Gy. Szabó Csilla, 2021.02.17. | Curling

Topformában, statisztikailag karrierjük legjobb teljesítményét nyújtva lett második a vegyes páros ob-n a Szekeres Ildikó, Nagy György páros. A Vasas SC vb-ezüstérmes duójának hölgytagja szerint a szerencse ezúttal nem az ő oldalukon állt.

Egyetlen hét leforgása alatt, tizennégy meccset játszott a Szekeres Ildikó, Nagy György kettős, a vegyes páros országos bajnokságon. A Vasas SC versenyzői esélyeshez méltó magabiztossággal meneteltek a döntőig, ahol az idei esztendőben kivételesen három győzelemig ment a játék. A különleges helyzet oka a tét nagysága volt, a győztes indulhat a jövő évi téli olimpiára kvalifikáló áprilisi világbajnokságon. A fináléban a nagy rivális, Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt duóval mérte össze tudását klubunk két kiválósága, s a kiegyensúlyozott erőviszonyokat bizonyította, hogy végül öt mérkőzésre volt szükség a bajnoki cím eldöntésére.

Párosunk hölgytagja, Szekeres Ildikó szerint azonban nem az erőnlét döntött végül az újpesti páros javára, hiszen alaposan felkészültek fizikálisan a döntőre:

„Megterhelő volt a sorozat, ez igaz, de edzésben vagyunk, futunk, kardiózunk, szobakerékpározunk, mindent megteszünk azért, hogy folyamatosan a toppon legyünk. Számomra inkább az alváshiány jelentett az utolsó napokban problémát, hiszen amikor késő este voltak a meccsek, a felfokozott izgalmak miatt nem tudtam gyorsan elaludni, miközben másnap délelőtt az első találkozóra már ismét jégen kellett lennünk. A végjátékra pedig már én is egyre jobban izgultam, ami egy picit sem segített az éjszakai pihenésben. Az étkezésünk viszont tökéletes volt Kovács Virág dietetikusnak köszönhetően, aki pontosan meghatározta, mikor mit ehetünk, ihatunk. Az általa beállított speciális Scitec italkeverékeknek is része volt abban, hogy a nagy megterhelés ellenére sem volt izomlázunk. Minden ásványi anyagot és vitamint tökéletesen pótoltunk. Összességében nagyon jól játszottunk, százalékosan mérve karrierünk legjobb teljesítményét nyújtottuk ezen az ob-n. Érzésre is minden tökéletes volt, nagyon kevés hibát vétettünk.”


Az idei vegyes páros ob-n tökéletes összhangban versenyzett a Szekeres-Nagy duó

Szekeres Ildikó szavait pedig nem más támasztja alá, mint kanadai edzőjük, Karin Watson statisztikája, amit a szakember a hazai szövetség élő közvetítését percről percre követve készített. Az edzőnőnek a távolból is sokat köszönhet a magyar páros, hiszen folyamatosan nyomon követi teljesítményüket és ezzel kapcsolatban a tanácsait is megosztja velük. Ám aki a jégen a legtöbbet tette hozzá rajtuk kívül a mostani eredményhez, az Dencső Blanka a Vasas SC curlingszakosztályának vezetője, aki az évvége óta a Szekeres, Nagy kettős edzője is.

„Blanka egy picit a mérleg nyelve kettőnk között, s amint valamelyikünk feszültebb vagy idegesebb lesz, ő azonnal a segítségünkre siet, mégpedig a lehető legpozitívabb módon. Gyurival mindketten határozott, erős egyéniségek vagyunk, ezért a csapategység szempontjából sohasem jó, ha vitába bocsátkozunk. A mostani ob-n például még soha nem látott összhangban és egységben versenyeztünk, a jó statisztikai adatok is ennek köszönhetőek. Úgy gondolom, Blankának főszerepe van abban, hogy ez az egyensúly ilyen tökéletesen megteremtődött hármunk között. Mindig pontosan tudja, melyik helyzetben, mit kell mondania nekünk − emelte ki Dencső Blanka szerepét Szekeres Ildikó, miközben az összhanggal kapcsolatban azt is fontosnak tartja, hogy az első dobásai mind a helyükön voltak, ami magabiztosságot kölcsönzött a játékának, s ezt követően a csapattárson sem volt akkora teher. A szokásosnál is jobban figyeltek egymásra, a nehéz pillanatokon pedig segítették a másikat. Igaz ez utóbbiból kevés akadt, az is csak a döntőben.

„Nagyon tetszett, hogy többnyire uraltuk a meccseket, érdekes módon, még a döntőben is inkább mi voltunk fölényben – idézi fel a jégen történteket Szekeres Ildikó és az utolsó, mindent eldöntő találkozón bemutatott hajrájukat, amikor 7-1-es újpesti vezetésről jöttek vissza előbb 7-4-re, majd 9-8-ra. – Az utolsó körig egy-egyre álltunk, bevallom lélekben már az extra endre készültem, Palancsa Dorottya azonban olyan szép dobást mutatott be, hogy ha hajszállal is, de ők nyerték a döntő döntőjét. Úgy érzem, a szerencse ezúttal az ő pártjukra állt. Nagyon drukkolunk nekik, hogy a világbajnokságon az első hét hely valamelyikén végezzenek, hiszen akkor megszerzik Magyarország számára az olimpiai részvétel lehetőségét, számunkra is nyitva hagyva az olimpiára vezető utat.”


Szekeres Ildikó az alváshiány ellenére is nagyszerűen koncentrált a maratoni küzdelemben

Az ötkarikás játékokon pedig az a páros vehet részt, amelyik decemberben egy „best of 7”, maratoni sorozat végén a legjobbnak bizonyul. S mivel ezen a legutolsó válogatón csak olyan páros szerepelhet, amely a legutóbbi olimpia óta ob-t nyert, a Palancsa Dorottya, Kiss Zsolt kettősön kívül pedig ez csak a Szekeres Ildikó, Nagy György duónak sikerült, a két nemzetközi szinten is jegyzett, a hazai mezőnyből kiemelkedő egység mérkőzik tehát majd a lehetőségért. Éppen ezért Szekeres Ildikó szerint töretlen lendülettel folytatják a felkészülést és még jobban koncentrálnak az előttük álló feladatokra. Ennek érdekében a lehető legtöbb nemzetközi tornán próbálnak elindulni, a legközelebb például Szocsiban a Világ-kupa sorozat következő állomásán lépnek jégre.

Szeretnénk minél több értékes világranglistapontot szerezni, s ha lehet Világ Kupa tornát is nyerni – határozza meg a legközelebbi célokat Ildikó, aki szerint az ötkarikás játékokig biztosan teljes erőbedobással készülnek versenyeikre. – Hogy mi lesz azután, perszer még nem tudjuk, ám számunkra nagyon nagy öröm volt látni a Vasas fiataljainak remek teljesítményét. Joó Lindáék elleni meccsünk például kifejezetten szoros volt, de a többiek is tisztetsségesen helytálltak. Ők a jövő és nem is akármilyen ígérettel kecsegtetnek bennünket!”

Fotó:Vasas Attila


Hirdetések