hálás vagyok a sikerért, saját korosztályomban így nagy lépést tettem az Eb-kvalifikáció felé – jelentette ki az idén érettségiző Mérő Bálint, aki a hazai válogatórendszer három állomásából az elsőt hibátlanul teljesítette győzelmével. Ráadásul négy nappal a 19. születésnapját követően, így szebb ajándékot nem is szerezhetett volna magának. – A felnőttek között nyert bronzéremnek is örülök, hiszen hosszútávon abba a mezőnybe készülök, a szövetségi kapitánytól, valamint a válogatott edzőktől is nagyon jó visszajelzéseket kaptam utána. A szívemnek azért mégiscsak az aranyérem a kedvesebb, mert mindenképpen szerettem volna saját korosztályomban a dobogó tetejére állni és persze a korosztályos Európa-bajnokságra is nagyon szeretnék kijutni. Négy kontinensviadalon és egy világbajnokságon jártam már, de egyéniben még eddig nem sikerült dobogós helyezést elérnem. Amennyiben ott lehetek Európa legjobb fiataljai között augusztusban, Finnországban, akkor most már az érem lesz a célom.”

Ezzel természetesen nemcsak Mérő Bálint van így, de bizonyára a többi győztes, illetve helyezett. És nem csak az U21-es mezőnyben versenyzők, de a felnőttek is, akik májusban, Horvátországban mérhetik össze tudásukat Európa legjobb karatékáival. Ám addig még több kvalifikációs versenyen kell sikkerel részt venniük.


Hirdetések