Gy. Szabó Csilla, 2021.02.03. | Kosárlabda

A leány kadetbajnokságban két csapattal indult a Vasas Akadémia és mindkettő veretlenül fejezte be az alapszakaszt. A hétvégén megkezdődött rájátszásban is győzelemmel mutatkoztak be a fiatal kosaras hölgyek, az A csapat Diósgyőrben nyert majdnem ötven pontos különbséggel (92-43), míg a B Debrecenben győzött 55-30-ra. Előbbinek Eördögh Edit, utóbbinak pedig Kertész Dávid a mestere.

A jelenlegi kadet korosztály szerencsére olyan erős Pasaréten, hogy Eördögh Edit játékosait a juniorbajnokságba is nevezték, ahol a Vasas Akadémia B csapataként szintén vereség nélkül zárták az alapszakaszt. A korábbi kiváló kosárlabdázó éppen ezért ma már nagyobb büszkeséggel beszél tanítványai győzelmeiről, mint saját hosszú karrierjéről. A BEAC-ban nevelkedett kosárlabdázó a Diósgyőrt és az MTK-t megjárva, végül 36 éves koráig játszott Sopronban. Eördögh Edit majd negyedszázadot töltött a pályán játékosként, így nem véletlen, hogy aktív pályafutását befejezve sem tudott elszakadni a palánkok világától. Pontosan tíz éve, hogy a Vasasnál megkapta a legkisebbeket összefogó előkészítő csoportot, amelynek óvónő nagymamájától örökölt pedagógiai érzékének köszönhetően már akkor is nagyon örült. S ahogy nőttek a kislányok, úgy haladt velük Edit néni is, akivel ma már az ország egyik legjobb kadet csapatát alkotják.

A következetes és a gyerekekkel szemben mindig igazságos edzőnő szerint ez korántsem a véletlen műve, sokkal inkább a „kőkemény” munka és a szakmai hozzáértés eredménye:

„Nagy súlyt fektetünk az egyéni képzésre, s ha ezt a munkát jól végezzük, akkor az a számszerű eredményben is megmutatkozik. Előbbi sokkal fontosabb, mint a taktika és a csapat, hiszen az akadémia szellemiségéhez igazodva jó játékosokat nevelünk, a bajnoki helyezés csak másodlagos. Szerencsére a lányok is maximálisan partnerek ebben, mind kosárlabdázók szeretnének lenni, nem lazsálnak, nem keresik a kibúvókat. Ha valakinek nem megy, akkor egymást is biztatják, öröm velük dolgozni. S bár az egyéni képzés fontosságát jelöltem meg az első helyen, az idei remeklésünk nemcsak annak köszönhető, hogy leányaink technikailag képzettebbek kortársaiknál, de annak is, hogy igazi csapatként, a végsőkig tudnak küzdeni. Mentálisan is nagyon erősek, érett gondolkodásúak. Mindenki pontosan tudja hol a helye és mivel tud a legtöbbet segíteni a közösségnek.”

A két kadet csapat valójában egyetlen bővebb keret, amelyet 2005-ös és 2006-os születésű játékosok alkotnak. Közülük többeknek is Eördögh Edit adott először kosárlabdát a kezébe, amire a szakember különösen büszke. Legfőképpen azért, mert nagy álma volt, hogy egy generációt éveken át vihessen, tagjai a szeme előtt formálódjanak, növekedjenek igazi játékosokká. Ma már ugyanis az az igazi öröm a számára, ha valamelyik tanítványa sikeresen megold egy olyan feladatot, vagy meccsen is bemutatja mit tud, nem pedig az, amikor játékosként a magyar élvonal legjobbjai ellen játszhatott. Pedig az edzői pályát is azért választotta, hogy egyszer a magyar kosárlabdának, és képletesen a saját családjának is visszaadhassa azt a sok élményt és támogatást, amelyet játékoskarrierje alatt átélt és kapott.


Eördögh Edit és a sikeres kadet A csapat

A nevezés előtt már tudtuk, hogy erős keretünk van, ezért a szakmai stáb úgy döntött inkább két hasonló képességű csapatot alakít ki azzal a céllal, hogy mindkettő bejusson a nyolcas döntőbe, s ugyanez a célunk a juniorok között is – idézi fel az idény előtti tervezés menetét Eördögh Edit, aki szerint a rájátszással kezdődik számukra az igazi megmérettetés. – Nagyon büszkék lennénk, ha ez sikerülne, de a szakmai indokok még ennél is fontosabbak voltak. Mindenkinek szerettünk volna játéklehetőséget adni, semmiképpen sem akartuk, hogy bárki kispadozzon. A fejlődésükhöz nagyon fontos, hogy éles helyzetekben is kipróbálhassák magukat, most erre mindenkinek van lehetősége. Az élet pedig minket igazol, mert az A és a B együttesnek egyaránt jó esélye van a finálés szereplésre. Előbbieknek könnyebb volt az alapszakasz, hiszen a nagy riválisok a másik csoportban körbe verték egymást. Azt hiszem, rajtunk kívül a Csata DSE emelkedik még ki a mezőnyből, de a Sopron, és a Pécs ellen is kemény csata várható. A hétvégéig a DVTK-t is ide soroltam, de őket szombaton negyvenkilenc ponttal sikerült legyőznünk.”

Eördögh Edit azonban nem tulajdonít túl nagy jelentőséget az esélyeknek és az ellenfeleknek. Pontosan ugyanúgy dolgoznak ezután is, mint tették eddig és csak a saját játékosai fejlődésével törődik. A célja ugyanis nem más, mint hogy megmutassák mit tudnak, s ha ez minden tanítványa esetében sikerül, akkor már elégedett lesz. Az már csak hab a tortán, ha a döntőbejutásért is versenyben lesznek. Ilyen teljesítmény mellett természetesen a korosztályos válogatott edzői is felfigyeltek a csapat legjobbjaira, a 2005-ösök közül Aho Tyra Nolwenn, Hámori Bernadett és Kádár Orsolya, a 2006-osok közül pedig Duka Lili, Masier Sophie és Rátkai Eszter kapott meghívást a keretbe.

„A bajnoki győzelmek, a válogatott szereplések, mind-mind lépcsőfokok a végső célhoz: minél több élvonalbeli játékost adni a magyar kosárlabdázásnak. Huszonöt év pályán szerzett tapasztalatát szeretném átadni ezeknek a kislányoknak, s egyszer, bajnoki döntőben, Európa Kupában, Euroligában  vagy éppen Európa-bajnokságon látni őket játszani. Számomra ez minden fáradtságot és küzdelmet megér!” – összegzi ars poétikáját Eördögh Edit, miközben már a rájátszás soron következő találkozója jár a fejében, s hogy addig mennyi mindent kell még szeretett tanítványainak megtanítania.


Hirdetések