Gy. Szabó Csilla, 2021.02.22. | Sportlövészet

Kiegyensúlyozottan, hibák nélkül versenyzett Gáspár Lalita a hétvégi, légfegyveres Budapest-bajnokságon, s ez mindenképpen önbizalmat adhat neki a március elején kezdődő 50 méteres szezonra.

Két héttel az 25 és 50 méteres fedett pályás ob előtt, a hétvégén még egyszer utoljára légfegyverrel mérték össze tudásukat a legjobb sportlövők a Budapest-bajnokság keretében. Az UTE Mexikói úti lőpályáján a Vasas SC versenyzője, Gáspár Lalita is az indulók között volt, a felnőtt női 60 lövéses légpuskás mezőnyben a negyedik helyen végzett. Az ő esetében azonban most nem is annyira a helyezésen volt a hangsúly, hanem a számok mögötti teljesítményen, ami edzője, Szucsák László szerint kifejezetten biztató formát mutat.

Nehéz időszakon vagyunk túl Lalitával, s bár az edzésmunkája alapján eddig is biztos voltam abban, hogy előbb utóbb versenyhelyzetben is rátalál régi önmagára, a szombati teljesítménye szerencsére tovább erősítette bennem ezt a hitet – értékelte elégedetten a Budapest-bajnokságon történteket Szucsák László, aki szerint az ősszel újrainduló légfegyveres szezonra 626 és 627 között kellene tanítványának biztonsággal teljesítenie. Az a két-három kör mindenképpen benne van, és szilárd alapjául szolgálhatna a későbbi kiemelkedő eredményekhez is. A harmadik sorozatban szombaton lőtt 106.6-os szériája pedig pontosan ezt támasztja alá. – Annak örültem a legjobban, hogy szépen, egyenletesen lőtt, nem voltak benne hullámvölgyek. A legutóbbi versenyeken is már voltak jó sorozatai, de rendre belehibázott, s ezzel nemcsak az összteljesítményét rontotta el, de a saját önbizalmát is csorbította. Most viszont láthatóan boldog volt a szereplését követően, ami nagy motivációt adhat neki is a munka folytatásához. Két hét múlva kisöbű ob lesz, amelyen összetettben állhatnak lőállásba a versenyzők, ami számunkra is remek próba lesz az ötven méteres idény nyitányaként. A járvány miatt olyan kevés viadal volt eddig, hogy nehéz megmondani mire lesz képes, az edzésmunkája alapján azonban bizakodó vagyok. Különösen most, az önbizalomerősítő Budapest-bajnokságot követően.

A szakember szerint a két hét múlva sorra kerülő országos bajnokságon 1165 kör körüli teljesítmény várható Lalitától, hosszútávon azonban azt szeretné, ha már a közeljövőben 1170-ig fejlődne. Az 50 méteres számokban áprilisban három válogatóversenyre is sor kerül, Szucsák László pedig bízik benne, hogy tanítványa ezeken is jó teljesítménnyel fog előrukkolni. Még akkor is, ha a magyar női puskás mezőny jelenleg nagyon erős, a közelmúltban sok tehetséges fiatal sportlövőnő robbant be az élvonalba, ezért az Eb-szereplés kivívása a szokásosnál is nehezebb feladatnak ígérkezik. Persze a rivalizálásnak van egy nagyon jó oldala is, mindenkiből a legjobbat hozza ki, ami egyértelműen a versenyzők, így Lalita fejlődését is szolgálja. Igaz nem rövid, hanem hosszútávon.

Légfegyveres Budapest-bajnokság. Mexikói út.
Nők. Puska. 60 lövés:
1. Toma Dorina UTE 629.7; 2. Szijj Katinka KVSE 629.1; 3. Zwickl-Veres Kata KVSE 626.2; 4. Gáspár Lalita Vasas SC 624.0 (102.9; 104.9; 106.6; 103.5; 102.8, 103.3)

Fotó: Vasas Attila


Hirdetések