Gy. Szabó Csilla, 2021.03.07. | Sportlövészet

Bronzéremmel nyitotta az 50 méteres szezont Gáspár Lalita a fedett pályás országos bajnokságon. A Vasas fiatal sportlövője, az önbizalomnövelő eredménnyel a tarsolyában, hamarosan Indiába utazik világkupa versenyre.

Nem hiába várta a Vasas fiatal sportlövője az 50 méteres szezon kezdetét, az első versenyen azonnal dobogós helyen végzett. Ráadásul egy nem is akármilyen viadalon, hanem a fedett pályás 25 és 50 méteres országos bajnokságon. Szucsák László az ob előtt 1165-ös teljesítményt várt tanítványától a női puskások három testhelyzetes számának alapszakaszában, amelyet Gáspár Lalita majdnem hajszál pontosan teljesített is. 1164-et lőve csupán egyetlen körrel maradt el ettől az eredménytől.

„Nagyon elégedett vagyok Lalita teljesítményével, nemcsak jól, de igen kiegyensúlyozottan is lőtt, egyetlen kilencvenhármas sorozata volt – értékelte a Vasas fiatal sportlövőjének eredményét Szucsák László, aki már korábban is többször nyilatkozta, a kisöbű puskás idényben vélhetően több örömben lesz részük. – Megmondom őszintén, magam is sajnáltam Lalitát, hogy a légfegyveres szezonja ilyen gyengére sikerült, pedig az edzéseken mindig a tőle megszokott összeszedettséggel és lelkesedéssel dolgozott. Persze azt eddig is tudtuk, hogy az ötvenméteres szám áll sokkal közelebb hozzá, mégis túlzónak éreztem a két fegyvernem közötti eredménybeli különbséget. Most nagy kő esett le a szívemről, hogy szombaton minden a várakozásoknak megfelelően alakult.”

A légfegyveres szezonban Lalita többször is nagyon lelassult a lövések között, volt hogy az időből is kifutott emiatt. Ám amint kisöbű puskáját a kezébe foghatta, azonnal felgyorsult. Az alapszakaszban a gödöllői Mészáros Eszterrel, nagyon jó tempóban fej fej mellett haladtak a mezőny előtt, s a háromszor négy sorozatot is ők fejezték be elsőként. Szucsák László szerint ebben nincsen semmi különös, amikor minden rendben van, akkor a gyorsaság nem megy a pontosság rovására, sőt. Inkább segít, hiszen nem marad idő a túlzott agyalásra, amely elvinné a sportlövő figyelmét a feladatáról, vagyis a lövések tökéletes kivitelezéséről.


A női puskások dobogóján Zwickl Veres Kata, Sidi Roxána és Gáspár Lalita (balról jobbra) Fotó:hunshooting

A mester elégedettségét azonban nem osztotta teljes mértékben a tanítvány, aki az alapszakaszban elért teljesítményével – ötödik helyen jutott a döntőbe –, nem volt igazán kibékülve:

„Úgy éreztem az alapszakasz végén, hogy bennem maradt még néhány kör, ezért inkább közepesnek mondanám az eredményemet. Szeretem úgy letenni a fegyveremet, hogy mindent kiadtam magamból. Nem gond, ha nincs egyetlen százas sorozat sem, hogyha nagyon sok a kilencvenkilences. Most többször is éppen nem értem el a tízest, és ezek a kilenc egész kilencek felbosszantottak és kicsit visszafogtak. A döntőben azonban már önfeledten lőttem, nagyon jól éreztem magam. Az utolsó két lövésemen ment el az ezüstérem, ott sajnos becsúszott egy nyolcas. De a bronznak is nagyon örülök, hiszen az utóbbi néhány hónapban még döntőbe sem nagyon kerültem.”

Persze azt Gáspár Lalita is elismerte, már reggel jókedvűen készülődött a versenyre, hiszen tudta, végre nem légfegyverrel kell lőállásba állnia. S bár a célzott gyakorlásoknak köszönhetően ebben a fegyvernemben is határozottan javult, azért az edzéseken világosan látható volt, ötven méteren minden esetben jobb teljesítményre képes. Éppen ezért a Vasas sportlövője március 20-án Indiába utazik egy világkupa viadalra, ahol csak kedvenc számában fog lőállásba lépni. Ennek több oka is van, egyrészt a járványhelyzet miatt nem szeretnék, ha túl sokáig maradna, másrészt pedig úgyis a kisöbű puskával van több esélye a pontszerzésre.

„Természetesen a tapasztalatszerzés is fontos, ám a kicsit gyengébb mezőny miatt a döntőbejutás sem elképzelhetetlen, amivel nagyon sok VK-pontot lehetne gyűjteni – mondja Gáspár Lalita, aki az utolsó pillanatig bízik a csodákban és egy esetleges olimpiai szereplésben. – Tudom, hogy kicsi a realitása, de ha a csillagok is kedvezően állnak, talán még összejöhet.”

Szucsák László szerint a lehető legjobbkor jött ez a siker, s abban bízik, hogy kellő önbizalmat ad tanítványának a folytatáshoz. Az indiai világkupa versenyt követően áprilisban három hétvégén át zajlanak majd az Eb-válogatók, amelynek a legjobb döntője, valamint a két legjobb alapszakasz átlaga számít majd. A mester szerint is sok szerencse kellene ahhoz, hogy Lalita kijusson a kontinensviadalra és ott olimpiai kvótát szerezzen, ám a lehetőség benne van.

Fedett pályás 25-50 méteres Országos Bajnokság. Budapest.
Nők. 50 m. Puska. Három testhelyzet. Alapszakasz:
Gáspár Lalita (Vasas SC) 1164 -50x (96, 98, 96, 98, 99, 97, 99, 98, 93, 97, 97, 96)
Döntő: 1. Sidi Roxána (KOSE) 461.3; 2. Zwickl Veres Kata (KVSE) 456.6; 3. Gáspár Lalita 445.2.

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések